Nasveti
Solarni sistemi
Vse, kar vas zanima o sončnih elektrarnah in sončnih kolektorjih

Vse, kar vas zanima o sončnih elektrarnah in sončnih kolektorjih

V tem članku odgovore na vprašanja o značilnostih, usmeritvah, prihrankih, cenah in delovanju solarnih sistemov, kot sta mala sončna elektrarna in sončni kolektorji.

Monter pritrjuje sončne kolektorje na streho. Gleda v kamero in se smeji.

Iščete zanesljivega izvajalca, ki nudi celoten sklop storitev (svetovanje, ocena investicije, projektna dokumentacija, montaža) izgradnje solarnih sistemov za fizične osebe oziroma gospodinjstva? Preko naše spletne strani oddajte obrazec, ki vam bo vzel le minuto, in v roku nekaj delovnih dni pridobite do 6 brezplačnih in nezavezujočih ponudb preverjenih in ocenjenih podjetij za solarne sisteme.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za solarni sistem

Solarni sistemi in sončna energija

Solarni sistemi se napajajo na sončno energijo, ki je najbogatejši in najbolj prilagodljiv vir energije. Ogrevanje objekta in ogrevanje sanitarne vode s solarnim sistemom je ekonomično, varno in okolju prijazno.

Osnovni princip delovanja solarnih sistemov

Solarni sistem proizvaja energijo s pomočjo sonca po naslednjem postopku:

 • Sončne celice absorbirajo sončno svetlobo.
 • V solarnih panelih se nahaja pretvornik, ki pretvarja enosmerni električni tok (le-tega so ustvarile sončne celice) v izmenični tok, ki ga uporabljamo v domovih.

Če solarni sistem proizvede več energije, kot jo porabite, presežno električno energijo pošlje v električno omrežje. Ta presežek se lahko poravna pri vašem mesečnem računu za elektriko, ali pa ga odkupi izbrani distributer elektrike.

Ponoči oziroma kadar je malo sonca sistem ne proizvaja energije, zato je smiselno energijo shranjevati v bateriji. Brez nameščene baterije boste morali v takšnih situacijah koristiti elektriko lokalnega distributerja.

Sončna energija – obnovljiv in okolju prijazen vir energije

Klasična podeželska hiša s solarnimi paneli na strehi.

Sončna energija ima številne prednosti:

 • Nima negativnega vpliva na okolje: proizvaja čisto energijo brez onesnaževanja z emisijami CO2 in drugimi plini.
 • Predstavlja odlično alternativno klasičnim fosilnim gorivom (nafta, zemeljski plin, itd.): na eni strani je sončna energija dostopna v neomejenih količinah, česar za fosilna goriva ne moremo trditi, na drugi strani pa ne proizvaja škodljivih toplogrednih emisij.
 • V Sloveniji jo lahko dobro izkoristimo, saj imamo ugodno lego in vreme. Od aprila do oktobra lahko izkoristimo več kot 40% sončnega sevanja.
 • Je brezplačen vir energije v primerjavi z ostalimi energenti, katerih cene neprestano rastejo in bodo verjetno naraščale tudi v prihodnje.
Zahtevaj brezplačne ponudbe za solarni sistem

Sončne elektrarne – pogosto zastavljena vprašanja

Pripravili smo sklop najbolj pogosto zastavljenih vprašanj o sončnih elektrarnah, namenjenih za samooskrbo z električno energijo. Prepričani smo, da boste našli odgovore tudi na vaša vprašanja.

Pred odločitvijo za postavitev sončne elektrarne

Proizvodnja električne energije, prihranki in donosi

Garancija, vzdrževalna dela

Zahtevajte brezplačne ponudbe za sončno elektrarno

Projekt izgradnje sončne elektrarne na ključ


Izbrani izvajalec bo za vas opravil celoten postopek izgradnje sončne elektrarne, čemur pravimo tudi rešitve na ključ. Zato boste vse potrebno lahko prepustili enemu izvajalcu. S tem boste privarčevali tako pri času kot pri stroških.

Postopek izvedbe projekta izgradnje sončne elektrarne poteka po naslednjih korakih:

 1. Na podlagi ogleda objekta ter vaših želja in potreb vam predstavijo izračune in idejno zasnovo projekta. Naredijo načrt elektrarne skupaj z meritvami in dimenzioniranjem fotovoltaičnih panelov za najboljši izkoristek sončne energije (analiza potenciala sončnega obsevanja skupaj z oceno pričakovane proizvedene energije). Hkrati vam svetujejo tudi pri tehničnih vprašanjih.
 2. Dobavijo vse potrebne komponente za sončno elektrarno (fotonapetostni moduli, razsmernik, konstrukcija, itd.).
 3. Izdelajo projektno dokumentacijo, ki zajema vodenje postopkov za pridobitev soglasja za priključitev sončne elektrarne na omrežje. Projektna dokumentacija vključuje tudi pridobivanje dovoljenj za postavitev sončne elektrarne. Če želite, vam bodo pomagali tudi pri pridobivanju nepovratnih sredstev iz Eko sklada.
 4. Poskrbijo za celoten montažni material ter izvedejo montažo solarnega sistema, skupaj z izgradnjo potrebne opreme (strelovod, ozemljitev, itd.).
 5. Izvedejo priklop sončne elektrarne na distribucijsko omrežje.
 6. Poprodajne storitve : letno vzdrževanje, tehnična podpora ...
Projekt izgradnje sončne elektrarne na ključ traja od 2 do 3 mesece.

Največ časa vzame urejanje projektne dokumentacije in pridobivanje soglasij, sama montaža sistema pa traja 2 dni.

Zahtevajte brezplačne ponudbe za sončno elektrarno na ključ

Cene za sončno elektrarno različnih nazivnih moči

Cena sončne elektrarne je odvisna od številnih dejavnikov, kot je velikost sistema, kakovost solarnih panelov, vrsta sončnic celic, vgradnja dodatnih elementov (npr. sledilni modul), model in znamka različnih komponent, itd.

Stroški izgradnje fotovoltaike so med 1500 in 1900 € za kWp.

Preverite, kolikšna je skupna cena za sončno elektrarno moči 1 kWp. Fotonapetostni modul nazivne moči 1 kWp letno v povprečju proizvede 1050 kWh električne energije, kar pomeni, da boste potrebovali dodatne vire energije za ogrevanje, saj povprečna hiša, ki se ne ogreva na elektriko, porabi letno okoli 5000 kWh.

Oglejte si, koliko stane sončna elektrarna nazivne moči 5 kWp. Sončna elektrarna, ki proizvede 5500 kWh, zadosti potrebam po energiji štiričlanske družine, ki se ne ogreva z električno energijo.

Preverite, kolikšna je cena za sončno elektrarno moči 10 kWp. Sončna elektrarna letno proizvede okoli 11000 kWh, kar zadostuje za vso porabo elektrike povprečne enodružinske hiše, vključno z ogrevanjem in nameščenimi IR paneli ter uporabo električnega bojlerja.

Pridobite brezplačne ponudbe za izgradnjo samosokrbne sončne elektrarne

Sončni kolektorji – pogosto zastavljena vprašanja


Sončni kolektorji oz. zbiralniki sončne energije vam omogočajo, da na ekonomičen, učinkovit in okolju prijazen način izrabite sončno energijo za segrevanje sanitarne vode. Lahko vam služijo tudi kot podporni sistem za ogrevanje prostorov.

Ko je sonca dovolj, lahko s kolektorji pokrijete do 85% potreb po topli vodi v vašem gospodinjstvu.
Zahtevajte brezplačne ponudbe za sončne kolektorje

Ploščati in vakuumski sončni kolektorji

Na voljo imate dva osnovna tipa sončnih kolektorjev, ki se med seboj razlikujeta. V spodnji tabeli smo zbrali prednosti, slabosti ploščatih in vakuumskih kolektorjev. Preverite, kateri tip sončnih kolektorjev je najbolj primeren za vaš solarni sistem.

Ploščati sončni kolektorji Vakuumski sončni kolektorji
Uporaba za ogrevanje sanitarne in bazenske vode (za ogrevanje prostorov potreben dodaten vir toplote) za ogrevanje sanitarne in bazenske vode ter za ogrevanje prostorov
Montaža vgradnja v nivo strehe (nevidni sistem); zahtevnejša montaža vgradnja na streho (vidni sistem); enostavnejša montaža
Učinkovito delovanje pri zunanji temperaturi najmanj 18°C in pri visoki stopnji osončenja (najbolj primerno za kraje z veliko sonca) tudi pri nizkih zunanjih temperaturah do -10°C ter v oblačnem in meglenem vremenu
Toplotni izkoristek pri enakih površinah in moči slabši toplotni izkoristek boljši toplotni izkoristek
Sestava iz bakrenih ali alu cevi, prekritih s ploščo, ki absorbira sončne žarke iz toplotnih steklenih cevi, med katerimi so bakrene cevi z grelno tekočino ter vakuum, ki deluje kot absorpcijska površina
Cena* cenejši — cena ploščatega sončnega kolektorja dražji — cena vakuumskega sončnega kolektorja

* Cena sončnih kolektorjev je odvisna od različnih dejavnikov, kot je model, vrsta in velikost kolektorja, tip podporne konstrukcije, potrebe po toplotni energiji, vgradnja dodatnega sistema za ogrevanje prostorov, itd.

Cena za ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji

Preverite, kolikšna je cena za sončne kolektorje, ki ogrevajo sanitarno vodo v hiši s štirimi člani družine. V ceno je zajet solarni sistem (2 sončna kolektorja in en 300-litrski zalogovnik vode), ki pokrije potrebe po topli vodi za povprečno štiričlansko družino v hiši z 200 m2 uporabne površine. Pri tem predpostavljamo, da vsak član družine v povprečju porabi 30 litrov vode na dan.

Zahtevajte brezplačne ponudbe za sončne kolektorje