Nasveti
Solarni sistemi
Toplotna črpalka + sončna elektrarna = prihranek več kot 1000 EUR/leto

Toplotna črpalka + sončna elektrarna = prihranek več kot 1000 EUR/leto

S kombinacijo toplotne črpalke in sončne elektrarne lahko svoje gospodinjstvo spremenite v energetsko samozadostno in svoj letni strošek za elektriko in ogrevanje zmanjšate za več kot 1000 EUR!

Toplotna črpalka in sončna elektrarna - energetska samozadostnost.

Kako močna mora biti sončna elektrarna za energetsko samozadostnost?

Povprečno sodobno gospodinjstvo porabi za ogrevanje in druge naprave (npr. prezračevalni sistem z rekuperacijo, polnjenje električnega avtomobila, računalniki, kuhinjske aparature …) med 11.000 in 12.000 kWh električne energije.
Za tolikšno proizvodnjo električne energije bi potrebovali sončno elektrarno z močjo 11 kW.
Cena sončne elektrarne: cca 15.000 EUR - Preverite cene solarnih sistemov.

Kako veliko streho potrebujem za sončno elektrarno?

Za 1 kW električne energije iz sončne elektrarne potrebujemo od 6 do 7 kvadratnih metrov površine. Za sončno elektrarno z močjo 11 kW bi torej potrebovali okvirno 170 m2 površine.

Pri tem upoštevajte, da:
  • lahko sončno elektrarno namestimo tudi na pomožne objekte (garaža, kozolec, delavnica…)
  • mora biti elektrarna na tistih delih strehe, ki so obrnjeni na vzhod, zahod ali jug (streha obrnjena na sever pomeni do 80% manj pridobljene energije)
  • je priporočljivo, da je streha čim manj razgibana in brez (ali z malo) strešnih oken

Koliko bo znašal letni strošek za ogrevanje in elektriko?

Če na starejšem objektu, v katerem za ogrevanje in pripravo sanitarne vode uporabljate toplotno črpalko, namestite elektrarno nazivne moči 11 kW, lahko namesto 1500 evrov letno za oskrbo z električno energijo odšteje le približno 160 evrov na leto.

Za kombinirano investicijo v toplotno črpalko in sončno elektrarno je moč pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada in možnost subvencioniranega financiranja projekta do 10 let.

Toplotna črpalka in sončna elektrarna – energija prihodnosti

Poleg učinkovitosti in prihrankov prinaša toplotna črpalka v kombinaciji s sončno elektrarno tudi druge prednosti: preprosta je za uporabo, sistem ogrevanja je avtomatiziran, predvsem pa gre za zeleno energijo brez škodljivih vplivov na okolje.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za solarni sistem