Nasveti
Talne obloge
Vrste parketa

Vrste parketa

Na trgu je mnogo vrst parketa. Parket običajno položimo v surovi obliki in ga nato obdelamo z brušenjem, oljenjem ali lakiranjem. Izjema je gotovi parket, ki je že obdelan. Ko se enkrat odločite za vrsto parketa, vam na primerjam.si brezplačno poiščemo preverjene parketarje.

Klasični parket

Masivni parket, ki ga poznamo že od nekdaj. Debelina parketa je od 13 do 20 mm in zato manj primerna za talno . Klasični parket je na voljo v različnih barvah. Ko parket postavimo, ga lahko brusimo, krtačimo, lakiramo in voskamo. Parket je primeren za več načinov postavitve: diagonalno, simetrično ladijsko postavitev in z zamikom.

Primernost za talno gretje: NE
Življenjska doba: do 50 let. Obnova se priporoča na 7-10 let, obnovimo ga lahko tudi do 7 krat.
Končna cena parketa*: od 42 € na m2

Klasični parket.

Industrijski ali kant parket

Masivna vrsta parketa, ki je priljubljena zaradi svoje trdnosti in vzdržljivosti. Primerna je za prostore z večjo obremenjenostjo, kot so šole, vrtci, delavnice, gostišča in hoteli. Debelina parketa je od 10 do 20mm. Za uporabo talnega gretja se priporoča le tanjši parket debeline do 10mm. S polaganjem lahko dosežemo različne vzorce. Cenovno je nekoliko bolj ugoden od klasičnega parketa. Ima zelo dolgo življenjsko dobo.

Primernost za talno gretje: Načeloma NE
Življenjska doba: Podobno kot klasičen parket, vendar ga lahko obnovimo tudi do 15 krat.
Končna cena*: od 35 € na m2

Industrijski parket.

Lamelni parket

Masivni parket sestavljen iz manjših desčic. Najbolj poznan izgled lamelnega parketa je v obliki šahovnice. Desčice lahko postavimo tudi v druge oblike in linije. Lamelni parket predstavlja najbolj ugodno vrsto parkta. Montaža je enostavna, kjer se uporablja lepilo za parket. Večinoma je parket v surovi obliki, zato je potrebno brušenje in lakiranje. Lamelni parket tanjši, običajno debeline 8mm in zato primeren za talno gretje (vseeno odvino od vrste lesa). Parket je mogoče obnavljati, vendar ne toliko krat kot ostale vrste parketa.

Primernost za talno gretje: DA (od vseh najbolj primeren)
Življenjska doba: Krajša od klasičnega in kant parketa. Obnovimo ga lahko največ do 5 krat.
Končna cena parketa*: od 32 € na m2

Lamelni parket.

Gotovi parket

Dvo ali troslojni parket, ki je že lakiran. Njegova glavna prednost in hitro in enostavno polaganje, brez brušenja in lakiranja. Položen je z lepilom ali plavajoče; v enem dnevu in takoj pripravljen za uporbo in hojo po njem. Gotove parkete po obrabi lahko brusimo kot klasične ali lamelne parkete. Nastanek špranj je pri gotovem parketu mnogo manjši kot pri klasičnem. Običajna debelina parketa je od 10 do 14 mm. Proizvajalci za gretje priporočajo izbiro dvoslojnega parketa, ki se lepi na tla.

Primernost za talno gretje: Načeloma DA (le tanjši) 
Življenjska doba: Podobno kot lamelni, brusimo in lakiramo ga lahko do 2 krat.
Končna cena parketa*:
od 34 € na m2Primernost za talno gretje je odvisna od debeline in vrste izbranega lesa. Priporoča se debelina do 10mm in les, ki dobro prevaja toploto (bukov les NI primeren za talno gretje).
Končna cena parketa* vključuje dobavo in polaganje parketa (brušenje in lakiranje v primeru klasičnega parketa). 
Gotovi parket.

Dodajte podjetje