Nasveti
Toplotne črpalke
5 korakov, s katerimi zmanjšate porabo toplotne črpalke za 20%!

5 korakov, s katerimi zmanjšate porabo toplotne črpalke za 20%!

Ko se začnejo temperature zunaj spuščati, računi za električno energijo pa naraščati, je čas, da se vprašate, kaj delam narobe oziroma kako naj ravnam, da bo toplotna črpalka delovala čim bolj ekonomično. S tem boste tudi podaljšali njeno življenjsko dobo.

Toplotna črpalka deluje popolnoma drugače kot sistem ogrevanja na kurilno olje ali zemeljski plin. Če ste bili prej navajeni ponoči ugašati gretje ali zniževati temperaturo ter perilo sušiti na razbeljenih radiatorjih, boste svoje navade morali spremeniti.

Pet ukrepov za večjo učinkovitost vaše toplotne črpalke:

1. Ponoči ne izklapljajte toplotne črpalke in ne znižajte temperature

Toplotna črpalka daje maksimalne izkoristke pri svojem delovanje le, če deluje neprestano in se ne izklapljala. Ugasnjena toplotna črpalka mora v času zagona in delovanja (podnevi) nadoknaditi temperaturno razliko, ki je nastala v času nedelovanja (ponoči). Ker je čez dan električna tarifa najvišja, se to pozna tudi na na vaši položnici konec meseca.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko

2. Ne zakrivajte radiatorjev in jih ne zapirajte

Topel zrak mora neovirano krožiti po prostoru. Če se ogrevate prek radiatorjev jih ne zastirajte z zavesami, tkaninami ali drugimi predmeti ter nad njimi ne postavljajte polic. Odmaknite sedežne garniture in pohištvo. Prav tako ne zapirajte radiatorskih ventilov. V primeru previsoke temperature v stanovanju, raje znižajte temperaturno vrednost na toplotni črpalki. Če imate talno gretje, se izogibajte preprogam.

Kako izberem pravo toplotno črpalko zase?

3. Temperatura vode naj ne bo nižja od 20 stopinj Celzija

Zaradi zaščite kompresorja voda v toplotni črpalki ne sme biti hladnejša od 20 stopinj Celzija. V primeru, da temperatura vode v ogrevalnem tokokrogu pade pod 20 stopinj Celzija, bo to povzročila vklop električnih grelnikov, ki za svoje delovanje porabijo veliko elektrike. Pozor: poraba električne energije se lahko tako poveča tudi za 5-krat!

Katero ogrevanje je najcenejše?

Ženska v notranjosti govori po telefonu, čez stekleno okno se vidi zunanja enota toplotne črpalke.

4. Izberite ogrevanje po vremensko vodeni krivulji

Začetno nastavitev ogrevalne krivulje prepustite monterju toplotne črpalke, ki bo upošteval velikost in izolacijo hiše ter tip ogrevanja. Namesto konstantne ogrevalne krivulje vedno izberite ogrevanje po vremensko vodeni krivulji. Na ta način se bo delovanje toplotne črpalka prilagajalo zunanjim temperaturam zraka. Temperatura ogrevalne vode se bo spreminjala glede na količino toplote, ki jo je potrebni dovesti v hišo.

Toplotna črpalka + sončna elektrarna = prihranek več kot 1000 EUR/leto

5. Redno čistite in servisirajte svojo toplotno črpalko

Z rednimi servisi toplotne črpalke, ki vključuje tudi čiščenje zunanje enote in pregled delovanja celotne črpalke, se boste izognili nepravilnemu delovanju in podaljšali življenjsko dobo toplotne črpalke. Teh težav v delovanju sami morda niti ne bi zaznali, lahko pa bi vas presenetili višji zneski na računih za električno energijo.

Z naštetimi ukrepi učinkovitost toplotne črpalke povečate tudi za 20 odstotkov!

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko