Cene: Toplotne črpalke - primerjava tipov črpalk

Če se lotevate novogradnje ali pa le menjate ogrevalni sistem, vsi govorijo o toplotnih črpalkah. Ena najpogostejših vprašanj so:

  • Koliko toplotne črpalke stanejo?
  • Katero toplotno črpalko izbrati?
  • Kakšne so razlike med toplotnimi črpalkami?
Za vas smo zbrali odgovore. Preberite tudi 10 dejstev o toplotnih črpalkah.

1. TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK/VODA

Najpogostejša varianta je toplotna črpalka zrak - voda.

Prednosti toplotne črpalke zrak/voda
Za namestitev toplotne črpalke zrak/voda ni potrebno vrtati vrtin ali vgrajevati kolektorjev, zato je tudi najpreprostejša.
Cena za toplotno črpalko zrak/voda je nižja kot pri ostalih dveh variantah (voda/voda, zemlja/voda). Cene za kvalitetne toplotne črpalke zrak-voda se pričnejo pri 5.000 evrov, če upoštevamo še subvencije Eko sklada (manjše moči ter brez dodatnega zalogovnika za sanitarno vodo).
Če potrebujemo večjo moč in dodatni zalogovnik, cena postopoma narašča. Res pa je, da imajo toplotne črpalke dolgo življenjsko dobo - vsaj 25 let!

Cena: Od 5.000 EUR naprej (z vključeno subvencijo Eko sklada)

toplotna crpalka zrak voda

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko

2. TOPLOTNA ČRPALKA ZEMLJA/VODA

Toplotna črpalka zemlja/voda za vir energije uporablja toploto zemlje, v kateri se zbire ogromna količina energije. Zahteva izkop kanala, v katerega se položi cevni kolektor. Cevi so lahko položene vertikalno, horizontalno ali spiralno.

Opozorilo: Težavo lahko predstavlja velikost parcele, kjer so položeni zemeljski kolektorji. Ta površina mora biti načeloma vsaj 2x večja kot velikost ogrevanega objekta.

Prednosti toplotne črpalke zemlja/voda
Toplotna črpalka zemlja/voda sicer ni majhna investicija, cene se gibljejo od 10.000 evrov naprej. Za kvalitetno toplotno črpalko srednje moči bomo odšteli 15.000 evrov in več. Prihranek pri ogrevanju pa lahko doseže 75%. Prednost črpalke zemlja/voda je tudi tišje delovanje.

Cena: Od 10.000 EUR naprej (z vključeno subvencijo Eko sklada)

toplotna crpalka zemlja voda

3. TOPLOTNA ČRPALKA VODA/VODA

Toplotna črpalka voda/voda kot vir toplote koristi podtalno vodo, s prečrpavanjem podtalnice skozi tako imenovani uparjalnik s pomočjo črpalke. Voda odda toploto in se nato vrne nazaj v zemljo, za kar je potrebna vrtina.

Opozorilo: Črpalka zahteva prisotnost ustreznega vodnega vira z dovolj močnim pretokom vode.

Prednosti toplotne črpalke voda/voda
Izjemna energetska učinkovitost. Toplotne črpalke voda/voda dosežejo grelno število več kot 5, kar pomeni največji prihranek pri stroških ogrevanja. Vendar je cena same investicije visoka.

Cena: Od 10.000 EUR naprej (z vključeno subvencijo Eko sklada)

toplotna crpalka voda voda

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko