Koliko nas bo stala nova fasada?

Cena fasade je odvisna predvsem od izbire materiala in debeline izolacije. Poleg materiala je k ceni potrebno prišteti tudi ceno dela. Za fasado bomo tako plačali med 30 in 50 EUR za m2.

Poglejte tudi, kateri ponudniki lahko za vas naredijo izris fasade in kakšne so cene.

Moderna novogradnja z ravno streho in sivo-belo fasado
Zahtevaj brezplačne ponudbe fasaderjev

Cena fasade (delo in material)

Primerjali smo cene fasad različnih proizvajalcev, kot so Jub, Weber, Baumit, Röfix, Demit in drugi. Cene so okvirne in vključujejo material in delo.

Debelina izolacije

Navadni stiropor

Grafitni stiropor

Mineralna volna

10 cm

od 32 EUR / m2

od 33 EUR / m2

od 40 EUR / m2

15 cm

od 35 EUR / m2

od 37 EUR / m2

od 47 EUR / m2

20 cm

od 40 EUR / m2

od 43 EUR / m2

od 53 EUR / m2

Za primer si oglejmo hišo z 200 m2 zunanjih sten. Če se odločimo za grafitni stiropor debeline 15cm, bomo za novo fasado plačali okrog 8.000€. 

Izbira materiala

Na izbiro materiala vpliva več faktorjev. Stiropor je zagotovo cenejši, hitrejši in enostavnejši za vgradnjo, volna pa je neprimerno boljši zvočni izolator. Velika prednost volne je tudi negorljivost. Še ena prednost volne je dobra prepustnost vodne pare. Ima pa volna to slabost, da je vodovpojna, kar je sicer priporočljivo v primeru vlažnih sten. Za ohranjanje toplotne izolativnosti pa mora biti vodovpojnost čim manjša.

Navadni stiropor: Navadni stiropor je najbolj pogosta izbira v fasadnih sistemih. Primeren je tako za novogradnje kot tudi za toplotne obnove objektov. Toplotna prevodnost je 0,040 W/mK.

Grafitni stiropor: Grafitni stiropor je z grafitnimi delci oplemeniten stiropor. Ima za 20% boljšo izolativnost kot navadni stiropor, kar pripomore k večji energetski učinkovitosti objekta. Primeren je tako za novogradnje kot tudi za toplotne  obnove objektov. Toplotna prevodnost je 0,032 W/mK.

Mineralna volna: Izolacija iz mineralnih vlaken (kamena in steklena volna) je kompaktna izolacija, ki omogoča dobro toplotno, zvočno in požarno zaščito. Koeficient toplotne prevodnosti mineralne volne je med 0,035 in 0,040 W/mK.

Bolj podrobno smo za vas raziskali razlike med izolacijo s kameno volno in stiroporom.

Katero debelino izolacije potrebujemo

Debelina izolacije v kombinaciji s toplotno prevodnostjo je osnovni parameter, od katerega je odvisen prihranek  energije, ki jo porabimo za ogrevanje objekta. Minimalni standard določa, da je potrebno objekt izolirati toliko, da bo toplotna prehodnost U<0,28 W/(m2K). Pri najpogostejših debelinah masivnih sten to predstavlja okrog 15 cm toplotne izolacije.

Zahteve EKO sklada

V razpisu EKO sklada je določeno, da mora imeti fasadni sistem "najmanj 18 cm toplotne izolacije, pri čemer lahko toplotna prevodnost toplotne izolacije znaša λ ≤ 0,045 W/(mK)." V kolikor se uporabijo izolacijski materiali z nižjo, torej boljšo specifično toplotno prevodnostjo, je lahko debelina izolacije manjša (12 cm grafitnega stiropora je ekvivalent 15 cm navadnega).

Zahtevaj brezplačne ponudbe fasaderjev