Nasveti
Lektoriranje
Kako veste, ali bo lektor kakovostno opravil lektoriranje?

Kako veste, ali bo lektor kakovostno opravil lektoriranje?

Lektoriranje je jezikovni pregled besedil, ki ga opravi strokovno podkovan lektor. Na tak način v besedilu odpravi jezikovne, pravopisne in vse druge napake, po potrebi izboljša slog besedila oziroma ga prilagodi tako, da ustreza njegovemu namenu, ter poskrbi za to, da je besedilo pripravljeno na javno objavo.

Lektor z rdečo barvo označuje napake v besedilu na papirju.

Kakšne lastnosti mora imeti dober lektor?

Če potrebujete lektoriranje, je pomembno, da najdete čim boljšega lektorja, ki bo znal čim bolje poskrbeti za to in bo to nalogo opravil tako, da boste z opravljenim delom zadovoljni. Najpomembnejše lastnosti dobrega lektorja so:

1. Strokovnost

Dober lektor mora biti ustrezno izobražen, kar pomeni, da mora imeti dokončan študij slovenščine, na katerem se je naučil:

  • uporabljati pravopisna in vsa druga pravila slovenskega jezika,
  • kako poteka lektoriranje besedil,
  • na kakšen način se ga lotiti,
  • na katere napake mora biti lektor še posebej pozoren,
  • koliko lahko lektor posega v besedilo,
  • s katerimi priročniki in drugimi viri si pomagati pri delu,
  • kako lektorirati določen tip ali vrsto besedila.

2. Izkušenost

Dokončan študij slovenščine je osnova, ki jo mora opraviti vsak lektor, da lektoriranje res obvlada, pa poskrbijo izkušnje. Te si nabira najprej z lekturo enostavnejših besedil, nato pa ta postajajo vedno bolj zahtevna, pri čemer se nekateri lektorji tudi specializirajo za določeno vrsto besedil – recimo leposlovje, strokovna ali pravna besedila itd. Izkušen lektor bo znal svoje delo opraviti hitreje in bolje.

3. Natančnost

Lektoriranje zahteva izjemno natančnost. Lektor mora vsako besedilo večkrat prebrati, pri čemer mora biti zelo pazljiv in opaziti čisto vsako pomanjkljivost – zatipkane besede, napačno črko, dvojne presledke in ostale napake, ki se pogosto skrivajo v besedilih. Poskrbeti mora za to, da bo besedilo na koncu brezhibno napisano, zato je natančnost pri delu vsekakor nujna.

4. Vestnost in discipliniranost

Lektorji se morajo držati vnaprej dogovorjenih rokov, ki so včasih precej kratki, saj se z lektoriranjem pogosto mudi. Zato se morajo lektorji dela lotiti takoj, ko je mogoče, ter zelo disciplinirano in vestno, predvsem pa biti sposobni več ur pozorno brati besedilo, kar nikakor ni lahko delo. Le tako jim namreč lahko uspe poskrbeti za kakovostno lektoriranje besedila v dogovorjenem roku.

Cene lektoriranja - koliko stane dober lektor?

Od tega, kakšnega lektorja boste izbrali, je odvisna tudi cena, ki jo boste plačali za lektoriranje. Dober lektor, ki se z lektoriranjem profesionalno ukvarja, bo imel verjetno nekoliko višjo ceno, vendar tudi vse zgoraj naštete lastnosti, zato bo svoje delo kakovostno opravil tako, da boste z njim zadovoljni. Prav tako pa je cena odvisna tudi od vrste besedila, ki potrebuje lektoriranje – cena lektoriranja diplomske naloge je tako običajno veliko nižja kot cena za lektoriranje novinarskih, promocijskih, strokovnih ali kakšnih drugih besedil.

Kje najti dobrega lektorja?

Pri iskanju dobrega lektorja si lahko pomagate s spletno stranjo Primerjam.si, kjer si lahko ogledate ponudbe za lektoriranje diplomskih nalog in različnih drugih besedil. Prav tako pa lahko oddate povpraševanje ter se nato na podlagi ponudb, ki jih boste dobili, odločite, kateri lektor bi bil najbolj primeren za vas.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za lektoriranje