Nasveti
Talne obloge
Laminat ali parket

Laminat ali parket

Kupujete nove talne obloge? Vprašanje, ki se največkrat pojavi: ali je bolje postaviti parket ali laminat in kakšne so pravzaprav razlike? Odločite se lahko na podlagi cene, vrste materiala, trpežnosti in vzdrževanja. Čeprav gre za dva različna materiala, sta si lahko po videzu precej podobna.

Parket

Naprej poglejmo parket. Izbiramo lahko med klasičnim ali masivnim in večslojnim parketom, ki je sestavljen iz zlepljenih parketov. Njegova debelina je od 8 do 24 mm.
Če pogledamo kakovost obeh materialov, prevlada naraven les, ki je dolgotrajnejši, saj ga z brušenjem in lakiranjem vzdružejemo več desetletij. V stanovanje prinese toplino in ne tako mrzla tla.

Njegova druga plat je višja cena in dejstvo, da polaganje traja nekaj dni. Za to boste rabili dobrega parketarja, ki bo natančen in bo delo opravil strokovno. Za izbiro najboljšega in najbolj ugodnega, izpolnite obrazec. Brezplačno vam bomo poslali do 6 ponudb parketarjev.

Cena parketa

Cena parketa je odvisna od vrste lesa in parketa, obdelave, debeline in dimenzije. Razpon je precej velik in se začne pri 15 € za m2.
Cena polaganja parketa se giblje okrog 13€ za m2.
Cena sanacije parketa (brušenje in lakiranje) je od 13 do 18€ za m2.

klasični parket

Temperaturne spremembe in parket

Vlaga: Večina parketov ni primerna za vgraditev v prostore z veliko vlage, a ga vseeno vidite v nekaterih kopalnicah. V kolikor želite parket za kopalnico, savno, kuhinjo in ostale prostore z veliko vlage, izberite termično obdelani parket. Le-ta se ob spremembi temperature in vlage skoraj ne razteza.

Talno gretje: Hrast, brazilski teak, smreka, breza so primeri vrst lesa, kjer lahko postavite talno gretje. Prav tako je pomembna debelina lesa, idealna do 10mm. Parket, kjer se talno gretje odsvetuje, je bukov les.

Laminat

Laminat predstavlja bolj preprosto vrsto talne obloge, kjer je polaganje preprosto in hitro. Plošče se položi brez kakršnega koli lepljenja, samo vzdrževanje in čiščenje je preprosto. Laminata ni potrebno brusiti ali lakirati, zaradi tega ima krajšo življenjsko dobo od parketa. Laminat je narejen iz oplemenitenih lesnih vlaken, ki posnemajo naraven videz lesa/kamna/ploščic in drugih talnih površin. V primerjavi s parketom ima slabšo zvočno in toplotno izolacijo. Izpolnite brezplačen obrazec in kontaktirali vas bomo s ponudbami za laminat.

Cena laminata

Cena laminata je v primerjavi s parketom precej nižja. Le-ta je odvisna od želene obremenilnosti, zvočne in toplotne izolativnosti in trdote. Začetna cena laminata se začne pri 5€ na m2. Tudi tukaj je cenovni razpon velik.
Cena polaganja laminata je od 4,5 do 8€ na m2.

Temperaturne spremembe in laminat

Vlaga: Laminat ni premeren za vlažne prostore. V kolikor le-ta pride v stik z vodo, se vlakna nabreknejo in plošče laminata deformirajo.

Talno gretje: Laminatni podi so primerni za talno ogrevanje, vendar voda v ceveh ne sme presegati 28°C in mora biti montirana vsaj 3 cm pod površino ogrevanja.

laminat
Zahtevaj brezplačne ponudbe za talne obloge