Kako izberem pravo streho zase?

Ne glede na to, ali ste se odločili za obnovo dotrajane strešne kritine, ali pa potrebujete streho na novem objektu, je ključno, da vnaprej načrtujete dela, izberete materiale, planirate stroške ter pred izvedbo pridobite ponudbe kakovostnih in ažurnih izvajalcev oziroma podjetij za krovstvo, ki se bodo prilagodila vašim potrebam.

Da bo nova streha vaš dom varovala pred različnimi vremenskimi razmerami ter vam nudila visoko kakovost bivanja še vrsto let, si je pred samo izvedbo dobro odgovoriti na nekaj vprašanj. Sledite tem korakom, ki vam bodo pomagali pri načrtovanju in izbiri najbolje ustrezne strehe za vaš dom.

1. Izberite vrsto strehe

Pri izbiri tipa strehe je pomembno upoštevati več dejavnikov:

 • obremenitve z vetrom, padavinami in snegom
 • prostor oziroma krajino, kjer stoji hiša
 • zakonodajne predpise (prostorske akte)

Izbirate lahko med tremi različnimi tipi streh:

 • Streha enokapnica oz. enokapna streha: cenovno ugodna rešitev za moderne arhitekture hiš v minimalistični zasnovi ter za optimalen izkoristek sončne strani objekta.
 • Streha dvokapnica oz. dvokapna streha: sestavljena iz dveh nasprotnih raztežajev, povezanih v najvišji greben strehe. Lahko je klasična ali s prirezanimi stranicami. Nima prelomov, kjer bi se nabiral sneg, je varčna z energijo in omogoča izvedbo funkcionalnega podstrešja.
 • Ravna streha: nove tehnologije nudijo optimalno nosilnost, vodotesnost in toplotno izolacijo. Je bolj zahtevna za izvedbo, daje moderen videz in omogoča ureditev zelene strehe. Več o tem, ali je ravna streha primerna za vaš objekt, lahko preberete v članku Ravna streha - da ali ne?

2. Odločite se za strešno kritino

Izbor strešne kritine je odvisen od naklona strehe, predpisov, ekonomičnosti, arhitekture objekta in prevladujočih vremenskih vplivov. Izbirate lahko med naslednjimi strešnimi kritinami:

 • Opečna strešna kritina: žgani izdelki iz gline kot naravnega materiala z dolgo življenjsko dobo in odpornostjo na veter zaradi težine. Bolj znani so opečnati strešniki korec, zarezniki in bobrovec.
 • Betonska strešna kritina: iz betonske mase, ki je predhodno obarvana. Beton je trden, negorljiv in toplotno izolativen material. Ker so betonski strešniki težki, potrebujejo večjo nosilnost ostrešja in strešne konstrukcije.
 • Kovinska strešna kritina: lahka bakrena, jeklena, pocinkana ali aluminijasta pločevina v traku ali v ploščah je primerna za različne naklone, nudi zaščito pred točo in snegom in dolgo obstojnost.
 • Bitumenska strešna kritina: lahka strešna lepenka oziroma bitumenska skodla je izjemno prilagodljiva in kot taka primerna za vse vrste naklonov.
 • Vlaknocementna strešna kritina: ravne ali valovite plošče različnih dimenzij, izdelane iz cementa, ki je armiran s celuloznimi vlakni. Lahka, trdna in paropropustna kritina v različnih barvah omogoča hitro polaganje v enojni ali dvojni plasti.
Različne barve strešne kritine, druga ob drugi.

3. Pridobite ponudbe krovcev

Pri izbiri krovca oziroma specializiranega podjetja za krovstvo je smiselno, da razmislite o več dejavnikih:

 • Da ne boste najemali več izvajalcev na različnih koncih, je priročno, da krovstvo sodeluje s podjetji za tesarstvo in kleparstvo, ali pa te storitve ponujajo sami.
 • Preverite njihove izkušnje, reference ter poslovanje.
 • Zahtevajte ponudbe različnih krovcev z vsemi specifikacijami del in njihovimi cenami (cena za strešne kritine in cena za montažo).
 • Preverite, ali vam nudijo garancijo za opravljeno delo in na uporabljene materiale.
 • Pozanimajte se o plačilnih pogojih.

Na Primerjam.si najdete preverjene in s strani drugih strank ocenjene krovce na enem mestu. Ob oddaji povpraševanja lahko poleg krovskih izberete tudi komplementarne storitve in obrtnike, kot so kleparji in tesarji. Na ta način zberete cene in specifikacije za različna dela na enem mestu.

Zahtevaj brezplačne ponudbe krovcev

4. Izberite krovca in se posvetujte z njim

Pred samo izvedbo je pomembno, da si krovec ogleda objekt, streho in strešno konstrukcijo ter nato določi, katera dela bo potrebno opraviti. Določil bo, kaj je potrebno narediti v okviru tesarskih, krovskih in kleparskih del. Skupaj boste naredili načrt za novo ostrešje in toplotno izolacijo strehe. Krovec vam bo svetoval tudi glede  strešne kritine.

Pozanimajte o tem, ali morate pridobiti gradbeno dovoljenje, v primeru, da gre za večjo gradbeno spremembo in dozidavo. Preverite, ali lahko zaprosite za podporo pri financiranju (davčne olajšave in subvencije), še posebej, če se boste odločili za energetsko rekonstrukcijo strehe.

5. Naredite načrt za prekrivanje strehe

Pri montaži je pomembno vedeti, da je le-ta sestavljena iz več različnih del. Na ceno montaže strehe vpliva več dejavnikov. Več opravljenih del pomeni tudi višje stroške. Pri obračunu se pozanimajte, ali cena montaže vključuje ceno na uro dela ali enkratno ceno za opravljeno delo. Kako poteka montaža?

Kako poteka montaža strehe?

Na ceno montaže vpliva tudi to, ali se boste odločili, da podjetje za krovstvo demontira staro kritino ter poskrbi za odvoz stare kritine.

Enostavno oddajte povpraševanje za brezplačne ponudbe krovcev. Obrazec vam ne bo vzel več kot minute.

Zahtevaj brezplačne ponudbe krovcev