Nasveti
Gradnja hiše
Izdelava mansardnega stanovanja

Izdelava mansardnega stanovanja

Če se odločate za izdelavo mansardnega stanovanja, poskrbite za kakovostno izvedbo. V pomoč naj vam bo 5 nasvetov za izdelavo mansardnega stanovanja.

1. Pridobite gradbeno dovoljenje

Če z izdelavo mansarde posegate v nosilno konstrukcijo oziroma statiko objekta, zunanje gabarite in videz strehe, potrebujete gradbeno dovoljenje.

Za izdajo gradbenega dovoljenja najprej potrebujete dokumentacijo, soglasja in ostale pogoje, na podlagi katerih bo projektant (arhitekt) izdelal načrt. Na podlagi načrta in kasnejših potrditev soglasodajalcev zaprosite za gradbeno dovoljenje.

Prejmi 6 ponudb projektantov

Za vas smo pripravili podroben članek o tem, kako pridobiti gradbeno dovoljenje. Po izdanem gradbenem dovoljenju pričnete z deli.

Opozorilo: Pridobitev dokumentacije predstavlja velik strošek in lahko traja tudi več mesecev. Preberite, kakšni so stroški pridobitve gradbenega dovoljenja.

2. Ocenite možnosti prostora

Pred začetkom del preverite možnosti podstrešnega prostora, kot so naklon, površina in višina stropa.

  • Najbolj primerne za izdelavo mansardnega stanovanja so strehe z naklonom od 35 do 55 stopinj. Pri večjem naklonu je rešitev stanovanje v dveh etažah.
  • Načrtujte razpored prostorov in eventuelno postavitev predelnih sten. Pri tem upoštevajte obstoječe instalacije.
  • Za mansardo je primerna samo podstreha, kjer je dovolj stojne višine. Vsaj na dveh tretjinah tlorisa mora biti višina od tal do stropa najmanj 230 do 240 centimetrov.
Svetlo podstrešno stanovanje (kuhinja z jedilnico)

3. Preverite stanje strešne konstrukcije in izolacije

Streha mora zagotavljati ustrezno zaščito pred vremenskimi razmerami in poskrbeti, da v podstrešnem stanovanju ne bo premrzlo ali prevroče.

Skupaj s strokovnjakom ocenite stanje nosilne konstrukcije in strešne kritine. Prav tako je pomembna tudi dobra izolacija podstrešja, ki jo zagotavlja pravilna izbira in vgradnja sekundarne kritine in paropropustne folije na notranji strani.

Zahtevaj 6 ponudb krovcev

Poleg toplotne izolacije poskrbite tudi za protipožarno varnost, saj je ostrešje zgrajeno predvsem iz lesa, in za zvočno izolacijo.

4. Zagotovite ustrezno osvetlitev

Da bi zagotovili dovolj naravne svetlobe in svežega zraka, razmislite o številu strešnih oken. Okna pomenijo tudi zaščito pred poletnim pregrevanjem. Steklene površine naj znašajo najmanj 20% talne površine.

Ne glede na to, ali gre za strešno okno, okno v frčadi ali okno na fasadi, mora biti okno vgrajeno na takšni višini, da omogoča sedeči osebi pogled na okolico. Pri vgradnji oken bodite pozorni tudi na toplotno izolacijo okrog okna.

Oddaj brezplačno povpraševanje za okna

Poleg strešnih oken je na voljo tudi frčada. Izdelava frčade je smiselna, kadar je ta dovolj visoka in dolga, da se celoten prostor poveča. Največkrat je izvedena takrat, ko ni možno spreminjati naklona strehe ali dvigovati slemena. Frčada lahko bistveno poveča prostor, navadno zahteva večji poseg v konstrukcijo in je dražja.

5. Predvidite vhod

Vstop v mansardo je lahko iz spodnje etaže, ali pa je potrebno predvideti mesto vstopa. Če načrtujete lastni vhod, izberite dovolj visoko ograjo, ki bo zagotovila varnost, in kakovostna vhodna vrata.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za gradnjo hiše