Katera garažna vrata izbrati?

Na trgu je mnogo vrst garažnih vrat. Nekoč smo poznali le klasična lesena, danes jih najdemo iz številnih materialov in možnostmi odpiranja.

Kateri tip vrat je najbolje izbrati? Odvisno je od velikosti vaše garaže, prostora za odpiranje, namena (parkiranje avtomobila, osebni prehod skozi garažo itd) in navsezadnje estetskih želja, da se bodo vrata skladala z videzom stavbe.

Dvokrilna garažna vrata

Dvokrilna garažna vrata so klasična oblika vrat iz lesa, aluminija, plastike, tudi v kombinaciji s steklom.

Prednost dvokrilnih vrat je možno enostransko odpiranje, ki je lahko ročno ali na daljinsko upravljanje. Idealna so za majhne prostore in garaže. Odpirajo se navzven.

Materiali: Aluminij, les, pvc.
Prednosti: Primerna za osebni prehod, enostransko odpiranje.
Slabosti: Le za male garaže.


Klasična dvokrilna garažna vrata

Sekcijska garažna vrata

Sekcijska garažna vrata so najbolj popularna garažna vrata. Imajo dolgo življenjsko dobo in ne zavzamejo veliko prostora za odpiranje, zato so primerna za garaže tik ob cestah, pločnikih.

Ločimo sekcijska dvižna (odpiranje v strop) in sekcijska bočna (odpiranje na stran). Slednja so primerna za nizke garaže, kjer so na stropu prepreke, ki bo dovolile nemoteno odpiranje (luči ali cevi).

Materiali: Običajno iz pocinkane kovine, aluminija, tudi lesa.
Prednosti: Zavzamejo malo prostora, primerna za vse dimenzije garaž (nizke, kot tudi velike in široke), zagotavljajo dobro izolacijo.
Slabosti: Višja cena.


Dvižna sekcijska garažna vrataBočna sekcijska garažna vrata

6 ponudb za garažna vrata


Enodelna garažna vrata (dvižna)

Podobno kot sekcijska dvižna se tudi ta odpirajo v strop. Narejena so iz enega kosa, torej se ne prelamljajo. Potrebujejo več prostora za odpiranje, predvsem pred garažo.

Primerna so za manj zahtevne objekte, kjer ni potrebna tolikšna izolaciija. Njihova prednost je običajno nižja cena, slabost pa teža in posledično krajša življenjska doba.

Materiali: Običajno iz pocinkane pločevine.
Prednosti: Nižja cena.
Slabosti: Visoka teža, krajša življenjska doba, več prostora za odpiranje.