12 razlogov za namestitev senčila

Senčila, tako notranja kot zunanja, zvišujejo udobje bivanja. Preberite več o tem, zakaj je nakup senčil dobra naložba in čemu služijo.

1. Ščitijo vas pred vsiljivimi sončnimi žarki in bleščanjem

Senčila s pomočjo stopenjske regulacije svetlobe zatemnijo prostore do te mere, da vas ne motijo vsiljivi sončni žarki in bleščanje. Senčenje je na primer koristno v spalnici, da vam zgodnje jutranje sonce ne sveti v obraz, dokler se ne zbudite. Senčenje je koristno tudi v pisarnah, da vas ne moti bleščanje, medtem ko delate na računalniku, ali pa doma, ko gledate televizijo.

2. Ščitijo vas pred vročino

V poletnih dneh je vročina lahko neznosna. Sončna toplota se ne odbija od stekel na oknih in vratih, ampak jih hitro segreva. Posledično se segrevajo tudi notranji prostori. Predvsem zunanja senčila poskrbijo za to, da se steklene površine ne segrevajo, vročina pa ostaja zunaj. Nekatera senčila imajo tudi dodan metalni nanos, ki učinkovito odbija vročino.

3. Prihranili boste pri ogrevanju in hlajenju prostorov

Senčila imajo dobre toplotno izolativne lastnosti, ki pomagajo pri učinkovitem nadziranju sobne temperature. Izolacija z zatesnitvijo ob oknu ali vratih preprečuje kroženje zraka tako, da poleti toplota ne prodira v notranjost, kar ustvarja energetske prihranke pri ohlajevanju. Pozimi pa se ustvarja toplotna zaščita, ki pripomore k nižjim stroškom za ogrevanje.

Spuščene rolete na oknu, v ospredju roža monstera.

4. Preprečujejo vdor hrupa iz okolice

Nekateri tipi senčil vam bodo pomagali zmanjšati neprijetne hrupe iz okolice, saj delujejo kot zvočni izolatorji. Za to so najbolj primerna rolo senčila, tako zunanje kot notranje rolete, ki imajo dodano izolativno polnilo v lamelah. Na primer, če živite 40 metrov od ceste v mestnem središču, lahko spuščene rolete zmanjšajo jakost zvoka za 3 decibele.

5. Nudijo zasebnost pred radovednimi pogledi

Če želite več zasebnosti pred radovednimi pogledi iz okolice, bodo senčila odlično opravila tudi to nalogo. Roloji vam omogočajo popolno zasebnost, notranje in zunanje žaluzije ter polkna lahko regulirate z naklonom lamel, screen senčila pa na eni strani onemogočajo poglede od zunaj, na drugi strani pa nudijo poglede navzven.

6. Varujejo pred neželenimi vstopi

Predvsem zunanja senčila, kot so žaluzije, roloji, polkna in screen senčila, otežujejo neželene vstope v notranje prostore, saj so nameščena na zunanji strani oken in vrat.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila

7. Preprečujejo nabiranje umazanije na steklih

Stekla na oknih, balkonskih vratih in panoramskih stenah se sčasoma umažejo. Namestitev zunanjih senčil vam bo prihranilo čas, ki bi ga sicer namenili za pogosto čiščenje stekel.

8. Okna in vrata ščitijo pred poškodbami

Zunanja senčila, kot so polkna, žaluzije, roloji in screen senčila, delujejo kot nekakšna pregrada med steklom in okvirji ter med okolico. Posledično podaljšujejo življenjsko dobo oken in vrat, saj jih ščitijo pred poškodbami. Zato boste imeli manj stroškov z vzdrževalnimi deli in morebitnimi popravili.

9. Ščitijo pred komarji in mrčesom

Istočasno z vgradnjo senčil ali naknadno lahko namestite komarnike (fiksni, rolo, drsni, krilni, plise in integrirani komarniki), ki učinkovito preprečujejo, da bi komarji in drugi insekti vstopali v notranje prostore. Komarniki so izdelani po meri in se prilagajajo značilnostim vrat in oken.

10. Zagotavljajo senco za večje površine

Sodobna senčila so zasnovana tako, da nudijo stabilnost pri senčenju tudi večjih zastekljenih površin, kot so dvižna balkonska vrata in panoramske stene. Večje kot so dimenzije stekel, močneje jih segreva sonce, še posebej, če je površina obrnjena na sončno stran. Roloji za terase nudijo praktično rešitev, saj so izdelani v enem kosu nadstandardnih dimenzij.

11. Omogočajo sproščanje na terasah in balkonih

Če v vročih poletnih dneh potrebujete nekaj sence na balkonu in terasi, lahko izkoristite prednosti senčil za ležerno sproščanje na zunanjih površinah. Za to so posebej primerne klasične tende oziroma markize, ki predstavljajo pogosto izbiro tudi za senčenje gostinskih lokalov.

12. Estetsko popestrijo notranje prostore in arhitekturo objekta

Zunanja senčila s svojo moderno zasnovo lahko dopolnijo videz arhitekture objekta. Dekorativna notranja senčila, kot so lamelne in panelne zavese ter pliseji, pa s svojimi vzorci in barvnimi kombinacijami popestrijo stil pohištva in v prostor vnašajo sodobno estetiko.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila