Nasveti
Selitveni servisi
Selitveni servisi — kaj vse vam preselijo in kako poteka selitev

Selitveni servisi — kaj vse vam preselijo in kako poteka selitev

Preberite, katere storitve nudijo specializirani selitveni servisi v Sloveniji, kaj lahko pričakujete ob naročilu različnih vrst selitev, kaj vse spada pod dodatno ponudbo, ter kakšne so povprečne cene za zasebno selitev, poslovno selitev, selitev strojev, najem tovornega kombija za selitev, in drugo.

Če iščete najbolj primeren selitveni servis zase, lahko preko naše strani oddate spletni obrazec, ki vam bo vzel le nekaj minut, ter v roku enega tedna pridobite do 6 brezplačnih in nezavezujočih ponudb preverjenih in zanesljivih selitvenih servisov.

Zahtevaj brezplačne ponudbe selitvenih servisov

Splošne informacije o selitvenih servisih – obseg in cenik storitev

Kaj zajemajo storitve selitvenega servisa?

Celotna selitev, ki jo boste naročili pri selitvenemu servisu, zajema naslednja dela:

 • Ogled prostorov in/ali dogovor o okvirnem času selitve in strošku.
 • Priprava in zaščita predmetov na stari lokaciji, vključno s pakiranjem v ustrezno embalažo in z demontažo.
 • Ročni ali strojni prenos predmetov iz prostora v kombi ter prevoz selitvenih predmetov s tovornim kombijem.
 • Skladiščenje predmetov (če je to potrebno).
 • Postavitev (montaža in priklopi) predmetov na novi lokaciji.

Od česa je odvisna cena storitev selitvenega servisa?

Cenik selitvenega servisa je odvisen od več dejavnikov, kot so:

 • Količina selitvenih predmetov (obseg selitve)
 • Razdalja selitve od točke A do točke B
 • Pomembno je vedeti, iz katerega nadstropja se opravlja selitev in, ali ima stavba dvigalo.
 • Zahtevnost selitve (npr. težki predmeti, zahtevna demontaža in montaža, itd.)
 • Uporaba zaščitne embalaže (folije, kartonske škatle, itd.)
 • Naročilo odvoza odpadnega materiala na deponijo

Oglejte si, kolikšna je cena za selitveni servis, v katero je vključeno delo dveh delavcev, ki opravita celotno selitev, ter tovorni kombi. Običajno se cenik za selitveni servis obračuna glede na opravljene ure.

Dostop do selitvene lokacije (dvigalo, nadstropje, itd.)

Selitvenemu servisu morate že vnaprej sporočiti, kakšni so pogoji za selitev (kaj se seli, od kod in kam, itd.), ter kako je urejen dostop do selitvene lokacije. Na primer, če ima stanovanjski blok ali poslovna stavba tudi dvigalo, v katerem nadstropju se nahajate, ter koliko stopnic je do tja.

Če dvigala ni, selitveni servis lahko uporabi transportni viličar, ki omogoča prenašanje večjih predmetov in pohištva po stopnicah.


Uporabijo lahko tudi zunanje selitveno dvigalo, kadar ni notranjega dvigala, ali pa kadar želite preseliti večje predmete (sedežna garnitura, veliki hladilniki, itd.), ki so dimenzijsko preveliki, da bi šli skozi vhodna vrata. Če boste naročili selitev z uporabo zunanjega dvigala, morate selitvenemu servisu posredovati slike okolice, da bodo vedeli, kje je najbolj primeren prostor za postavitev dvigala.

Montaža in demontaža pohištva pri selitvi

Pohištvo zavzame veliko prostora in ima veliko težo. Zato selitveni servis nekatere pohištvene kose lahko razstavi ter nato posamezne kose zaščiti pred transportom. S tem je pohištvo zavarovano in ga je lažje transportirati.

Ko razstavljeno pohištvo pripeljejo na novo lokacijo, ga previdno raztovorijo in ponovno sestavijo oziroma montirajo. Pohištvo lahko demontirajo na kose tudi v primeru, če se boste odločili, da ga kot odpadni material odpeljejo na deponijo.

Pozanimajte se, ali selitveni servis zaračuna montažo in demontažo pohištva v osnovno ceno, ali pa je za to potrebno doplačilo. Cena se običajno obračuna na uro in je odvisna od števila ljudi, ki montirajo pohištvo:

Zavarovanje selitvenega blaga

Pri selitvah redko pride do poškodb ali izgub selitvenih predmetov, saj selitveni servisi v vsaki fazi postopka ravnajo tako, da do tega ne bi prišlo. Kljub temu je pomembno, da ima selitveni servis zavarovano blago, ki ga seli. Blago je zavarovano med celotnim potekom pakiranja, prevoza in dostave.

Mama, oče in dva otroka se držijo za roke, medtem ko vstopajo v sobo stanovanja, kamor so se ravnokar preselili. Soba je polna škatel.

Selitveni servis ima tudi zavarovano odgovornost, pri čemer pa je tovrstna oblika zavarovanja omejena, zato lahko sklenete selitveno zavarovanje, ki vam nudi celotno povrnitev nastale škode v primeru, če morebitna škoda presega višino zavarovanja, ki ga je v določeni vrednosti sklenil selitveni servis.

Pakiranje in zaščita selitvenih predmetov

Pri selitvi je pomembno, da so vsi predmeti shranjeni tako, da bodo na cilj prispeli varno in brez poškodb. Selitveni servis poskrbi tudi za ta del selitve, sicer pa določene predmete lahko spakirate tudi sami, delavci pa jih nato naložijo v prevozno sredstvo.

Vsako embalažo s predmeti popišejo in pripravijo na transport. Za zaščitno kartonsko in drugo embalažo vam ni potrebno skrbeti, saj jo bo selitveni servis prinesel s sabo. Pri pakiranju v ustrezno embalažo in pri zaščiti blaga opravijo naslednja dela:

 • Običajno blago zapakirajo v trdne kartonaste škatle različnih velikosti, ki jih nato zaprejo z lepilnimi trakovi.
 • Pri pakiranju in zaščiti pohištva uporabijo zaščitni karton v rolah.
 • Občutljive predmete (steklo, vaze, kristal, porcelan, svetila, itd.) obložijo z zaščitnimi materiali, ovijejo v plastično folijo in nato zložijo v PVC embalažo z dodano peno.
 • Za selitev oblek uporabijo škatle z vgrajenim sistemom za obešanje. Tako vam oblek ne bo potrebno ponovno likati in prati.
 • Dokumentacijo, fascikle in knjige razvrstijo po velikosti in teži ter jih zapakirajo v kartonaste škatle ali PVC embalažo, ki nudi tudi možnost varnostnega pečatenja.
 • Računalnike, monitorje, telekomunikacijske naprave in drugo tehnološko opremo zaščitijo s peno in folijo z mehurčki ter jih zložijo v trdno PVC embalažo.
 • Dragocene predmete, lestence, starine, umetniške slike in podobno obložijo z zaščitnimi profili oziroma vogalniki iz penaste mase, nato pa jih založijo še s filcem in zavijejo v elastično folijo.
Delavec selitvenega servisa se smeje in glede v kamero, medtem ko zapira škatlo z lepilnim trakom.

Pozanimajte se, ali selitveni servis dodatno zaračuna pakiranje in zaščito selitvenih predmetov, ali pa je to delo že vključeno v osnovno urno postavko. Preverite cene za zaščito selitvenega blaga in pakiranje.

Najem profesionalne selitvene embalaže

Če se želite preseliti v lastni režiji in sami spakirati svoje stvari, vam nekateri selitveni servisi nudijo tudi odkup ali najem selitvene embalaže. Lahko se odločite tudi za možnost, da sami spakirate nekatere manjše ali osebne predmete, selitveni servis pa vam pomaga pri pakiranju in zaščiti večjih predmetov.

Selitveno embalažo lahko prevzamete v skladišču selitvenega servisa, ali pa vam jo dostavijo na dom ter kasneje prevzamejo po končani selitvi.

Izposodite si lahko raznovrstno profesionalno selitveno embalažo in opremo:

 • Kartonske selitvene škatle različnih velikosti
 • Zaščitni materiali (mehurčkasta folija, elastična folija za ovijanje, kartonski kotniki za zaščito pohištva, papir za pakiranje steklovine, pregrinjala iz filca, itd.)
 • Vozički za škatle in pohištvene elemente ter vozički za prenos opreme po stopnicah
 • Ostali pripomočki (pakirne nalepke, markerji za označevanje, lepilni trakovi, držala za lepilne trakove, itd.)

Najem skladišča za skladiščenje selitvenih predmetov

Nekateri selitveni servisi vam nudijo možnost začasnega skladiščenja selitvenih predmetov v njihovih lastnih skladiščih. Najem skladišča je priročna rešitev, če pri selitvi ne morete takoj prepeljati vseh stvari na novo lokacijo.

Na primer, če na novi lokaciji nimate dovolj prostora ali ne potrebujete določenih stvari. Skladiščenje med selitvijo bi lahko potrebovali tudi v primeru, če še iščete novo lokacijo, ali pa v primeru, da na novi lokaciji ni še vse pripravljeno za vselitev.

Ženska je zapeljala voziček s škatlami v skladišče.

Selitveni servis poskrbi za to, da so vaši selitveni predmeti varni in zavarovani. Vaše stvari zapakirajo v ustrezno embalažo, ki jo skladiščijo na paletah ali regalnih policah. Suha in ogrevana skladišča so varovana z nadzornim sistemom ali varnostno službo. Ko boste pripravljeni na vselitev, vam bodo skladiščene predmete dostavili na novo lokacijo.

Cena za skladiščenje med selitvijo: 20 – 40 € na dan

Cena za najem skladišča je odvisna od časovnega obdobja in velikosti potrebnega prostora. Običajno se obračuna po paletnih mestih ali kvadratnih oziroma kubičnih metrih.

Odvoz odpadnega materiala na deponijo

Ob selitvi lahko izkoristite priložnost in se znebite odsluženih kosov opreme, pohištva, gospodinjskih aparatov, ter drugega odpadnega materiala in kosovnih odpadkov. Za odvoz odpadnega materiala na deponijo lahko najamete tudi selitveni servis.

Če je potrebno, bodo demontirali kosovne odpadke in pohištvo ter jih sortirali glede na materiale. Nato bodo delavci odpadni material naložili na vozilo s kontejnerjem in ga odpeljali na najbližjo deponijo oziroma zbirni reciklažni center. Poskrbeli bodo tudi za potrdilo o prevzemu odpadkov.

Cena za odvoz in odlaganje odpadnega materiala = od 200 € dalje

V to ceno so všteti stroški prevoza, dela in stroškov, ki jih zaračuna zbirni center. Cena za odvoz odpadnega materiala je odvisna od količine blaga, razdalje do deponije, ter števila delavcev selitvenega servisa.

Zahtevaj brezplačne ponudbe selitvenih servisov

Katere vrste selitev opravljajo selitveni servisi?

Selitveni servisi nudijo različne vrste selitev:

 • Zasebna selitev (gospodinjstva, stanovanja, hiše, vikendi, itd.)
 • Selitev podjetja (poslovni prostori, pisarne, arhivi, skladišča, delavnice, itd.)
 • Posebne selitve (težki predmeti, stroji, blagajne, sefi, klavirji, itd.)
 • Mednarodne selitve (selitve v tujino ali iz tujine v Slovenijo)
 • Dostava pohištva in opreme iz pohištvenih centrov (Ikea, Rutar, Lesnina, itd.)

Zasebna selitev

Delavca prenašata škatlo s tovornjaka pred hišo.

Zasebne selitve so namenjene selitvam stanovanjskih prostorov, prostorov v hišah, vikendih ter zasebnih garažah. Namenjene so preselitvi stvari iz enega bivalnega prostora v drugega, na primer pri najemniških stanovanjih.

Kaj zajema kompletna zasebna selitev?

 • Demontaža in montaža pohištva (tudi postelje, kuhinjski elementi, omare, itd.)
 • Pakiranje in zaščita selitvenih predmetov (lahko tudi najamete selitveno embalažo in sami spakirate stvari)
 • Prenos predmetov iz stanovanja v kombi ter prevoz predmetov na novo lokacijo
 • Odklopi in priklopi bele tehnike
 • Možnost kosovnega odvoza pohištva in bele tehnike na deponijo

Oglejte si, koliko stane kompletna zasebna selitev brez demontaže in montaže pohištva.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za zasebno selitev

Selitev podjetja

Pri selitvi podjetij gre za selitve poslovnih prostorov, pisarn, arhivov, skladišč, delavnic, trgovin, in drugo. Selitveni servis opravi celostno storitev selitve podjetja, pri tem pa poskrbi za to, da se delovni proces odvija nemoteno.

Kako poteka selitev podjetja?

 • Po potrebi demontirajo in ponovno montirajo pisarniško pohištvo.
 • Spakirajo selitvene predmete v kartonaste škatle, občutljive in krhke predmete pa ustrezno zaščitijo.
 • Za večjo varnost zaupne dokumentacije in predmetov lahko varnostno plombirajo oziroma zapečatijo vsako škatlo.
 • Preselijo arhivsko in pisarniško gradivo oziroma dokumentacijo, pri čemer gradivo spakirajo v PVC embalažo s fiksnimi pokrovi, ki jih je mogoče zaplombirati in oštevilčiti, ali pa v selitvene kartonske škatle. Lahko poskrbijo tudi za odvoz dokumentacije na uničenje, pri čemer vam izročijo tudi potrdilo o uničenju.
 • Preselijo vso računalniško in telekomunikacijsko opremo ter serverje.
 • Nudijo vam možnost skladiščenja za krajši ali daljši čas ter odvoz odpisanega pisarniškega pohištva in računalniške opreme na deponijo, pri čemer poskrbijo tudi ta potrditev evidenčnih listov.
 • Z uporabo posebne opreme preselijo tudi težje predmete, kot so blagajne, fotokopirni stroji, ognjevarne in arhivske omare, sefi, in drugo.
Pisarna s škatlami in opremo, ki jih je prineslo selitveno podjetje.

Preverite, koliko stane kompletna selitev podjetja. Cena je postavljena glede na opravljene ure.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za selitev podjetja

Zahtevnejše selitve strojev, težjih in večjih predmetov

Selitveni servis razpolaga s specializirano opremo, ki mu omogoča, da profesionalno opravi zahtevnejše selitve, kot so:

 • Selitve klavirjev in pianinov
 • Selitve sefov in blagajn
 • Selitve strojev ter industrijske in delovne opreme
 • Selitve fitnes naprav in športne opreme
 • Selitve ognjevarnih varnostnih omar in komod
 • Selitev vrtnih kamnitih miz in korit
 • Selitve dimenzijsko velikih in težkih predmetov

Selitveni servisi pri selitvi težkih in dimenzijsko velikih predmetov (od 600 do 1000 kg) uporabljajo dodatno opremo za dvigovanje in prenos, kot so stroji goseničarji, viličarji in dvigala. Stroji goseničarji so namenjeni prenašanju predmetov po stopnicah, dvižna sredstva in avtodvigala pa so namenjena dvigovanju in transportiranju posebno težkih predmetov.

Pri zahtevnejših selitvah sodeluje številčnejša ekipa delavcev, prav tako pa selitveni servis poskrbi za ustrezen prevoz (večji tovornjak). Po dogovoru lahko poskrbijo tudi za ustrezno skladiščenje.

Preverite ceno za selitev klavirja.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za selitev težkih predmetov

Mednarodne selitve

Selitveni servis za vas opravi celotno selitev v tujino ali iz tujine v Slovenijo. Priprava in izvedba selitve zajemata obširne in temeljite storitve, zato se v izogib dodatnemu stresu in stroškom lahko odločite, da bo selitveni servis za vas izpeljal mednarodno selitev.

Selitveni servis poskrbi za najbolj ustrezen način pakiranja in zaščite selitvenih predmetov, transporta ter za koordinacijo selitve. Selitev v katero izmed evropskih držav opravijo s kombi vozili ali s kamioni C kategorije. Sicer lahko organizirajo tudi letalski transport. V vsakem primeru poskrbijo za urejanje carinskih formalnosti in drugih predpisov.

Ko bo selitveni servis dostavil vaše stvari na novo lokacijo, bodo vse stvari prenesli v stanovanje ter zmontirali in razstavili vse, kar je potrebno. Hkrati bodo vso selitveno embalažo odpeljali s seboj. Tako vam ob prihodu v novo državo ne bo potrebno posebej iskati drugega prevoznika ali selitvenega servisa.

Cene za mednarodno selitev so višje v primerjavi s selitvami po Sloveniji. Cene so odvisne predvsem od razdalje do nove lokacije v tujini, ter od vrste blaga, ki ga selite.

Dostava pohištva in opreme iz pohištvenih centrov

Nekateri selitveni servisi nudijo dostavo pohištva in pohištvene opreme iz IKEA centrov ter drugih pohištvenih centrov v Sloveniji ter iz sosednjih držav (Avstrija, Italija, Hrvaška). To je še posebej priročna rešitev, če kupujete večjo količino pohištvenih elementov ali pa pohištvo večjih dimenzij.

IKEA sign

Lahko se odločite, da vam pohištvo le dostavijo na dom (pred vrata), ali pa se dogovorite, da vam pohištvene elemente znosijo v stanovanje ter jih tudi sestavijo oziroma zmontirajo.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za montažo pohištva

Blago lahko naročite preko spleta, plačan predračun pa prevozniku posredujete po elektronski pošti. Pomembno je, da je viden seznam artiklov, da bodo v pohištvenem centru lahko opravili nakup po seznamu.

Cena za dostavo pohištva iz pohištvenega centra = od 100 € dalje (ne vključuje prenosa in montaže pohištva)

Najem tovornega kombija za selitev

Če želite stvari preseliti sami brez pomoči selitvenih delavcev, lahko pri selitvenem servisu najamete tovorni kombi ali poltovornjak. S profesionalnim transportom boste lahko preselili velike količine selitvenih predmetov na najbolj učinkovit način.

Kaj je dobro vedeti preden najamete tovorni kombi za selitev?

 • Za najem kombija morate biti starejši od 21 let in imeti vsaj 3 leta vozniških izkušenj.
 • Rezervirajte ustrezno vozilo že vnaprej. Rezervacija se običajno potrdi s plačilom akontacije.
 • Ob prevzemu vozila običajno plačate varščino v vrednosti od 100 do 300 €. Ta znesek vam vrnejo po koncu uporabe kombija, če je vse v redu.
 • Tovorni kombiji so zavarovani (kasko ali osnovno zavarovanje z asistenco na cesti, če pride do okvare), ter imajo slovensko vinjeto. Za vožnjo po tujini morate kupiti dodatno vinjeto oziroma plačati stroške cestnine.
 • Selitveni kombi morate vrniti v enakem stanju, kot ste ga prejeli. To pomeni, da mora biti kombi očiščen (lahko ga očistite sami, ali pa dodatno plačate čiščenje vozila) ter mora imeti poln tank goriva.
bel kombi z odprtimi zadnjimi vrati, poln kartonastih škatel

Preverite ceno za dnevni najem tovornega kombija. Cena vključuje določeno število prevoženih kilometrov na dan. Običajno je to od 350 do 400 kilometrov na dan. Če prevozite več kilometrov na dan, doplačate od 0,20 – 0,25 € za vsak dodaten kilometer. Nekateri selitveni servisi nudijo tudi urne najeme selitvenih kombijev po ceni od 10-15 € na uro.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za najem tovornega kombija