Ogrevanje z IR paneli – ali je zdravo?

Pri prebiranju forumov se pogosto srečujemo z vprašanji IR ogrevanja in zdravja. Ali je infrardeče ogrevanje zdravo? Kakšne so slabosti infrardeče toplote? Kako IR sevanje vpliva na nas? Ali se lahko opečem na IR panele? Na to temo je bilo narejeno veliko študij. Mnenja so še vedno različna, raziskave pa so pokazale le eno.

Bel IR panel v moderno opremljeni dnevni sobi

IR toploto oddaja vse okoli nas, vključno z nami. Najlažje si jo predstavljamo, če jo primerjamo s soncem. Segreje stene, okna, tla in ostale predmete, ki potem segrejejo zrak. Ko govorimo o infrardečem ogrevanju moramo vedeti, da je količina toplote primerljiva s tisto, ki nam jo v toplejših dneh oddaja okolje. Posvetovali smo se s strokovnjaki in Inštitutom za neionizirana sevanja. Navsezadnje so raziskave pokazale le eno: infrardeče ogrevanje z IR paneli nima negativnih učinkov na zdravje in naše telo.

Kaj pa sevanje?

Številni takoj pomislimo, da je sevanje škodljivo. Vendar je le-to odvisno od vrste in količine. Infrardeči žarki so v številnih primerih celo koristni. Pri izpostavljenosti grelnih panelov je nivo sevanja tako zelo nizek, da nima nobenih škodljivih učinkov na naše zdravje. Da bi IR sevanje škodilo, bi to občutili na takšni temperaturi, kot bi bili postavljeni na 150°C.

Infrardeči žarki imajo celo pozitivne učinke

Infrardeči žarki se uporabljajo tudi za zdravstvene namene. Uničujejo škodljive bakterije, razkužujejo, preprečujejo nastanek plesni, čistijo zrak in imajo pozitivne učinke na presnovo in prekrvavitev. Prav tako so poznani so tudi koristni učinki IR savne.

Ali je vseeno, kateri IR panel izberem?

V zadnjih letih se je pojavilo ogromno kitajskih in drugih proizvodov. Brez dokazil, nikakršnega posveta in pregleda objekta in sumljivo nizko ceno. Na primerjam.si sodelujemo le s podjetji, ki imajo vse potrebne certifikate in usposobljene strokovnjake. Izpolnite obrazec in izberite preverjenega ponudnika.

Vir: Inštitut za neionizirna sevanja

Zahtevaj brezplačne ponudbe za IR ogrevanje