Nasveti
Fasade
7 nasvetov pri izbiranju barve fasade

7 nasvetov pri izbiranju barve fasade

Nameravate prebarvati fasado? Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako izbrati barvo fasade.

1. Pazite na usklajenost z drugimi elementi hiše

Barva fasade naj bo usklajena z barvo strehe, žleba, oken, senčil, ograje ter vseh drugih elementov na hiši in v njeni okolici.

Več o najboljših kombinacijah barv fasade preberite v članku 5 idej za kombiniranje barv fasade.

Velika hiša s sivim spodnjim delom in belim zgornjim delom fasade.

2. Pazite na usklajenost z okoliškimi zgradbami

Pazite, da se barva fasade ne "tepe" z okolico. Pri izbiri barve upoštevajte barve sosednjih hiš. Na ta način bo videz celotnega naselja bolj harmoničen.

Zahtevaj brezplačne ponudbe fasaderjev

3. Preverite, katere barve prevladujejo v okolici

Poskušajte izbrati čim bolj naravne barve, ki se pojavljajo tudi v vaši okolici. Navdih lahko poiščete v naravi, barvah in materialih v bližini hiše.

Hiša iz sivih in rjavih zidakov.

4. Z intenzivnimi odtenki barvajte zgolj mnajše dele fasade

Želite imeti na fasadi intenzivnejše barve? Priporočamo, da z močnejšimi in živahnejšimi barvami pobarvate samo manjše dele fasade. Večji del fasade naj bo v naravnih, nevtralnih in svetlejših barvah.

5. Bodite pazljivi s temnejšimi odtenki fasade

Temne barve lahko na manjši površini delujejo temnejše kot na celi fasadi. Pazite, da vaša fasada ne bo na koncu svetlejša, kot ste želeli.

Živo rdeča hiša s sivo streho v predmestju.

6. Preverite pravila in smernice urejanja okolice

Nekatere občine dovolijo samo določene barve fasad in streh. V prostorskem načrtu preverite pravila, ki veljajo na vašem območju.

7. Preverite, kako bo barva videti na vaši hiši

Obstaja več aplikacij ki omogočajo ogled barve in barvnih kombinacij vaše bodoče fasade. Za vas smo pripravili članek, ki vam bo pomagal izbrati ponudniika za izris fasade.

Postopek vizualizacije je v večini primerov dokaj enostaven. Naložite fotografijo vaše hiše, plačajte predračun (nekatere aplikacije so tudi zastonj)  in v nekaj dneh boste prejeli barvno študijo. Po končani vgradnji fasadnega sistema lahko v nekaterih primerih preko spletne strani, kjer ste naročili barvno študijo pošljete zahtevek za povračilo plačanega zneska.

Zahtevaj brezplačne ponudbe fasaderjev