Kako izberem pravo toplotno črpalko zase?

Pri izbiri toplotne črpalke moramo odgovoriti na naslednja vprašanja:

Se boste ogrevali radiatorsko, talno ali kombinirano?

Glede na vrsto ogrevanja potrebujemo različno višino temperature vode v ogrevalnem toku. Nizkotemperaturne toplotne črpalke pogrejejo vodo v ogrevalnem toku do 55 stopinj Celzija in so primerne za hiše z dobro izolacijo in talnim ogrevanjem. Visokotemperaturne toplotne črpalke ogrejejo vodo nad 60 stopinj Celzija, nekatere tudi do 80 stopinj Celzija, in zadostijo potrebam ogrevanja z radiatorji.

Ali potrebujem hranilnik vode?

Toplotne črpalke hranilnika tople vode najpogosteje ne potrebujejo, saj so lahko priklopljene neposredno v sistem ogrevanja. Vgradnja hranilnika je pogosto pogojena z drugimi dejavniki, kot je kombinaciji s kotlom na trda goriva, s solarnim sistemom in podobno.

Kako velik bojler potrebujem?

Bojler in hranilnik vode nista ena in ista stvar. Bojler hrani toplo sanitarno vodo, ki jo uporablja več članov gospodinjstva za kuhanje in higieno. Za štiričlansko družino je priporočen bojler v velikosti od 80 do 100 litrov. Ali se mi izplača nakup toplotne črpalke, če ogrevam sanitarno vodo z električnim bojlerjem?

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko

Kakšne so izolacijske lastnosti objekta (fasada, stavbno pohištvo, streha)?

Glede na toplotne izgube objekta se določi moč toplotne črpalke. Pasivne hiše imajo toplotne izgube od 15 do 25 kW/m2, kar pomeni, da za objekt z 200 m2 ogrevalne površine potrebujemo toplotno črpalko z grelno močjo do 5 kW. Nizkoenergijske hiše oziroma novogradnje z odlično izolacijo imajo toplotne izgube med 30 do 40 W/m2, kar pomeni, da za objekt z 200 m2 ogrevalne površine potrebujemo toplotno črpalko z grelno močjo do 8 kW. Hiše z zelo dobro in dobro izolacijo, ki imajo toplotne izgube od 50 do 60 W/m2, pa za ogrevanje 200 m2 površine potrebujejo toplotno črpalko z grelno močjo do 12 kW.

Kakšna je kvadratura vaših bivalnih prostorov?

Za nizkoenergijsko hišo z 200 m2 bivalne površine, v kateri biva štiričlanska družina, bi ustrezala toplotna črpalka z močjo 8 kW. Z njo bi lahko ogrevali tudi sanitarno vodo. Za starejšo hišo enake velikosti pa bi potrebovali toplotno črpalko z močjo 11 kW.

Kakšne so temperature in geološke značilnosti okolja v katerem živite?

Nihanje zunanjih temperatur najbolj vpliva na učinkovitost toplotne črpalke zrak/voda, ki deluje nekje do -20 stopinj Celzija. Glede na število grelnih ur določimo, kako močno toplotno črpalko potrebujemo. Glede na geološke značilnosti okolja pa se lahko odločimo za toplotno črpalko tipa voda/voda ali zemlja/voda – ti koristita vir, ki ima skozi celo leto konstantno temperaturo.

Boste s toplotno črpalko ogrevali tudi sanitarno vodo?

Za ogrevanje sanitarne vode lahko uporabimo toplotno črpalko, ki jo uporabljamo za ogrevanje prostorov, ali pa izberemo ločeno toplotno črpalko, namenjeno zgolj ogrevanju sanitarne vode. Preverite cene toplotnih črpalk za sanitarno vodo.

Se boste s toplotno črpalko tudi hladili?

Reverzibilne toplotne črpalke omogočajo tudi hlajenje prostorov v poletnih mesecih. Mrzla voda kroži po ogrevalnem krogu in prostore hladi pasivno.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko