Katera senčila nudijo najboljšo zaščito pred vlomilci?

Večina vlomilcev ne vstopa skozi vhodna vrata, temveč skozi okna, predvsem kletna in tista nizko ležeča v spodnjih etažah oziroma pritličjih hiš, stanovanjskih objektov in poslovnih prostorov. Vlomilci se poslužujejo nasilnih vstopov v objekte skozi okna zato, ker je ta način hitrejši in enostavnejši. Prav tako je bolj skrit očem.

Vlomilec z žepno svetilko in kapuco na glavi gleda skozi rolete na oknu.

Okna že na prvi pogled postanejo manj zanimiva površina za vlome, če nepridipravi na njih vidijo nameščena robustna senčila, ki pomembno prispevajo k protivlomni zaščiti, saj imajo vgrajene posebne protivlomne mehanizme. Vlomilci se namreč izogibajo stavbam, v katere ni mogoče vstopiti hitro in tiho.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila

Preventivna in aktivna protivlomna zaščita s senčili

Senčila služijo kot dodatek obstoječim protivlomnim ukrepom, kot je na primer močna osvetlitev zunanjih površin, varnostne ključavnice na okenskih okvirjih in alarmne naprave. Samo s senčili ne morete zagotoviti popolne varnosti pred vlomi, saj tudi noben drug protivlomni ukrep ne ponuja univerzalne rešitve. V splošnem senčila nudijo dve vrsti zaščite pred vlomi.

Preventivna protivlomna zaščita

 • Nameščena senčila vlomilce odvrnejo od vloma. Težji, kot je vstop v prostor, manj verjetno je, da se ga bodo lotili. Vedo, da bi pri odstranjevanju senčil pritegnili veliko pozornosti.
 • Nasilno odstranjevanje senčil z oken povzroča veliko hrupa, česar se zavedajo tudi vlomilci, ki ne želijo, da bi jih pri delu zasačili. Hrup odvrne nepridiprave, še preden se lotijo vloma.

Aktivna protivlomna zaščita

 • Vlomilci težje ali pa zelo težko vstopajo skozi okna s senčili v spuščenem stanju, ki jih ne morejo ročno dvigniti ali premakniti. Senčila sicer niso nepremostljiva ovira za vlomilce, vendar pa jim lahko zelo otežijo nasilni vstop.
 • Senčila je težko dvigniti, umakniti ali odstraniti zato, ker imajo okrepljene spoje med vodili in zaključnimi letvami, ter protivlomne vzmeti in zapahe.
 • Robustne aluminijaste lamele (v primerjavi s plastičnimi) nudijo dodatno zaščito, saj podaljšujejo čas vloma in povečajo hrupnost.
Protivlomna senčila so običajno na voljo proti doplačilu.

Če boste naročili senčila z dodatno vgrajenimi varnostnimi mehanizmi, ki so običajno na voljo z doplačilom, jih boste lahko uporabljali kot običajne rolete ali žaluzije ter izkoristili vse njihove funkcionalnosti.

Protivlomna senčila na eni strani nudijo učinkovito prepreko v spuščenem položaju, na drugi strani pa lahko z njimi zastirate poglede v notranjost ter uravnavate senčenje in prepuščanje svetlobe. Z zunanjimi senčili pridobite tudi termo zaščito v zimskih dneh ter se zaščitite pred poletno vročino.

Zakaj zunanja senčila nudijo boljšo zaščito pred vlomilci?

Notranja senčila so nameščena na notranji strani steklene površine (za oknom), medtem ko so zunanja senčila nameščena na zunanji strani steklene površine (pred oknom). Brez nameščenih zunanjih senčil lahko vlomilci že vstopijo skozi okno, medtem ko si pri spuščenih zunanjih senčilih težje izborijo vstop skozi okno v notranjost. Še vedno pa spuščene notranje žaluzije in notranje rolete nudijo več varnosti pred vlomi kot na primer notranja plise senčila, lamelne zavese in panelne zavese.

Katera senčila nudijo najboljšo zaščito pred vlomilci?

Najboljšo zaščito pred vlomilci nudijo zunanje žaluzije in zunanje rolete. Lahko bi rekli, da imajo zunanje rolete boljše varnostne funkcije, vendar žaluzije ne zaostajajo dosti, posebej s sodobnim napredkom novih tehnologij, sistemov izdelave in materialov. Zunanje žaluzije in zunanje rolete spadajo tudi pod senčila, ki nudijo najboljšo energetsko učinkovitost z najvišjimi prihranki za ogrevanje, hlajenje in osvetljevanje prostorov.

Zunanje žaluzije

V zunanje žaluzije lahko proizvajalci vgradijo protivlomne mehanizme za večjo zaščito pred vlomi. Varnostni sistemi so izdelani tako, da vlomilci spuščene žaluzije ne morejo dvigniti s silo. Ročni dvig žaluzije je onemogočen, saj je dvigovanje in spuščanje vezano na uporabo motornega pogona, do katerega pa vlomilci nimajo dostopa. Protivlomno zaklepanje v dvižnem verižnem mehanizmu preprečuje nasilno dvigovanje žaluzije tako, da zaustavi lamele v prvotnem položaju.

 • Zaklepni mehanizmi so vgrajeni v stranska vodila.
 • Običajno protivlomne žaluzije nudijo tudi dobro protivetrno zaščito.
 • Protivlomne zunanje žaluzije nimajo vgrajenih vrvic oziroma lamele med seboj niso povezane z lestvicami in vrvicami.
 • Predokenske žaluzije nimajo vidnih vijakov, zato vlomilci žaluzije ne morejo odvijačiti z okna.
 • Lamele so ojačane z debelostenskim ekstrudiranim aluminijem.
 • Varnostni mehanizem varuje pred poskusi vlomov v vseh pozicijah lamel.

Pridobi do 6 ponudb za zunanje žaluzije

Zunanje rolete

Zunanje rolete nudijo zaščito pred vlomilci, saj v spuščenem položaju otežujejo vstop skozi okna. Že sama konstrukcija rolete je takšna, da nudi protivlomno zaščito. Lamele so postavljene zelo skupaj in med njimi ni razmaka. Kar se tiče protivlomne zaščite imajo rolete še nekaj posebnosti:

 • Učinkovito zaščito pred vlomilci nudi tudi kompaktno senčilo, ki mu pravimo roletni plašč. Gre za naprednejšo kombinacijo rolete in zunanje žaluzije.
 • Aluminijaste lamele so polnjene s poliuretansko peno in so pripete s protivlomnimi vzmetmi.
 • Nudijo protivlomno zaščito tudi v režimu zračenja.

Glede na način upravljanja imajo zunanje rolete lahko vgrajene različne varnostne mehanizme s svojimi funkcijami:

 • Varnostne vzmeti za ročno upravljanje: Vsi standardni sistemi rolet na ročno upravljanje imajo vgrajene jeklene varnostne vzmeti, ki vlomilcem otežujejo dvig spuščene rolete iz zunanje strani.
 • Zapirala za ročno upravljanje: Ročni zapahi omogočajo zaklenitev rolete v spodnjem položaju. Zapirala so vgrajena v zaključno letev z utorom, ki jo je mogoče ročno razmakniti, ko je roleta v spodnji poziciji. Zapirala so na voljo le pri roletah z ročnim upravljanjem.
 • Protivlomne vzmeti za upravljanje s pomočjo pogona na elektromotor: Protivlomne vzmeti nadomeščajo standardne jeklene vzmeti in se uporabljajo samo na roletah s pogonom na monokomando ali elektromotor. Onemogočajo nasilno dvigovanje spuščenih rolet tako, da jih vsakokrat samodejno zaklenejo, ko jih spustite v spodnji položaj.

Pridobi do 6 ponudb za zunanje rolete

Poskrbite za varnost pred vlomi, tudi ko ste na dopustu

Tudi sami lahko s pravilnim upravljanjem rolet in žaluzij poskrbite za varnost pred vlomi, ko niste doma. Povsem spuščena senčila bodo nepridipravom dala vedeti, da je hiša prazna in zapuščena za vsaj nekaj dni. Zato je bolje, da vlomilce skušate zavesti. Spustite do običajne višine in oken popolnoma ne zakrijete.

Pri tem si lahko pomagate z avtomatizacijo pametnega doma (vgradnja brezžičnih modulov za krmiljenje senčil), ki vam omogoča nadziranje in upravljanje s senčili preko pametnega telefona. Kadarkoli in od kjerkoli boste lahko spuščali in dvigovali rolete oziroma žaluzije, s čimer boste dodatno prispevali k protivlomni zaščiti ob vaši odsotnosti.