Nasveti
Garažna vrata
Takšne dimenzije preklad in špalet potrebujete, če načrtujete nova garažna vrata

Takšne dimenzije preklad in špalet potrebujete, če načrtujete nova garažna vrata

Ko se odločamo za nakup novih garažnih vrat, moramo najprej preveriti širino odprtine. Vse dimenzije navedemo v milimetrih. Priporočljiva dimenzija odprtine je vsaj 2500 mm širine in 2125 mm višine. Takšne dimenzije omogočajo vgradnjo garažnih vrat standardne velikosti, kar pomeni tudi nižjo ceno kot za vrata po meri. Koliko vas bodo stala nova garažna vrata?

Pri izbiri novih vrat za starejše garaže moramo natančno definirati:

  • širino in višino prehoda,
  • odmik od stropa,
  • višino navitja v primeru navojnih vrat,
  • potek vrat nazaj v prostor,
  • širino in debelino vratnih kril,
  • širino in globino vodil.

Dimenzije preklad in špalet za vse tipe garažnih vrat

  • Preklada - podolgovat, navadno nosilni gradbeni element nad kako odprtino, na koncih položen na zid oziroma oporo.
  • Špaleta - ploskev, ki v debelini stene omejuje odprtino oken in vrat.
Zidana garaža z odprtinama za dvoja garažna vrata z jasno vidnimi prekladami

Betonska preklada je jasno razvidna na vrhu odprtine za vrata. Preklada nudi podporo nosilni steni nad njo. Špalete so horizontalne obrobne ploskve na odprtinah za vrata.

Sekcijska dvižna garažna vrata

Sekcijska dvižna garažna vrata do 5 metrov širine potrebujejo vsaj 90 mm preklade nad odprtino, če delujejo brez pogona, in 150 mm preklade nad odprtino, če delujejo na avtomatski pogon.

Če bodo sekcijska garažna vrata širša od 5 metrov, mora biti preklada nad odprtino vsaj 250 mm. Na vsaki strani odprtine potrebujejo sekcijska dvižna vrata še vsaj 100 mm špalete, kamor se privijačijo.

Sekcijska stranska garažna vrata

Sekcijska stranska garažna vrata potrebujejo vsaj 100 mm preklade na odprtino in na eni strani odprtine še vsaj 100 mm špalete.

Na strani, na katero se odpirajo, mora biti vsaj 400 mm špalete in ob steni dovolj prostora, da se vrata umaknejo v globino garaže.

Rolo garažna vrata

Navojna rolo garažna vrata se navijajo na os nad vrati, vgradimo pa jih lahko na notranji ali zunanji strani odprtine oziroma v odprtino samo. Primerna so predvsem za krajše garaže. Zanje potrebujemo preklado 300 do 400 mm in vsaj 120 mm špalete.

Dvižna garažna vrata

Za enodelna dvižna garažna vrata potrebujemo 100 mm preklade in 100 mm špalete. Takšna vrata so sicer narejena po tipskih dimenzijah.

Dvokrilna garažna vrata

Dvokrilna garažna vrata se vgradijo v odprtino, tako da specifične višine preklade ali špalet ne potrebujemo, dobro pa je imeti dovolj prostora pred samo garažo, da bomo vrata lahko nemoteno odpirali.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za garažna vrata