Nasveti
Senčila
Udobno upravljajte senčila s stikalom, daljincem in senzorji

Udobno upravljajte senčila s stikalom, daljincem in senzorji

Če senčila ne želite upravljati le ročno (s trakom, pogonsko palico s pregibnim ročajem, vrvico ali verižico s kroglicami), se lahko odločite za motorno upravljanje s pomočjo stikal in daljinskih upravljavcev. Oba načina krmiljenja delujeta na elektro pogon. Senčila lahko krmilite tudi s pomočjo avtomatike in senzorjev.

Elektromotor se lahko vgradi v skoraj vsa senčila. Z daljincem in stikalom lahko upravljate naslednja senčila:

 • Zunanja senčila: žaluzije, rolete, polkna, screen roloji, tende, brisoleji, pergole
 • Notranja senčila: žaluzije, rolete, pliseji, panelne zavese, lamelne zavese
Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila

Zakaj se odločiti za avtomatiko in motorno upravljanje senčil?

 • Udobje in praktičnost: Ni se vam potrebno pretegovati in uporabiti moči, da bi dvignili senčilo, še posebej, če se monokomanda ali ročaj nahajata na težko dostopnem mestu.
 • Večja energijska učinkovitost: Energetska učinkovitost senčil se z uporabo elektromotorjev poveča na dva načina. Na eni strani se zmanjšajo toplotne izgube, ker ni dodatnih odprtin za namestitev motorja, na drugi strani pa se poveča energijska učinkovitost objekta s pomočjo senzorjev in avtomatizacije, saj se upravljanje senčil prilagaja vremenskim razmeram.
 • Brez vrtanja lukenj v okno ali vrata: Pri vgradnji senčil z ročnim krmiljenjem je potrebno za vodilo senčila zvrtati luknjo v okno, vrata ali v špaleto, medtem ko to ni potrebno pri senčilih z elektro pogonom.
 • Višja stopnja varnosti objekta: Nastavitve na daljinskem upravljalcu vam omogočajo, da se senčila v času vaše odsotnosti samodejno prestavljajo (dvigajo in spuščajo), kar vlomilce odvrne od nasilnega vstopa, saj mislijo, da ste doma.
 • Podaljševanje življenjske dobe senčil: Uporaba motornega pogona omogoča, da se rolete, žaluzije in druga senčila navijajo enakomerno v omarico ali kaseto, kar posledično podaljšuje njihovo življenjsko dobo.

Kam se vgradijo elektromotorji pri senčilih?

Vsi elektromotorji so vgrajeni tako, da navzven niso vidni. Običajno jih monterji vgrajujejo v navojno cev ali v zgornji profil senčil, zato so skupaj z ohišjem zaščiteni pred vremenskimi vplivi in mehanskimi poškodbami.

Lahko senčila namesto elektromotorja poganja sončna energija?

Čeprav še vedno prevladuje elektro pogon, je v zadnjih letih vse bolj priljubljen solarni pogon. Solarni pogon ne potrebuje električnih žic, zato vgradnja poteka brez vlečenja kablov. Senčila lahko še vedno upravljate s stikalom ali daljinskim upravljavcem. Baterija na solarno polnjenje pa traja dolgo časa (do 600 premikov).

Kaj se zgodi, če pride do izpada električnega toka?

V primeru, da pride do izpada električnega toka, je motorno upravljanje senčil še vedno varno, saj lahko za take primere dodatno namestite pogonsko ročico (monokomando) za ročno upravljanje. Rešitev je tudi upravljanje na solarni pogon.

Upravljanje senčil s stikalom (elektromotor brez sprejemnika)

Če želite senčila upravljati s pomočjo stikala na steni, je dobro vedeti, kaj ta sistem zajema:

 • Osnovna izvedba elektro pogona: Vgradi se elektromotor brez sprejemnika. Monterji morajo z elektroinštalacijo povezati motor s stikalom na steni.
 • Funkcije dviganja in spuščanja senčil: S pomočjo tipke na stikalu upravljate s senčili tako, da jih dvigate ali spuščate. Običajno stikala na tipke nimajo drugih funkcij.
 • Preklopno stikalo: Stikalo ima označene tipke, običajno s puščicami za gor in dol (za dvigovanje in spuščanje).
 • Vrtljivo stikalo: Na stikalu je večji gumb, ki ga zavrtite v ustrezno levo oziroma desno stran in s tem dvigate in spuščate senčilo.
Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila

Daljinsko upravljanje senčil (elektromotor s sprejemniki, brezžična tehnologija)

Daljinsko upravljanje senčil deluje preko radijskih valov s pomočjo elektromotorja, ki ima vgrajene sprejemnike. Gre za brezžično tehnologijo, zato elektroinštalacije niso potrebne, v primerjavi z običajnimi stikali.

Sprejemniki vam omogočajo, da s senčili lahko upravljate na različne načine, saj se tehnologija sprogramira glede na potrebe in želje uporabnika. Sprejemniki imajo domet na prostem do 200 metrov, v prostoru pa do 35 metrov. To pomeni, da lahko krmilite s senčili iz kateregakoli prostora v domu.

Kaj pomeni enokanalno in večkanalno daljinsko upravljanje?

 • Enokanalni daljinci: z enim daljinskim sprejemnikom lahko upravljate eno senčilo.
 • Večkanalni daljinci: z enim daljinskim sprejemnikom lahko upravljate skupino senčil, tudi do šest različnih senčil naenkrat. Tako lahko krmilite vsak del objekta posebej.

Prenosni daljinec ali stensko daljinsko stikalo?

Pri daljinskem upravljanju lahko krmilite senčila s pomočjo prenosnega daljinca ali pa s stenskim daljinskim stikalom. Oba delujeta na elektro pogon z vgrajenim sprejemnikom. Lahko se odločite tudi za kombinacijo obojega. Z njima lahko dvigate in spuščate senčila ročno ali samodejno glede na nastavljen čas, ali pa nastavljate avtomatiko, če ste se odločili za nadgradnjo s senzorji.

 • Prenosni daljinec je zelo podoben daljincu za TV sprejemnik in ima različno razširjene funkcionalnosti.
 • Stensko daljinsko stikalo je lahko na tipke ali pa z njim upravljate na dotik. Brezžična stikala so opremljena s svetlečimi diodami za prikaz stanja v meniju.

Lahko senčila upravljam preko pametnega telefona?

Da, senčila lahko krmilite preko pametnega telefona, računalnika ali tablice, ki vam omogoča upravljanje na daljavo, tudi ko vas ni doma. Senčila, ki so opremljena z elektro pogonom, lahko izvajalci povežejo s centralnim nadzornim sistemom, ki je nepogrešljiv sestavni del pametnih hiš. To storijo tako, da elektromotor brezžično povežejo z usmerjevalnikom oziroma routerjem. Potrebujete le dostop do spleta in pametni telefon z ustrezno aplikacijo.

Moški upravlja senčilo na oknu prek mobilne aplikacije.

Avtomatično upravljanje s pomočjo senzorjev in različnih programov

Senzorji komunicirajo brezžično po radijskih valovih in na isti frekvenci kot programske nastavitve, ki samodejno dvigujejo in spuščajo senčila glede na predhodno programiranje. Navkljub avtomatiki lahko senčila še vedno upravljate ročno po potrebi, pri tem pa vam pomagajo senzorji tako, da:

 • Vzdržujejo želene razmere za večje udobje bivanja in višjo energetsko učinkovitost.
 • Optimizirajo upravljanje, zato vam ni potrebno skrbeti za senčila, ko ste na dopustu ali od doma.

Programska časovna ura

Avtomatika programske časovne ure deluje tako, da je dviganje in spuščanje senčil vezano na čas. Funkcije pa so odvisne od programskih nastavitev. Senčila se dvignejo in/ali spustijo ob točno določeni uri ali dnevu (takrat, ko ste doma in takrat, ko ste odsotni od doma). Senčila se lahko dvignejo ob sončnem vzhodu in spustijo ob sončnem zahodu. Nastavitev je vezana na časovni pas.

Senzorji za dež, veter in sonce

Senčila se avtomatično pospravijo oziroma zložijo v kaseto ali navijejo v navojno cev, ko začne deževati in/ali pihati močan veter. To jih ščiti pred poškodbami zunanjih vplivov. Senzorji zaznajo tudi močno sonce, zato se samodejno odprejo, da senčila lahko nudijo senco.

Temperaturni senzor

Temperaturni senzor je zadolžen za samodejno dviganje in spuščanje senčil v odvisnosti od temperature, merjene v prostoru. Na primer, ko temperatura v prostoru doseže 24 stopinj Celzija, računalnik, ki je povezan s senzorjem, samodejno zapre senčilo.

Svetlobni senzor

Svetlobni senzor meri svetlost v vašem domu ter preprečuje segrevanje prostorov in zmanjšuje toplotne izgube tako, da samodejno odpira in zapira senčila glede na položaj sonca oziroma vpadne kote ob različnih dnevih v letu.

Koliko stane upravljanje senčil z elektromotornim pogonom?

Najcenejše je ročno upravljanje, sledi motorno upravljanje. Upravljanje s stenskim stikalom (elektromotor brez sprejemnika) je cenejše od daljinskega upravljanja s prenosnim daljincem in stenskim daljinskim stikalom. Razlika v ceni med ročnim in motornim upravljanjem je približno 100 € za eno senčilo. Če se boste odločili še za nadgradnjo z avtomatiko in senzorji, pa lahko pričakujete dodatne stroške.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila