Nasveti
Okna
Montaža vrat in oken: klasična ali RAL?

Montaža vrat in oken: klasična ali RAL?

Pri montaži vhodnih vrat in oken se srečamo z dvema vrstama montaže: klasična (navadna) montaža in montaža po smernicah RAL (RAL montaža). V Sloveniji je še vedno najbolj razširjena klasična montaža vhodnih vrat in oken. RAL montaža se uveljavlja pri vseh energetsko varčnih novogradnjah in je obvezna pri nizkoenergijskih in pasivnih hišah.

Klasična montaža

Prikaz klasične montaže - nanašanje pur pene

V praksi še vedno prevladuje klasična montaža oken z vijaki in poliuretansko peno. Okvirje z vijaki pritrdimo v zid, PUR pena pa zapolni prostor med okvirjem okna ali okvirjem vrat in zidom.
Klasična montaža je sicer cenejši, hitrejši in preizkušen način vgradnje vrat in oken, vendar ima pomanjkljivosti. PUR pena ni odporna na UV žarke in vpija vlago. S tem pride do nastanka toplotnih mostov in toplotnih izgub. Pojavijo se lahko tudi kondenz in premiki materiala (dilatacija).

Klasična montaža oken in stavbnega pohištva je vpeljan in enostaven način vgradnje. Zaradi nizkih stroškov je najpogostejši sistem vgradnje v Sloveniji. Tudi pri obnovi starejših objektov se najpogosteje odločimo za ta sistem. Ne zadostuje pa vsem zahtevam po toplotni izolativnosti v današnjem času.

RAL montaža

Shema RAL montaže: prikaz zunanjega, sredinskega in notranjega tesnjenja

Vgradnja po smernicah RAL vključuje troslojno tesnjenje, ki omogoča skoraj 100% zatesnjen stik med oknom in zidom. Zunanji sloj skrbi za paropropustnost in vodoodbojnost. S tem preprečuje vdor hladnega zraka in vode v spoj. Notranji sloj je zrakotesen in paroneprepusten, s čimer preprečimo vlagi iz notranjih prostorov, ki bi kondenzirala, vstop v spoj med oknom in konstrukcijo. Sredinski del služi kot toplotna in zvočna izolacija.

Smisel RAL montaže je čim boljša toplotna izolacija zidu, s tem pa manjše toplotne izgube in prihranek pri ogrevanju. Strošek RAL montaže je dvakrat višji kot za klasično montažo, vendar se nam investicija povrne v dveh letih - v obliki nižjih stroškov ogrevanja. Seveda samo v primeru, da je RAL montaža izvedena kakovostno in da so tudi drugi deli objekta ustrezno izolirani.

Cene klasične in RAL montaže

Cena klasične montaže oken in balkonskih vrat: od 10€ na tekoči meter
Cena montaže po sistemu RAL: od 20€ na tekoči meter

Cena klasične montaže vhodnih vrat: od 15€ na tekoči meter
Cena montaže po sistemu RAL: od 30€ na tekoči meter

Cene veljajo za novogradnje.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za okna