Notranja ali zunanja senčila – katera naj izberem?

  • Zunanja senčila: zunanje žaluzije, zunanje rolete, polkna, screen roloji, tende oz. markize
  • Notranja senčila: notranje žaluzije, plise senčila, notranje rolete, panelne zavese, lamelne zavese

Poglavitna razlika med obema vrstama senčil je, ka jih namestimo. Zunanja senčila se montirajo na zunanji strani steklenih površin, notranja pa na notranji strani oken ali vrat.

Punčka se igra na tleh v notranjosti sobe, ki je zasenčena z zunanjimi roletami.
Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila

Primerjava prednosti notranjih in zunanjih senčil

Notranja senčila Zunanja senčila
Zaščita pred vročino
Toplotna izolacija
Zvočna izolacija
Energetska učinkovitost
Uravnavanje dnevne svetlobe
Bleščanje sonca
Manj vzdrževanja
Zaščita zastekljenih površin
Zaščita pred vlomilci
Estetika
Nižja cena

Zaščita pred poletno vročino

Ena izmed bolj pomembnih razlik med obema vrstama senčil je v tem, da imajo zunanja senčila boljše toplotno izolativne lastnosti kot notranja senčila, saj so nameščena na zunanji strani in preprečujejo, da bi se močni sončni žarki uprli in segreli stekla oken in vrat, kar je še posebej pomembno, če je fasada obrnjena na zahodno ali južno stran.

Steklo je namreč precej slab izolator, zunanja senčila pa prestrežejo sončne žarke in toploto (tudi do 85 odstotkov), še preden dosežejo steklo. Notranja senčila namreč niso izdelana tako, da bi uspela zadržati toliko toplotnega sevanja kot zunanja senčila.

Termo zaščita pozimi

Ker so zunanja senčila nameščena na zunanji strani oken in vrat ter imajo boljše izolativne lastnosti nudijo tudi bolj ohranjajo toploto v prostoru pozimi. Topel zrak iz notranjih prostorov tako ne prehaja ven oziroma se ne izgublja.

Notranje žaluzije in rolo senčila dobro tesnijo in nudijo termo izolacijo v zimskih dneh. Ta dva tipa notranjih senčil nudita boljšo termo zaščito kot lamelne in panelne zavese ter pliseji.

Energetska učinkovitost

Ker zunanja senčila zaradi svoji izolativnih lastnosti nudijo učinkovitejšo termo zaščito pozimi in zaščito pred segrevanjem prostorov poleti, so tudi bolj energetsko učinkovita in nudijo večje prihranke pri energiji za ohlajevanje in ogrevanje prostorov. S katerimi senčili največ prihranim pri ogrevanju in hlajenju?

Zvočna izolacija (protihrupna zaščita)

Zunanja in notranja senčila, posebej žaluzije in roloji, imajo lamele velikokrat polnjene z izolacijsko maso oziroma poliuretanom, ki nudi dobro zvočno izolacijo in pripomore k protihrupni zaščiti. Več protihrupne zaščite nudijo zunanja senčila zato, ker so nameščena na zunanjo stran oken in vrat ter odbijajo zvok, še preden le-ta vstopi v prostor.

Varnost pred nepridipravi

Zunanja senčila so robustnejša in bolj odporna, zato nudijo določeno stopnjo dodatne varnosti pred vlomilci. Notranja senčila te naloge ne morejo tako učinkovito opraviti, saj so nameščena iz notranje strani oken in vrat. A na drugi strani tako zunanje kot notranje rolete in žaluzije v spuščenem položaju otežujejo vstop nepridipravov.

Bleščanje sonca in reguliranje dnevne svetlobe

ako zunanja kot notranja senčila preprečujejo bleščanje in vdor sončnih žarkov. Notranja senčila odlično opravljajo to nalogo, da vam sonce ne bo sijalo neposredno v obraz ter, da se vam ne bo bleščalo, ko boste gledali televizijo ali delali na računalniku. Notranja senčila ponujajo nekoliko več udobja pri reguliranju dnevne svetlobe, saj lahko kar iz notranje strani preprosto uravnavate želeno temnenje.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila

Vzdrževanje in zaščita zastekljenih površin

Notranja senčila zahtevajo manj vzdrževanja kot zunanja senčila, saj niso izpostavljena zunanjim vremenskim razmeram. Na drugi strani je vzdrževanje zunanjih senčil z razvojem materialov, kot je trpežen in dolgo obstojen aluminij, postalo enostavnejše. Nekaj več vzdrževanja potrebujejo izdelki iz lesa.

Zunanja senčila ščitijo zastekljene površine na oknih in vratih, saj delujejo kot pregrada med steklom in vremenskimi vplivi, kot je dež, toča, sneg, močno sonce in veter. S tem tudi podaljšujejo življenjsko dobo oken in vrat.

Dekorativni in estetski vidik

Sodobni dizajni, materiali in obdelave so veliko pripomogli k temu, da imajo tudi zunanja senčila vedno večji estetski pridih in lahko spremenijo izgled objekta, še posebej, če se skladno dopolnjujejo s fasado.

Kot dekorativni elementi, ki popestrijo notranji interier in dopolnjujejo slog pohištva, pa so se bolje izkazala notranja senčila, predvsem lamelne in panelne zavese ter pliseji v raznovrstnih barvnih kombinacijah, oblikah, teksturah tkanin ter vzorcih in motivih.

Cena

Na splošno velja, da so zunanja senčila dražja od notranjih senčil, zaradi zahtevnejše montaže, dražjih materialov, dodatnih obdelav in izolativnih lastnosti.

Na primer, če upoštevamo podobne dimenzije je razpon cen za zunanje žaluzije v povprečju od 50 do 125 eur na žaluzijo, medtem ko notranje žaluzije stanejo od 20 do 35 eur na žaluzijo. Oglejte si cene za posamezna senčila, ki veljajo v tem letu in so zbrane na podlagi ponudb in povpraševanja.

Kombiniranje notranjih in zunanjih senčil?

Ni nujno, da imate samo zunanja ali samo notranja senčila, saj vsaka opravljajo svojo vlogo. Morda se univerzalnosti najbolj približa zunanje rolo senčilo, ki je izolativno ter hkrati nudi regulacijo senčenja in zatemnitve.

V vsakem primeru ni smiselno, da nameščate zunanjo roleto in notranjo roleto posebej, ampak raje zunanje rolo senčilo v kombinaciji s panelno zaveso za dekoracijo. Dobro se obnesejo tudi zunanje žaluzije v kombinaciji z notranjimi pliseji, ali pa notranje rolete in klasične tende, če gre za stran, kjer imate balkonska vrata ali izhod na teraso.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila