10 dejstev o toplotnih črpalkah

Pri odločanju za toplotno črpalko se srečamo z vrsto dilem, zato smo pripravili odgovore na najbolj pogosta vprašanja.

Toplotna črpalka1. Kaj je toplotna črpalka in kako deluje?

Toplotna črpalka je ogrevalna naprava, ki glavnino toplote zajame iz okolja (toploto, ki se je akumulirala v zraku, zemlji ali vodi), in jo prenese v objekt. Bistveni sestavni deli toplotne črpalke so kompresor, uparjalnik, kondenzator, dušilnik in hladilni plin, ki služi za prenos toplote.

2. Kaj je grelno število (COP)?

Grelno število toplotne črpalke (kratica za Coefficient of Performance) je razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno električno energijo. Če ima toplotna črpalka COP 4.0, to pomeni, da s porabljenim 1 kWh elektrike dobimo 4 kWh ogrevalne energije. Kvalitetne toplotne črpalke zrak-voda imajo na primer grelno število nad 3.

3. Zakaj kupiti toplotno črpalko?

Toplotna črpalka omogoča učinkovit in varčen sistem ogrevanja prostorov, hlajenja in ogrevanja sanitarne vode z izjemno nizkimi obratovalnimi stroški. Poleg tega jo lahko uporabimo za filtriranje zraka in razvlaževanje.
Pri toplotni črpalki tudi odpade skrb za dobavo goriva, ne zahteva skladišča za gorivo, dimnika, ... Najpomembnejša prednost pa je cenovna ugodnost, saj daje do štirikrat več toplote za isti denar kot drugi načini ogrevanja.

4. Kateri tip toplotne črpalke izbrati?

Izbor toplotne črpalke je odvisen od razpoložljivega vira toplote, od energetskih potreb objekta ter od odločitve, kolikšen odstotek letnih energetskih potreb objekta naj bi pokrila toplotna črpalka pokrila.
Za tip toplotne črpalke, kakor tudi moč in montažo se je najbolje posvetovati s ponudniki toplotnih črpalk. Dober ponudnik bo upošteval tako površino ogrevanega prostora, toplotne izgube hiše, naravne danosti parcele kot tudi finančne zmožnosti investitorja. Katero toplotno črpalko izbrati in kakšne so razlike med njimi, preberite v članku o tipih toplotnih črpalk.

Do 6 ponudb za toplotno črpalko


5. Ali je toplotna črpalka glasna?

Slaba stran vseh toplotnih črpalk je glasnost kompresorja, čeprav imajo novejše toplotne črpalke tišje kompresorje in zvok ni več tako moteč. Za manjši hrup je pomembna izbira lokacije in pravilna namestitev naprave. V ohišje naprave pa mora biti vgrajena ustrezna zvočna izolacija, ki dobro duši zvok.

6. Kako poteka vgradnja toplotne črpalke?

Za vgradnjo toplotne črpalke ne potrebujemo peči, kurilnice, ni stroškov nabave rezervoarja, priključkov ali gradnje dimnika. Prav tako ni potrebno čistiti peči niti meriti emisij.
Inštalater izvede strojno in elektro inštalacijo na osnovi sheme. Nato pooblaščeni strokovnjaki izvedejo zagon sistema. Na zagonu sistema se preveri izvedba inštalacije in delovanje celotnega sistema. Nastavijo se parametri v krmilniku, ki omogočajo samostojno delovanje toplotne črpalke. Stranki se predstavijo osnovne funkcije upravljalne enote.

7. Koliko stane toplotna črpalka?

Cena toplotne črpalke je odvisna od vrste toplotne črpalke. Kvalitetna toplotna črpalka zrak-voda stane od 5.000 evrov naprej, če upoštevamo še subvencije Eko sklada (manjše moči ter brez dodatnega zalogovnika za sanitarno vodo). Cena toplotne črpalke zemlja-voda je 10.000 evrov in več. Enako bomo plačali za toplotno črpalko voda-voda, ki je sicer najbolj učinkovita, a potrebuje dovolj velik vir vode. K ceni je potrebno prišteti še strošek inštalacije (delo in material) 1.500-2.500 evrov, odvisno od tipa naprave in specifike ogrevalnega sistema.

8. Ali za toplotno črpalko lahko pridobimo subvencijo Eko sklada?Toplotna črpalka

Da, če izpolnjujemo pogoje in oddamo popolno vlogo za izvedbo naložbe, hkrati pa lahko za celotno naložbo pridobimo tudi kredit s subvencionirano obrestno mero. Pridobite več informacij o subvenciji Eko sklada za toplotno črpalko!

9. Koliko prihranim, če vgradim kakovostno toplotno črpalko?

Toplotne črpalke imajo res dolgo življenjsko dobo - vsaj 25 let. Če s toplotno črpalko (zrak-voda) zamenjamo na primer plinsko peč, lahko strošek ogrevanja zmanjšamo tudi do 70 odstotkov. Pred nakupom pa nas ponavadi najbolj zanima, kdaj se nam bo investicija povrnila.
Izračuni kažejo, da se pri solidno izolirani stanovanjski hiši s 140m2 bivalne površine in začetni naložbi okoli 5.000 evrov (toplotna črpalka zrak-voda) naložba povrne v roku 10-15 let delovanja toplotne črpalke, če gre za menjavo. Pri novem ogrevalnem sistemu se naložba povrne še prej.

10. Kako izbrati najboljšega ponudnika?

Pri izbiri cena ne sme biti glavno merilo. Glavno merilo naj bosta kakovost toplotne črpalke in strokovno svetovanje pri izbiri toplotne črpalke, montaži inštalacije in regulacije sistema ter izvedba inštalacije.

Do 6 ponudb za toplotno črpalko