S katerimi senčili največ prihranim pri ogrevanju in hlajenju?

Poslovni in stanovanjski objekti porabijo 40% vse energije, pri čemer gre polovica za ogrevanje in hlajenje. Ko govorimo o energetski učinkovitosti doma se večinoma osredotočamo na gradbene tehnike, kot je pasivna gradnja, izolacijo fasade, menjavo starih oken z novimi ter na izkoristek naprav za hlajenje in ogrevanje.

Pri tem pa pogosto pozabljamo na pasivne ukrepe, kot je ustrezno senčenje. Ustrezen sistem senčil izdatno pripomore k termičnemu udobju, saj preprečujejo, da bi se ob oknih ali vratih ustvarjali toplotni mostovi, ki povzročajo, da se po nepotrebnem izgubi veliko toplotne energije. S tem se ustvarjajo dodatni prihranki pri ogrevanju in hlajenju stavbe.

Grafični prikaz izolativnosti rolet (vir: Roltek)

Na kakšen način zunanja senčila zagotavljajo energetsko učinkovitost?

Zunanja senčila naj bodo nameščena čim bližje steklu s stranicami, ki na obeh straneh segajo do stene, ustvarjajo zaprt zračni prostor in delujejo kot izolatorji.

Poleti preprečujejo pregrevanje prostorov

Zunanja senčila nudijo zaščito pred termično energijo sonca, saj preprečujejo vdor sončnih žarkov in vročine. Posledično preprečujejo pregrevanje notranjih prostorov, kjer prehaja bistveno manj toplote skozi zastekljene površine. Zunanja senčila so skoraj obvezna na oknih in vratih, ki so obrnjena proti jugu, saj so na tej strani zelo izpostavljena toplotni energiji sončnih žarkov.

Pozimi zmanjšujejo toplotno prehodnost

Izolativne lastnosti zunanjih senčil preprečujejo, da bi pozimi notranji prostori izgubljali toploto. Zmanjšujejo prehajanje akumulirane toplote iz notranjosti skozi steklene površine, zato ohranjajo učinek tople grede. Na drugi strani pa pozimi ogrevajo prostore, saj toplota sončnih žarkov prehaja skozi stekla v notranjost, če so senčila dvignjena.

Pridobi brezplačne ponudbe za senčila

Zakaj so zunanja senčila energetsko učinkovitejša od notranjih senčil?

Zunanja senčila so dvakrat bolj energetsko učinkovita od senčil v notranjosti ali v medstekelnem prostoru. Notranja senčila ne morejo nadomestiti zunanjih senčil, ker niso sposobna zadržati sončnega sevanja dolge valovne dolžine, medtem ko zunanja senčila lahko zadržijo sevanje kratke in dolge valovne dolžine. Zakaj se to zgodi?

Steklo je slab izolator, saj se zelo hitro segreva in ohlaja. Zato je potrebno namestiti senčila na zunanjo stran steklene površine oken ali vrat.

Zunanja senčila prestrežejo sončne žarke, še preden le-ti dosežejo steklo in ga ogrejejo do te mere, da toplota prodira v prostor.

Notranja senčila so bolj primerna za senčenje oziroma zaustavljanje svetlobe, pri čemer pa ne zaustavljajo toplote. Njihova funkcija je v zastiranju pogledov in preprečevanju bleščanja. Majhen del toplote resda zadržijo, a se na drugi strani lahko tako segrejejo, da se spremenijo v pasivni radiator. Poleti, ko želimo prostor ohladiti, je to lahko težava, saj prostore pasivno ogrevamo.

Katera zunanja senčila so najbolj energetsko učinkovita?

Najbolj energetsko učinkovite so zunanje žaluzije in zunanje rolete. V primerjavi z rolo senčili so žaluzije cenovno ugodnejše, vendar na drugi strani ne nudijo tolikšne toplotne izolativnosti v zimskem obdobju. Oba tipa senčil pa optimalno preprečujeta segrevanje prostorov v vročih poletnih dneh.

Zunanje žaluzije

 • 80% zaščita pred termično energijo sonca, ki pregreva prostore (prestrežejo 80% sončnih žarkov).
 • Vodila imajo optimalen koeficient toplotne prehodnosti (λ). Pomeni, da žaluzije prepustijo le majhen del energije sončnih žarkov (transmisija), ne sprejmejo veliko sončnih žarkov in se ne segrevajo (absorpcija), ter to, da odbijajo sončne žarke od svoje površine (refleksija).
 • Pozimi ne nudijo optimalne izolacije iz vidika uhajanja toplote iz prostorov.
 • S pomočjo uravnavanja naklona lamel lahko pozimi ustvarite usmerjeno sončno svetlobo, ki površine prostora dodatno ogreje.
 • Podometne izvedbe (omarica in vodila v celoti pod ometom) preprečujejo nastanek toplotnega mostu in kondenzacije ob stiku s špaleto.
 • Oblike profilov Z lamele dosegajo optimalno odbijanje sončnih žarkov.

Pridobi do 6 ponudb za zunanje žaluzije

Zunanje rolete

 • Poleti zadržijo 95% sončne svetlobe, zato lahko znižajo temperaturo v prostorih za 6°C. Vročino zadržujejo zunaj in ščitijo pred nastankom efekta tople grede.
 • Spuščene rolete skupaj z roletno omarico odstranjujejo toplotni most med senčilom in oknom, zato delujejo kot toplotni izolator v zimskih mesecih. Izguba toplote skozi steklene površine se zmanjša za do 30%.
 • Prihranek do 15% za ogrevanje z zapiranjem rolete ponoči.
 • Aluminijaste rolete so dodatne polnjene s poliuretansko peno (izolirna pena v plašču), kar zagotavlja boljšo izolativnost.

Zahtevaj ponudbe za rolete ter prihrani čas in denar

Nadokenske izvedbe zunanjih žaluzij in rolet nudijo najboljšo izolativnost

Ne glede na tip izvedbe je pri izolativnosti objekta ključnega pomena pravilna montaža stika med steno, kaseto oziroma omarico ter senčilom. Izkazalo se je, da nadokenske izvedbe (vgradnja nad okno in skupaj z oknom) nudijo najboljšo izolacijo, saj sistemi postanejo del stene. Montirajo se ob sanacijah in novogradnjah, predvsem pri nizkoenergijski gradnji. Kaj vse je značilno za nadokenske izvedbe zunanjih žaluzij in rolet?

Izolacijska roletna škatla (vir: Roltek)

 • Dobro izolativnost zagotavljajo omarice, ki so v notranjosti popolnoma zaprte in izdelane iz izolativne trde poliuretanske pene.
 • Izolativna omarica zmanjšuje toplotne izgube, ki sicer lahko nastanejo zaradi toplotnih mostov na območju omarice.
 • Celotni del preklade za kaseto je dodatno izoliran s stiroporjem, stirodurjem, itd.

Kako pravilno uporabljati senčila za čim večji energetski izkoristek?

Da bi lahko maksimalno izkoristili izolativne potenciale zunanjih rolet in žaluzij, jih je potrebno pravilno uporabljati tako poleti kot pozimi. Če jih boste pravilno uporabljali, lahko še dodatno prihranite.

Uporaba pozimi

 • Spustite senčila povsem do dna, ko je zunanja temperatura nižja od 5°C, ter vsakič, ko se stemni.
 • Ob sončnem vremenu jih dvignite, da sončni žarki s svojo toploto lahko ogrevajo prostore.

Uporaba poleti

 • Senčilo spustite takrat, ko začne v okna svetiti sonce.
 • Roleto ustavite približno 20 cm nad okensko polico. Senčilo bo učinkovito ščitilo pred vročino, a bo še vedno krožil zrak in bo dovolj dnevne svetlobe.
 • Naklon lamel pri žaluzijah naravnajte tako, da se bo odbilo čim več sončnih žarkov.

Sodobno krmiljenje na daljavo

 • Moderni sistemi upravljanja nudijo maksimalen energijski izkoristek, predvsem takrat, ko niste doma. S pomočjo krmiljenja na daljavo lahko spuščate in dvigujete ter na druge načine upravljate z roletami in žaluzijami.
 • Uporabite lahko funkcijo časovne ure, funkcije za pomikanje glede na letni čas, svetlobne senzorje, in drugo.

Senčila zmanjšujejo stroške za hlajenje, ogrevanje in osvetljevanje

Zunanja senčila, predvsem rolete in žaluzije, bistveno pripomorejo k zmanjšanju stroškov za:

 • Porabo energije za ogrevanje pozimi,
 • porabo energije za hlajenje poleti in
 • porabo energije za umetno osvetljevanje prostorov.

Konkreten izračun prihrankov

Z zunanjimi roletami pri ogrevanju, hlajenju in osvetljevanju 100m2 velike enostanovanjske hiše z 20m2 steklenih površin prihranimo do 500€ letno. To je 30% prihranek. Pri 100m2 veliki hiši s klasično izolacijo, ki letno porabi 18-22 litrov kurilnega olja na m2 površine, lahko letno z zunanjimi roletami prihranimo od 220€ do 350€. Pri 200m2 veliki dvostanovansjki hiši pa je ta prihranek že od 380€ do 560€ letno. V obeh primerih je prihranek okrog 30%.

Pridobi brezplačne ponudbe za senčila