Nasveti
Okna
Katera okna izbrati?

Katera okna izbrati?

Ste se odločili zamenjati okna, pa niste prepričani katera izbrati? Na tržišču je mnogo različnih tipov oken iz naprednih materialov. Izbirate lahko med PVC, lesenimi, ALU in kombinacijo materialov. Za lažjo odločitev smo vam pripravili seznam prednosti in slabosti in njihove cene.


PVC okna

PVC okna so narejena iz plastične mase in zagotavljajo trdnost in enostavno vzdrževanje. Okna so v osnovi bela, na voljo pa so tudi druge barve. Njihova glavna prednost je ugodna cena. PVC okna niso vnetljiva in imajo dolgo življenjsko dobo.  Njihova slabost je podvrženost temperaturnim spremembam in možno raztezanje. Običajno so estetsko manj dovršena.

Prednosti PVC oken: trdnost in stabilnost, dolga življenjska doba, niso vnetljiva, od vseg najbolj ugodna, možnost izbire različnih barv

Slabosti PVC oken: estetsko manj dovršena, večja podvrženost tempereturnim spremembam (možnost raztezanja in povešanja)

Cena PVC okna: okrog 150€ *

Lesena okna

Lesena okna pripomorjeo k prijetni bivalni klimi zaradi naravnih materialov. Les je dober izolator in uravnalec vlage. Njihova slabost je redno vzdrževanje lesa in slabša toplotna in zvočna izolacija. Cena je od PVC oken višja za približno 40%. Le-ta je  nižja, v kolikor zaprosite za subvencijo Eko sklada.

Prednosti lesenih oken: naravni material, prijetna bivalna klima, dolga življenjska doba (ob pravilnem vzdrževanju), možnost subvencije Eko sklada

Slabosti lesenih oken: vzdrževanje lesenih okvirjev (barvanje, lakiranje), višja cena do PVC oken, lažje vnetljiva, možnost napada škodljivcev (lesnih črvov)

Cena lesenega okna: okrog 240€ *

ALU okna

Alu okna so narejena iz aluminija in so zato izmed vseh najbolj trdna in odporna na vremenske vplive. Primerna so tudi za zelo velike zasteklitve. Za njih je značilno minimalno vzdrževanje, velika izbira barv in najdaljša življenjska doba. Ena od slabosti je monžnost pojava kondenza na steklu in visoka začetna investicija.

Prednosti ALU oken: najbolj trdna in stabilna, primerna tudi za zelo velike zasteklitve, dolga življenjska doba, odporna na vremenske vplive, minimalno vzdrževanje

Slabosti ALU oken: možnost pojava kondenza, višja začetna investicija

Cena ALU okna: okrog 300€ *

Kombinacije materialov

Les-ALU okna

Les-Alu okna imajo zunanje aluminjasto ogrodje in notranjost iz lesa. Prednost oken je dobra toplotna izoliranost in optimalno zračenje brez kondenzacije. Imajo dolgo življenjsko dobo in zanesljivo tesnjenje. Cena les/alu oken je za prbližno 40% višja od običajnih PVC oken.

PVC-ALU okna

Pvc-Alu okna so sestavljena iz kombinacije plastike in aluminija. Imajo trdno ogrodje, ki ne prepušča hrupov in toplote. Značilna je dolga življenjska doba. Njihova glavna pomanjkljivost je nekoliko višja cena in možnost ustvarjanja kondenza.

*Povprečna cena izračunana na primeru enokrilnega dvoslojnega okna, dimenzij 100 x 100 cm

Zahtevaj brezplačne ponudbe za okna