Nasveti
Toplotne črpalke
Kaj je grelno število ali COP toplotne črpalke?

Kaj je grelno število ali COP toplotne črpalke?

Grelno število COP (kratica za Coefficient of Performance) označuje učinkovitost toplotnih črpalk. COP predstavlja razmerje med pridobljeno toplotno energijo in količino elektrike, ki jo za svoje delovanje porabi toplotna črpalka. Če je število večje, pomeni, da TČ za več oddane toplote porabi manj električne energije.

Enačba za grelno število
Večje kot je grelno število, bolj učinkovita je toplotna črpalka.

Kako izračunamo grelno število?

Če je grelno število 4, to pomeni, da za 1 kWh elektrike dobimo 4 kWh toplotne energije. Grelno število je odvisno od temperature vira toplote in temperature v ogrevalnem sistemu. Manjša kot je razlika, večje je lahko število.

Grelno število posameznih tipov toplotnih črpalk

Tip toplotne črpalke
COP
Toplotna črpalka voda/voda
5,5 - 6,4
Toplotna črpalka zemlja/voda
4,4 - 4,9
Toplotna črpalka zrak/voda
3,2 - 4,2

Najvišje grelno število imajo toplotne črpalke tipa voda/voda, ki izkoriščajo toploto podtalnice in jo oddajajo vodi ogrevalnega sistema. Toplotne črpalke zemlja/voda, ki izkoriščajo toploto zemlje in jo oddajajo vodi ogrevalnega sistema, imajo nekoliko nižji COP. Najmanj učinkovite so toplotne črpalke zrak/voda, ki za ogrevanje izkoriščajo toploto zraka. Več o razlikah lahko preberete v članku o tipih toplotnih črpalk.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko

Bodite pozorni na predpisane standarde in pogoje meritev

Pri toplotnih črpalkah za sanitarno vodo poznamo dva standarda: 

  1. starejšega EN 255/3 - merjenje je nenatančno, razlika je lahko tudi do 15 %
  2. novejšega EN 16147 - natančnejše merjenje

Pri toplotnih črpalkah zrak/voda je razen standarda smiselno prebrati tudi pogoje, pod katerimi je bilo merjeno grelno število. Ker so zime pri nas precej mrzle, primerjajte rezultate merjene pri nižjih temperaturah zraka. Učinkovitost manj zmogljivih črpalk lahko pri nižjih zunanjih temperaturah krepko pade.

5 korakov s katerimi zmanjšate porabo toplotne črpalke za 20%!