Ali imam lahko toplotno črpalko v stanovanju v bloku?

V stanovanje v bloku je moč vgraditi toplotno črpalko za ogrevanje prostorov in stensko toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode. Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov, najpogosteje je ta tipa zrak/voda, je v manjši izvedbi ali po sistemu »monoblok«, kjer imamo samo zunanjo enoto, ki ima že vgrajene priključke za vodo. Tovrstna toplotna črpalka zasede izredno malo prostora (primerljiva je z omarico), zato jo lahko postavimo na balkon ali na streho. Za notranjo enoto, v kateri sta integrirana črpalka in ekspanzijska posoda, pa v stanovanju potrebujemo vsaj 2 kvadratna metra prostora.

Toplotna črpalka na balkonu

Kako učinkovite so toplotne črpalke "monoblok"?

Grelna števila toplotnih črpalk po sistemu »monoblok« ne zaostajajo za večjimi toplotnimi črpalkami in dosegajo tudi do 6.0. Za ogrevanje okoli 90 kvadratnih metrov stanovanja pa bo zadostovala že toplotna črpalka grelne moči okoli 4 kW.

Kdaj je toplotna črpalka dobra investicija?

Toplotna črpalka je dobra investicija, če je stanovanje dobro izolirano oziroma smo v fazi prenove, kjer bomo menjali tudi okna. Če bomo namestili še talno ogrevanje, potem bomo s toplotno črpalko še precej znižali stroške ogrevanja. V primeru, da želimo ohraniti radiatorje, ki imajo slabši izkoristek, pa vgradnja toplotne črpalke v stanovanju ni dobra izbira.

Kam se namestijo toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode?

Toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode je zaradi majhnosti moč postaviti praktično v katerikoli prostor. Stenske, ki zagotavljajo gretje sanitarne toplotne vode za tri ali štiri osebe v gospodinjstvu, se vgradijo in obesijo neposredno na steno. Tovrstne toplotne črpalke za svoje delovanje uporabljajo zrak, poznamo pa tudi takšne, ki že imajo vgrajen bojler, ali pa jih je mogoče dodati obstoječemu.

6 ponudb za toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode