Varovanje zasebnosti

Pri uporabi portala primerjam.si zbiramo določene osebne podatke uporabnikov, v odvisnosti od aktivnosti posameznika; ali je posameznik stranka portala v smislu Splošnih pogojev – Brezplačna oddaja povpraševanj ali le njegov obiskovalec, morda tudi oboje. Upravljavec podatkov je Informa Studio d.o.o., Dunajska cesta 5, 1000 Ljubljana. V tem dokumentu najdete informacije o obdelavi osebnih podatkov, ki jih je upravljavec dolžan posredovati v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter o razveljavitvi Direktive 95/46/ES (v nadaljevanju: Splošna uredba o varstvu podatkov).

 1. Obdelava osebnih podatkov strank

Oddali ste povpraševanje – katere podatke o vas zbiramo?

Želite oddati brezplačno povpraševanje? Uporabnike, ki oddajo brezplačno povpraševanje na spletni strani primerjam.si, imenujemo »stranke«.

Pri oddaji povpraševanja vas bomo prosili za nekaj osebnih podatkov, kot so ime, priimek, telefonska številka, e-poštni naslov, in tehnične podatke, ki bodo odvisni od vsebine vašega povpraševanja. V nekaterih primerih, ko je to nujno za pripravo ponudbe, vas bomo poleg tega prosili še za podatek o naslovu oziroma lokaciji, ki je predmet povpraševanja.

Zakaj zbiramo osebne podatke strank (namen obdelave)?

Na primerjam.si strankam, ki oddajo povpraševanje, pridobimo več ponudb podjetij (naših naročnikov), nudimo vmesnik za dostop do ponudb, možnost odgovora, izbiro komplementarnih storitev in pregled svojih povpraševanj, zato brez obdelave podatkov in posredovanja podatkov tretjim osebam storitev ni mogoča.

Pravni temelj obdelave osebnih podatkov

Obdelava osebnih podatkov strank je potrebna za izvajanje storitev, kot so opisane v prejšnjem odstavku. V smislu Splošne uredbe o varstvu podatkov (Uredba 2016/679) temelji na točki b) prvega odstavka 6. člena.

Zakaj zbiramo osebne podatke v nedokončanih povpraševanjih (namen obdelave)?

Podatke v obrazcu shranjujemo sproti, kot vas obvestimo v obrazcu za oddajo povpraševanja. Tako zbrane podatke hranimo največ 8 delovnih dni in uporabimo izključno, da vas spomnimo na nedokončano povpraševanje. Vaše podatke po poteku 8 delovnih dni in vaši odločitvi, da v tem roku povpraševanja ne oddate, trajno izbrišemo. Ta storitev nam omogoča kakovostno opravljanje storitev in uporabniško izkušnjo. Tudi v tem primeru obdelava osebnih podatkov temelji na točki b) prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov, pri čemer štejemo, da je ta potrebna v t.i. pripravljalni fazi, pred naročilom storitve. Tako imate 8 delovnih dni časa, da dokončate in oddate vase povpraševanje. Po izteku tega roka bomo šteli, da se za oddajo povpraševanja niste odločili in bomo vase podatke nepovratno izbrisali.

Oddali ste povpraševanje – komu posredujemo vaše podatke (uporabniki podatkov)?

Na kratko – naročnikom za pripravo ponudb na primerjam.si (»naročnikom po Splošnih pogojih Naročniki (podjetja in mojstri)«). Vendar ne, preden ste to dvakrat zahtevali:

 1. Oddate povpraševanje na primerjam.si in vanj zapišete podatke, ki ste nam jih pripravljeni posredovati in so potrebni za pripravo ponudb.
 2. Telefonsko preverimo, ali resnično želite posredovati podatke za pripravo ponudb.
 3. Šele potem bomo naročnikom poslali vaše povpraševanje.
 4. Obvestimo vas, komu smo posredovali vaše povpraševanje.

Kako lahko naročnik uporabi vaše podatke?

 • Izključno z namenom priprave ponudbe in sklenitve posla s stranko.
 • Vsak naročnik zagotavlja, da osebnih podatkov strank v nobenem primeru ne bo posredoval drugim uporabnikom, razen če je to potrebno za pripravo ponudbe (v tem primeru uporabniki, ki naročniku pomagajo pri pripravi ponudbe štejejo za njegove obdelovalce podatkov po 28. členu Splošne uredbe o varstvu podatkov). Enako velja za druge podatke (neosebne), ki so vsebovani v povpraševanju.

Vaših podatkov tretjim osebam, ki nimajo povezave z našo storitvijo, ne posredujemo. Podatkov fizičnih oseb ne delimo z drugimi podjetji in jih ne prodajamo tretjim. Za namen nudenja storitve jih razkrijemo le našim obdelovalcem, ki nam pomagajo pri nudenju storitve.

Osebni podatki se obdelujejo znotraj Evropske Unije, v tretje države pa se prenesejo izključno v primeru pogodbene obdelave, t.j. obdelovalca s sedežem v tretji državi. V tem primeru so spoštovane zahteve V. poglavja Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Po oddaji povpraševanja podatke varno shranimo. Podatke posredujemo ustreznim državnim organom ali sodiščem, če nam to nalaga zakon.

Koliko časa hranimo podatke?

Podatke v povpraševanjih, ki so bila oddana in posredovana smo v skladu s 3. odstavkom 22. člena ZVOP-1 dolžni hraniti 6 let in jih po izteku tega obdobja izbrišemo.

Podatke v nedokončanih povpraševanjih hranimo 8 delovnih dni, torej v času, ko lahko dokončate vaše povpraševanje, in jih kasneje trajno izbrišemo.

Kako ščitimo vaše pravice?

Vsi stranke in drugi uporabniki ste upravičeni vedeti, če obdelujemo vaše podatke in dostopati do vaših osebnih podatkov, ki jih obdelujemo. Pravico dostopa do podatkov, izbrisa, popravka, prenosa podatkov, omejitve obdelave in ugovora lahko uveljavite pod pogoji, ki jih določa Splošna uredba o varstvu podatkov. Kadar bi temeljila obdelava osebnih podatkov na vaši privolitvi (točka a prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov), jo lahko prekličete enako enostavno, kot ste jo dali, v skladu z navodili v privolitveni izjavi in na spodnjem elektronskem naslovu. O posameznikih nikoli ne sprejemamo odločitev na avtomatiziran način z oblikovanjem profilov in ne obdelujemo podatkov za namen, ki ni namen, za katerega so bili podatki pridobljeni.

Če z našim odzivom niste zadovoljni, lahko vložite pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu RS, Dunajska 22, Ljubljana.

Upravljavec nima imenovane pooblaščene osebe za varstvo podatkov, za vse zahteve nam lahko pišete na info@primerjam.si. V primeru dvoma v istovetnost posameznika, ki vlaga zahtevo, si upravljavec pridržuje pravico njenega preverjanja z vpogledom v osebni dokument oziroma na drugačen način, ki upravljavcu zagotavlja, da bo podatke razkril (le) upravičeni osebi.

 1. Obdelava osebnih podatkov uporabnikov, obiskovalcev portala.

Ponujate storitve na primerjam.si? Kateri podatki so potrebni za sodelovanje z nami?

Podjetja in druge pravne ali fizične osebe, ki ponujajo storitve na primerjam.si, imenujemo »naročniki«. Če se prijavite kot naročnik, vas bomo prosili za kontaktne podatke odgovornih oseb in oseb, zadolženih za sodelovanje s primerjam.si (ime, priimek, telefonska številka, e-poštni naslov). Včasih bomo zahtevali tudi potrditev identitete z osebnim dokumentom.

Kaj so tehnični podatki?

Obsegajo podatke o vašem IP naslovu, operacijskem sistemu in brskalniku, ki ga uporabljate za dostop do primerjam.si. Tehničnih podatkov ne bomo uporabili, da bi vas osebno identificirali, ampak da lahko prikažemo pravilno različico strani (mobilno/namizno) in drugače izboljšamo uporabnost spletne strani, analiziramo obisk, preverjamo napake in preprečujemo vdore na portal. Obdelava osebnih podatkov v teh primerih temelji na točki f) prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Piškotki in storitve, ki jih uporabljamo

Kot skoraj vse spletne strani tudi mi uporabljamo piškotke. Piškotek vsebuje zaporedje črk in številk in se naloži na vaš računalnik, ko obiščete spletno stran, če je piškotek nujen, sicer pa na podlagi vaše privolitve.

Naši piškotki, ki so nujni za delovanje spletne strani

Zakaj jih uporabljamo:

 • Najosnovnejše delovanje strani (oddaja povpraševanja, registracija, pregledovanje ponudb).
 • Shranimo prijavo. S piškotkom se vam ni treba vsakič znova prijaviti na spletni strani.
 • Prilagodimo spletno stran uporabniku, tako da mu prikažemo ustrezno različico strani glede na brskalnik in napravo, ki jo uporablja.

Piškotki zunanjih ponudnikov storitev (third party)

Kot večina strani uporabljamo tudi t.i. »third party« piškotke. Brez njih ne bi imeli možnosti merjenja kakovosti storitev in oglaševanja zato naša storitev najbrž ne bi enako delovala brez njih (vsekakor pa ne z brezplačnim zbiranjem ponudb).

Za kaj jih uporabljamo:

 • Statistične analize obiska strani.
 • Testiranje spletne strani.
 • Pogovor v živo z našimi svetovalci.
 • Piškotke uporabimo za oglaševalske kampanje.

Katere »third party« storitve uporabljamo?

Skoraj vsaka stran uporablja »analitična orodja«. Primerjam.si za analizo obiska in statistiko uporablja Google Analytics. Orodje ne prepozna podatkov o posameznikih, nam je pa v veliko pomoč pri merjenju učinkovitosti naših oglasnih kampanj. Če bi se radi v celoti izognili Googlovim analitičnim orodjem, obiščite: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Včasih želimo spletno stran spremeniti, vendar nismo prepričani, ali bo uporabnikom všeč. V ta namen uporabimo orodje za testiranje (Google optimize), ki spremembe prikaže le manjšemu delu uporabnikov. Na podlagi rezultatov se odločimo, ali je sprememba dobra.

Veliko uporabnikov naše strani želi pogovor z resnično osebo takoj na spletni strani, zato smo to omogočili preko spletnega klepeta. Storitev LivechatInc uporabnikom omogoči pogovor s svetovalcem znotraj spletne strani.

Uporabljamo storitev servicator.com, ki nam omogoča, da ohranjamo stik z uporabniki, ki so oddali povpraševanje, ali podjetji, ki obiskujejo našo spletno stran. Servicator nam omogoča prepoznati druge storitve, ki vas zanimajo, ko ste že oddali povpraševanje, in vam ponuditi ustrezne izvajalce.

Za oglaševanje uporabljamo storitev Google AdWords. Za več informacij in odjavo obiščite: https://adssettings.google.com Oglašujemo v iskalnih rezultatih, kot tudi preko grafičnih oglasov na drugih spletnih straneh. Naši oglasi se prikazujejo tudi v omrežju Facebook (več informacij in odjava: https://www.facebook.com/ads/preferences/), za kar uporabljamo njihovo orodje za oglaševanje. Oglase prikažemo tudi uporabnikom, ki so v preteklosti obiskali našo spletno stran.

Kjer želimo prikazati zemljevid z lokacijo naročnika ali stranke, uporabimo storitev Google maps.

Za potrebe pošiljanja e-pošte, shranjevanja podatkov, varnostnih kopij, gostovanja spletne strani uporabljamo naslednje storitve obdelovalcev podatkov:

 • Hetzner Online GmbH - gostovanje
 • Twilio Germany Gmbh – transakcijska e-pošta
 • Messagebird B.V - pošiljanje sporočil (SMS, Email, Whatsapp)
 • Meta Platforms Ireland Limited - Whatsapp sporočila

Sendgrid, Inc je obdelovalec s sedežem v ZDA in izpolnjuje standard varovanja podatkov v skladu s sporazumom EU-ZDA Privacy Shield (https://www.privacyshield.gov/list#).

Kadar se podatki obdelujejo na podlagi posameznikove privolitve, se hranijo najdlje do njenega preklica. Podatki, ki se obdelujejo na podlagi prevladujočega zakonitega interesa upravljavca, se po poteku namena obdelave hranijo še največ pet let za namen varstva pravic upravljavca (dokazovanje zakonitosti obdelave in eventualne potrebe po obrambi pravic v upravnih in sodnih postopkih).

Kakšna sporočila lahko pričakujete od nas?

Sporočila boste prejeli, če ste naša stranka (ste oddali povpraševanje). Če ste pri nas oddali povpraševanje, vas bomo obvestili o ponudbah, ki so vam jih naročniki poslali, ocenah naročnikov, storitvah, povezanih z vašim povpraševanjem, in komplementarnih storitvah. Poslali vam bomo povezave do profilov naročnikov na spletni strani in njihovih ocen. Vsa obvestila, ki jih boste prejeli, se nanašajo na vaše povpraševanje oziroma na storitev primerjam.si in so potrebna za izvedbo storitve (pravni temelj za obdelavo osebnih podatkov je točka b) prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov).

Občasno vam lahko po e-pošti kot stranki pošljemo obvestilo o naši ponudbi. Če vas naše storitve ne zanimajo več, lahko na info@primerjam.si vedno zahtevate, da vam ponudb ne pošiljamo več.

Na istem naslovu lahko vložite tudi zahtevo za uveljavitev drugih pravic iz Splošne uredbe o varstvu podatkov, kot je podrobneje pojasnjeno v odstavku “Kako ščitimo vaše pravice?”.

V Ljubljani, dne, 3.7.2020

Informa Studio d.o.o.

Luka Klemenc, direktor