Kaj storiti, ko začne puščati streha

Mokri madeži na stropu lahko pomenijo, da streha pušča, ali pa opozarjajo, da streha zadržuje vlago. Zato moramo čim prej poiskati razlog, zakaj pušča streha, in ga odpraviti. S tem se lahko izognemo visokim stroškom prenove strehe.

Zahtevaj brezplačne ponudbe krovcev

Najpogostejši razlogi za puščanje strehe

Neustrezna toplotna izolacija

Poškodovana ali pomanjkljiva toplotna izolacija lahko povzroči, da del toplote uhaja skozi kritino in tali sneg. Voda, ki pri tem nastane, začne pronicati v streho.
Rešitev: neoviran prezračevalni sloj, pod to plastjo pa mora biti kakovostno izvedena toplotna izolacija ustrezne debeline. S tem bomo preprečili izhajanje toplote skozi kritino, posledično taljenje snega.

Poškodovana ali dotrajana strešna kritina

Strešna kritina se lahko mehansko poškoduje ali pa se njena življenjska doba izteče. Znaki, na katere moramo biti pozorni, so: poškodovani, razpokani, zlomljeni, zamaknjeni ali zviti strešniki, sprememba barve kritine.
Rešitev: zamenjamo poškodovani del strešne kritine. Če se je življenjska doba kritine že iztekla in je kritina v zelo slabem stanju, jo je priporočljivo zamenjati v celoti.

Poškodovani drugi deli strehe

Poleg strešnikov obstajajo tudi druga kritična mesta, preko katerih voda začne uhajati v notranjost: obrobe strešnih oken, dimniške obrobe, žlote, zrahljani žeblji, lahko se pojavita mah ali plesen, rja.
Rešitev: poškodbe IZ NOTRANJOSTI lahko odpravimo sami, s tesnilno maso, s katero začasno zapolnimo odprtino pri obrobi. Za druga dela je nujno potrebno poiskati strokovnjaka - krovca. Na streho ne smemo plezati sami!

Zamašeni žlebovi

Žlebovi se hitro zapolnijo z listjem, mahom in drugo umazanijo ter s tem onemogočajo pretok vode. Deževnica se začne zbirati na strehi ali prelivati čez robove in s tem povzroči zamakanje.
Rešitev: žlebove je potrebno očistiti, preveriti nagib, spoje in nosilce.

Roka varuje model lesene hiške pred vodo.

Preventivni ukrepi

Vsako streho, še posebej strešno kritino, ne glede na njeno starost, je priporočljivo redno pregledovati po večjih vremenskih nevšečnostih (hujša neurja, močan veter, toča, žled, ipd.).
Enako je potrebno očistiti žlebove in odtočne cevi in s tem poskrbeti za nemoten odtok vode.

Kaj storiti, ko opazimo madež na stropu oziroma začne kapljati v stanovanje?

1. ZAŠČITIMO PROSTOR

Zaščitimo vse površine, ki bi jih zamakanje lahko poškodovalo. Umaknimo pohištvo, preproge, elektronske naprave. Če je le možno, iz samega prostora. Obrišimo mokre površine. Pod mesta, kjer kaplja, podstavimo vedra.

2. SANIRAJMO POŠKODOVANI DEL

Če na podstrešju ni bivalnih prostorov in je podstrešje dostopno, poskušajmo ugotoviti razlog puščanja strehe. Lahko gre za poškodovan posamezni del kritine ali pa je odstopila obroba. Kar lahko popravimo, popravimo sami - nadomestimo strešnike, zatesnimo dele, ki puščajo.

3. POKLIČIMO KROVCA

Če streha zamaka iz drugih razlogov, se nikakor ne smemo vzpenjati nanjo in hoditi po njej, ker je smrtno nevarno. Če strešna kritina s podstrehe ni vidna, je potrebno poiskati krovca, ki bo našel mesto okvare in po ogledu predlagal rešitev.

Če vaša streha potrebuje popravilo ali razmišljate o menjavi celotne strehe, oddajte povpraševanje za brezplačne ponudbe krovcev!

Zahtevaj brezplačne ponudbe krovcev