Nasveti
Toplotne črpalke
Katero ogrevanje je najcenejše?

Katero ogrevanje je najcenejše?

Če zadevo zelo poenostavimo, nas pri stroških ogrevanja in vprašanju, katero ogrevanje se nam najbolj splača, pravzaprav zanimata le dve stvari: koliko znašajo letni stroški ogrevanja in kolikšna je začetna investicija vgradnje ogrevalnega sistema (le-ta naj bi bila upravičena z dovoljšnjim prihrankom pri energiji).

Kalkulator in evrski bankovci v roki, v ozadju radiatorski termostat.

Pri izračunu stroškov ogrevanja je treba upoštevati cene energentov ter izkoristek ogrevalnega sistema. Za lažjo primerjavo zato cene spravimo na skupni imenovalec, pri čemer govorimo o ceni koristne energije.

Vzemimo za primer enodružinsko stanovanjsko hišo z ogrevalno površino 140 m2. Hiša ima izolirano podstrešje, dvoslojna PVC okna in 8 cm termoizolacijsko fasado. Predpostavimo, da znaša letna poraba energije 20.000 kwh. Koliko znašajo stroški ogrevanja za takšno hišo na letni ravni? Za izračun smo uporabili podatke mreže ENSVET.

Letni stroški ogrevanja in višina investicije

Ogrevalni sistemEnergent
Letni strošek ogrevanja (v EUR) = poraba x cena energenta
Okvirna višina investcije (v EUR)
Skupni stroški (v 10 letih)
Peč na drva
Drva
600
2.500
8.500
Toplotna črpalka zrak/voda
Elektrika800
6.000
14.000
Toplotna črpalka voda/voda
Elektrika470
10.00014.700
Toplotna črpalka zemlja/voda
Elektrika500
10.00015.000
Peč na pelete
Peleti
1.200
3.500
15.500
Plinska peč
Zemeljski plin
1.560
3.000
18.600
Peč na olje
Kurilno olje
1.9002.500
21.500
Plinska peč
UNP (utekočinjen naftni plin)
3.0003.000
33.000
Podatki so okvirni, ker se lahko višina začetne investicije precej razlikuje, poleg tega pri izračunu na 10 let ni upoštevano dejstvo, da ogrevalni sistemi s časom izgubljajo na svoji učinkovitosti, zato se letni stroški postopoma dvigujejo.

Drva so najcenejša

Kljub temu lahko ugotovimo, da je najcenejše (in v Sloveniji še vedno najbolj razširjeno) glede na ceno energenta in začetno investicijo ogrevanje na drva, ki pa ima svoje pomanjkljivosti. Zaradi neprimernih kurišč in slabih drv je okolje močno obremenjeno, poleg tega pa je potrebnega dovolj prostora za shranjevanje drv, kar je lahko predvsem problem v mestih.

Obnovljivi viri

Vse več ljudi se zato odloča za alternative, med katerimi so najbolj ekonomične toplotne črpalke in kotli na pelete ali sekance, in to ne zgolj pri novogradnjah, ampak tudi pri starejših objektih.

Toplotne črpalke zrak-voda so preproste za vgradnjo, ne potrebujejo dimnika, imajo pa zunanjo enoto, ki jo je treba umestiti k zunanji steni objekta. Izvedba voda-voda in zemlja-voda sta zahtevnejši, ker je potrebno narediti vrtino ali izkop za zemeljske kolektorje, zato je tudi investicija višja. So pa tovrstne toplotne črpalke učinkovitejše in porabijo precej manj električne energije. Kako izberem pravo toplotno črpalko zase?

Kotli na pelete ali sekance zahtevajo vgradnjo dimnika, redno čiščenje in prostor za shranjevanje peletov oziroma sekancev.

Pred menjavo ogrevalnega sistema je vsekakor smiselno razmisliti o investiciji v energetsko prenovo objekta. Če boste namreč del sredstev vložili v nova okna ali izolacijo ostrešja, bo investicija v ogrevalni sistem nižja, saj boste lahko kupili napravo z nižjo močjo. Preberite več o energetski prenovi objektov.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko