Nasveti
Okna
Cene oken - enokrilno od 110 do 300€

Cene oken - enokrilno od 110 do 300€

Nakup oken je velik finančni zalogaj, ki nas doleti vsakih 10 let ali več. Vendar se cene oken zelo razlikujejo. Pogosto se pojavijo vprašanja in dileme: katerega ponudnika oken izbrati in zakaj se cene oken tako zelo razlikujejo? Za lažjo predstavo o cenah oken smo izpostavili glavne postavke iz predračuna.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za okna

Kaj določa ceno oken?

Material

Cene oken so v prvi vrsti odvisne od uporabljenega materiala in profila okna. Za primer poglejmo enokrilna dvoslojna okna dimenzij 100 x 100:
Cena PVC okna:
od 110 - 180€
Cena lesenega okna: od 180 - 290€
Cena ALU okna: od 280€ dalje
Cena les-alu, pvc-alu: od 190€ dalje
Značilnosti posameznih tipov oken najdete tukaj.

Jedilnica z belimi PVC okni

Zasteklitev

Zasteklitev je pomembna tedaj, ko želimo doseči čim nižjo toplotno in zvočno prehodnost oz. z drugimi besedami: privarčevati pri stroških ogrevanja in slišati čim manj hrupa. Izolacija pri troslojnem oknu je za vsaj 35% boljša kot pri dvoslojnem.
Cena PVC okna z dvojno zasteklitvijo:
okrog 130€
Cena PVC okna s trojno zasteklitvijo:
okrog 155€

Če želimo doseči še boljšo izolacijo, so na voljo distančniki (okvirji, ki ločujejo stekla, kjer je poseben plin). Ta žlahtni (suhi) plin še dodatno preprečuje zračno prehodnost in povečuje izolativnost.

Primer toplotne prehodnosti pri različnih zasteklitvah in uporabi suhega plina:
-okna z enojno zasteklitvijo: 5,6 W/m2K
-okna z dvojno zasteklitvijo: 2,5 W/m2K
-okna z dvojno zasteklitvijo in suhim plinom: 1,5 W/m2K
-okna s trojno zasteklitvijo in suhim plinom: 0,7 W/m2K

Prostorna rustikalna dnevna soba z lesenimi okni

Montaža ali vgradnja

Kako vgraditi okna? Ločimo klasično in RAL montažo. Pri klasični se uporabi poliuretanska pena, ki zapolni prostor med zidom in oknom. Slabost pene je, da težko natančno zapolni vse reže med okvirjem in oknom. V njej se rada nabira vlaga, pena pa z leti trohni. "Pur pena" naj bi bila zdravju škodljiva in se uporablja le še v starejših stavbah. Za RAL montažo je značilno, da je izolirnost med oknom in steno enaka kot pri oknu samem, torej brez večjih toplotnih in zvočnih izgub. Prednost RAL montaže, je zaščita pred neugodnimi vremenskimi vplivi, brez pojava kondenza in plesni.

Cena klasične montaže oken: približno 5€ na tekoči meter
Cena montaže po sistemu RAL: približno 10 € na tekoči meter

Moderna dnevna soba z velikimi alu okni

Demontaža in odvoz starih oken

Cena demontaže oken z odvozom: od 3 - 5€ na tekoči meter

Dobavni rok in garancija

Povprečni dobavni rok oken je od 2-4 tedne, odvisno od dimenzij. V kolikor kupujete okna posebnih oblik ali velikih dimenzij, je lahko dobavni rok vse do 12 tednov.
Večji ponudniki oken nudijo 10 letno garancijo in servis na okna. V kolikor to ni definirano v predračunu priporočamo, da se pred nakupom prepričate o garanciji in servisu.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za okna