Ali se mi izplača nakup toplotne črpalke, če ogrevam sanitarno vodo z električnim bojlerjem?

Bojler porabi toliko elektrike, kot odda toplote – morda celo kakšen odstotek manj – zato je razmerje med vloženo in pridobljeno energijo 1:1. Toplotna črpalka pa zaradi načina delovanja in izrabe obnovljivih virov porabi manj elektrike kot odda toplote. Razmerje med porabo in oddajo energije določa grelno število, ki je pri toplotnih črpalkah za sanitarno vodo od 3,0 pa do 5.

Toplotna črpalka in električni bojler

Povedano drugače, toplotna črpalka za sanitarno vodo odda vsaj trikrat več energije, kot jo porabi. Za še boljšo primerjavo; toplotna črpalka za ogrevanje tople vode za vso družino v enem dnevu porabi približno toliko energije, kot jo porabimo v električni pečici za eno peko piškotov.

Električni bojler je cenejši, a na dolgi rok zmaga toplotna črpalka

Nakup električnega bojlerja je cenovno ugodnejši od nakupa sanitarne toplotne črpalke z vgrajenim bojlerjem, se vam pa zamenjava električnega grelca za toplotno črpalko pri sanitarni vodi izplača na daljši rok. Investicija v toplotno črpalko se v nekaj letih povrne v obliki do dveh tretjin nižjim računom za porabljeno elektriko na mesec.

5 korakov s katerimi zmanjšate porabo toplotne črpalke za 20%!

Toplotna črpalka za sanitarno vodo med svojim delovanjem ohlaja okoliški zrak, kar je uporabno
predvsem poleti, saj nam obenem še hladi prostor, v katerem stoji. Običajno je to klet ali shramba, vendar pa moramo paziti, da stoji v prostoru, kjer temperatura ne pade pod 7 stopinj Celzija. Toplotna črpalka namreč
prostore ohladi za tri do pet stopinj Celzija, pri zelo nizkih temperaturah pa toplotna črpalka naglo izgublja svojo učinkovitost in ekonomičnost.

Cene toplotnih črpalk za sanitarno vodo se gibajo vse od 2.000 do 3.000, navadno pa je s tem mišljena cena na ključ, torej znesek, ki poleg naprave vključuje še montažo in prvi zagon.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za toplotno črpalko