Ravna streha - da ali ne?

"Najboljša ravna streha je poševna streha," je veljalo staro pravilo. Danes so poleg poševnih pogosta izbira tudi ravne strehe, če nam prostorski akti to dovolijo. Ravna streha pa ima tako svoje prednosti kot pomanjkljivosti.

Ravna strehaPrednosti ravne strehe:

- moderen, estetski videz,
- zmerni stroški gradnje,
- nižji stroški vzdrževanja,
- stabilnost mikroklime v prostorih pod njo, ker pozimi preprečuje toplotne izgube, poleti pa pregrevanje,
- manjša občutljivost na veter in točo,
- ekološki prispevek v primeru ozelenitve strehe,
- bolje izkoriščen prostor znotraj samega objekta,
- možnost izkoristka terase.

Ravna streha je zahtevna za izvedbo ter zahteva posebej kakovostno izvedeno hidroizolacijo in toplotno izolacijo. Pomembno je tudi dobro načrtovati drenažo (odvajanje vode) in poskrbeti za brezhibno parno zaporo, ki preprečuje prevelik vnos vlage v toplotno izolacijo. Pri projektiranju je potrebno nameniti veliko pozornost vsaki podrobnosti, da ne pride do napak.

Nepravilna izvedba ravne strehePomanjkljivosti ravne strehe kot posledica slabe izvedbe:

- zamakanje kot posledica neustrezne hidroizolacije,
- zmanjšana toplotna izolativnost strehe zaradi prekomernega navlaževanja izolacije,
- zadrževanje meteorne vode (neučinkovito odvodnjavanje) zaradi neustrezno izvedenega naklona.

3 ključni dejavniki pri ravnih strehah

Hidroizolacija

Pravilna hidroizolacija ravne strehe nudi dobro zaščito pred padavinami in vlago. Pri hidroizolaciji ravnih streh ima ključno vlogo izbira ustreznega materiala ter pravilna vgradnja. Material mora biti odporen na temperaturna nihanja, UV-žarke in mehanske poškodbe, odporen na staranje in elastičen. Kot tak prenese mikro raztezanje objekta, ki je posledica temperaturnih nihanj. V nasprotnem primeru se pojavijo poškodbe, ki vodijo do vodne prepustnosti.

Najpogostejša hidroizolacija so bitumenski trakovi, ki jih običajno položimo po prvotnem nanosu bitumenskega premaza na betonski plošči, in folije umetnih mas.

Toplotna izolacija

Vgradnja ustrezne toplotne izolacije je ključnega pomena. Poleti prepreči pregrevanje prostorov, pozimi pa zmanjšuje toplotne izgube. Priporočljivo je, da se toplotna izolacija s spreminjanjem temperature okolja čim manj razteza, saj s tem preprečimo toplotne mostove in nastajanje plesni. Trenutno najpogosteje uporabljeni materiali za toplotno zaščito ravne strehe so ekspandirani polistiren (EPS; po domače stiropor), ob večjih zahtevah za požarno varnost pa se priporoča kamena volna.

Drenaža (odvodnjavanje)

Glavna naloga sistema za odvodnjavanje je dobra zaščita objekta pred vdorom vode. Poznamo različne načine odvodnjavanja. Pri običajnem oziroma gravitacijskem sistemu odvodnjavanja se voda zbira v žlebovih in se nato prek vertikalnih cevovodov preusmeri do jaškov. Pri podtlačnem sistemu pa se deževnica preko vtočnikov, ki so vgrajeni v strehi, odvaja v zbiralni vod, ki jo z nastalim podtlakom posesa s strehe.

Lahko pa se odločimo tudi za zeleno streho in streho zasadimo z različnimi rastlinami. Rastline nam pomagajo do boljšega počutja, zelena streha pa glede na sestavo lahko zadrži od 50 do 90 odstotkov padavin.

Zelena streha

Ravna streha lahko postane tudi zelenjavni, zeliščni vrt ali mesto za sprostitev. Poleg zadrževanja vode ob nalivih ponuja tudi zaščito pred UV-žarki, preprečuje mehanske poškodbe kritine ob neugodnih vremenskih razmerah, nudi dodatno zvočno izolacijo in povečuje energijsko varčnost objekta.