Nasveti
Okna
Čiščenje in vzdrževanje oken - kaj moram vedeti?

Čiščenje in vzdrževanje oken - kaj moram vedeti?

Po nakupu in montaži kvalitetnih oken, moramo te tudi redno vzdrževati in negovati. S skrbnim ravnanjem in rednim čiščenjem boste podaljšali njihovo življenjsko dobo.

Nekaj generalnih napotkov za pravilno rabo oken:

  • V slabem vremenu oken nikoli ne puščajte odprtih, saj jih lahko močan veter poškoduje;
  • na okenske kljuke nikoli ne obešajte težkih predmetov, še posebno ne, kadar je okno odprto;
  • med okenske okvirje in krila oken ne vstavljajte nikakršnih predmetov;
  • oken nikoli ne zapirajte naglo in ne loputajte z njimi, še posebno ne, kadar premikate okvir iz odprtega v nagnjeni položaj in obratno.
Pritrjevanje kljuke na okno z izvijačem

Kako naj se lotim čiščenja oken?

Preden se lotite pranja oken, odstranite ves prah in morebitno pajčevino. Pri čiščenju ne uporabljajte agresivnih čistil in grobih predmetov. Priskrbite si blaga čistila (mnogi proizvajalci ponujajo lastna) in mehko krpo. Steklo lahko očistite tudi s toplo vodo, ki ji dodate nekaj kapljic razredčenega alkoholnega kisa.

Ali potrebujem za PVC okna posebna čistila?

Ne, profili oken so načeloma dovolj kvalitetni, da lahko uporabljate vsa čistila, ki jih dobite v trgovinah. Vsa večja podjetja pa imajo tudi svoja sredstva za čiščenje, ki so namenjena prav za vaš profil. Obrnite se na podjetje, kjer ste okna naročili.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za okna

Kako moram vzdrževati okensko okovje?

Enkrat letno vse gibljive dele okenskega okovja namažite z oljem. Podobno kot pri čistilih, večina proizvajalcev ponuja svoje izdelke za vzdrževanje oken. Tako da le kontaktirajte svojega prodajalca.

Kaj pa tesnila? Potrebujejo kakšno vzdrževanje?

Tesnila lahko čez čas otrdijo, s tem pa se poslabša tesnenje vaših oken. Poskrbite, da so tesnila vedno čista. Priporočljivo je, da jih vsaj enkrat letno namažete z glicerinom ali posebno mastjo, ki jo dobite v kompletu za čiščenje oken pri svojem proizvajalcu. Na ta način boste izboljšatli njihovo prožnost in podaljšali življenjsko dobo tesnil.

Na novem belem oknu se je na profilu pojavila praska. Kaj naj naredim?

Kontaktirajte proizvajalca oken. Večina podjetij proizvaja posebno polirno pasto, s katero boste odpravili poškodbe, ki so nastale na vašem profilu.

Nova okna so zmontirana. Ali lahko pustimo zaščitno folijo na oknih? Odstranili bi jo šele po končani fasadi...

Zelo pomembno! Zaščitno folijo je potrebno takoj po montaži odstraniti. Namenjena je zaščiti med transportom in montažo oken.

Predlagamo vam, da zaščitno folijo na zunanji strani oken odstranite takoj po montaži (še posebej v poletnem času). Zaščitno folijo na notranji strani lahko pustite ter nadaljujete z notranjimi zaključnimi deli. Ko je stanovanje prebeljeno, jo odstranite.

Balkonska vrata se zelo težko zapirajo. Pomagajte!

Večji elementi stavbnega pohištva, kot so velika enokrilna okna ali balkonska vrata se zaradi teže lahko rahlo povesijo. To je včaih dovolj, da se ne zapirajo več tekoče. Ne skrbite. Veliko lahko postorite sami. Z imbus ključem dokaj enostavno nastavite okovje, da se bo to zopet odpiralo in zapiralo brez težav. V nasprotnem primeru pa kontaktirate prodajalca oken, da vam ponovno nastavi in regulira vse elemente. Veliko podjetij ponuja to kot brezplačno storitev oziroma je to vključeno v ceno oken.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za okna