Toplotna črpalka + sončna elektrarna = prihranek več kot 1000 EUR/leto

S kombinacijo toplotne črpalke in sončne elektrarne lahko svoje gospodinjstvo spremenite v energetsko samozadostno in svoj letni strošek za elektriko in ogrevanje zmanjšate za več kot 1000 EUR!

Kako močna mora biti sončna elektrarna za energetsko samozadostnost?

Povprečno sodobno gospodinjstvo porabi za ogrevanje in druge naprave (npr. prezračevalni sistem z rekuperacijo, polnjenje električnega avtomobila, računalniki, kuhinjske aparature …) med 11.000 in 12.000 kWh električne energije.
Za tolikšno proizvodnjo električne energije bi potrebovali sončno elektrarno z močjo 11 kW.
Cena sončne elektrarne: cca 15.000 EUR - Preverite cene solarnih sistemov.

Kako veliko streho potrebujem za sončno elektrarno?

Za 1 kW električne energije iz sončne elektrarne potrebujemo od 6 do 7 kvadratnih metrov površine. Za sončno elektrarno z močjo 11 kW bi torej potrebovali okvirno 170 m2 površine.

Pri tem upoštevajte, da:
  • lahko sončno elektrarno namestimo tudi na pomožne objekte (garaža, kozolec, delavnica…)
  • mora biti elektrarna na tistih delih strehe, ki so obrnjeni na vzhod, zahod ali jug (streha obrnjena na sever pomeni do 80% manj pridobljene energije)
  • je priporočljivo, da je streha čim manj razgibana in brez (ali z malo) strešnih oken

Koliko bo znašal letni strošek za ogrevanje in elektriko?

Če na starejšem objektu, v katerem za ogrevanje in pripravo sanitarne vode uporabljate toplotno črpalko, namestite elektrarno nazivne moči 11 kW, lahko namesto 1500 evrov letno za oskrbo z električno energijo odšteje le približno 160 evrov na leto.

Za kombinirano investicijo v toplotno črpalko in sončno elektrarno je moč pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada in možnost subvencioniranega financiranja projekta do 10 let.

Toplotna črpalka in sončna elektrarna – energija prihodnosti

Poleg učinkovitosti in prihrankov prinaša toplotna črpalka v kombinaciji s sončno elektrarno tudi druge prednosti: preprosta je za uporabo, sistem ogrevanja je avtomatiziran, predvsem pa gre za zeleno energijo brez škodljivih vplivov na okolje.

6 ponudb za sončno elektrarno