Cene: Toplotne črpalke - primerjava tipov črpalk

Če se lotevate novogradnje ali pa le menjate ogrevalni sistem, vsi govorijo o toplotnih črpalkah. Koliko sploh stanejo? Katero izbrati? Kakšne so razlike med njimi?

Zrak/Voda

Vsekakor pa je najpogostejša varianta zrak – voda.

Prednosti: Tukaj ni potrebno vrtati vrtin ali vgrajevati kolektorjev, zato je tudi najpreprostejša. Ta deluje nekako tako kot hladilnik, vendar v obratni smeri. 

Cena za toplotno črpalko zrak/voda je nižja, kot pri ostalih dveh variantah (voda/voda, zemlja/voda). Cene za kvalitetne toplotne črpalke priznanih blagovnih znamk zrak-voda se pričnejo že pri okoli 5000 evrov, če upoštevamo še subvencije Eko sklada (manjše moči ter brez dodatnega zalogovnika za sanitarno vodo). Cena postopoma narašča, če potrebujemo večjo moč in dodatni zalogovnik. Je pa res, da imajo toplotne črpalke res dolgo življenjsko dobo – vsaj 25 let!

Cena: Od 5.000 EUR naprej (z vključeno subvencijo Eko sklada)

toplotna crpalka zrak voda

Zemlja/Voda

Prednosti: Ta vrsta toplotne črpalke za vir energije uporablja toploto zemlje, kjer se čez leto zbere ogromna količina energije. Tukaj imamo možnost zemeljskega kolektorja ali energetske vrtine (globje pod zemljo).

Opozorilo: Previdni moramo biti, saj je lahko težava velikost parcele, kjer so položeni zemeljski kolektorji, kajti ta površina mora načeloma biti vsaj 2x večja kot velikost ogrevanega objekta.

Slabosti: Cene teh dveh vrst toplotnih črpalk ne zahtevajo ravno male investicije, kajti cene se gibljejo od 10.000 evrov naprej. Za kvalitetno toplotno črpalko srednje moči se namreč odšteje tam nekje po 15.000 evrov. Prihranek pri ogrevanju pa lahko znaša kar 75%.

Cena: Od 10.000 EUR naprej (z vključeno subvencijo Eko sklada)

toplotna crpalka zemlja voda

Voda/Voda

Za sistem te vrste TČ se kot vir toplote koristi podtalna voda, s prečrpavanjem podtalnice skozi tako imenovani uparjalnik s pomočjo črpalke. Tukaj voda odda toploto in se nato vrne nazaj v zemljo, za kar je potrebna vrtina. Največja prednost teh črpalk je zagotovo to, da se uporabljajo skozi vso leto brez pomoči kotla.

Prednosti: Izjemna energetska učinkovitost, pokriva vse potrebe

Slabosti: Cena, prisotnost ustreznega vodnega vira (podtalnica, vodnjak, jezero)

Cena: Od 10.000 EUR naprej (z vključeno subvencijo Eko sklada)

Zahtevajte informativno ponudbo za toplotno črpalko