Nasveti
Arhitekti
Tipski načrti hiš - da ali ne?

Tipski načrti hiš - da ali ne?

Vsi, ki resno razmišljate o gradnji novega doma, ste naleteli tudi na tipske načrte hiš. Danes so tipski načrti hiš priljubljeni zato, ker so cenejši od klasičnega načrta.

Kaj je torej bolje izbrati? Cenejši tipski ali projektni načrt, posebej izdelan za vas?

Tipski načrt za enodružinsko hišo. 3d vizualizacija

Prednosti "tipskih hiš"

Tipske načrte hiš lahko enostavno najdemo na spletu. Na voljo so številni katalogi iz Slovenije in tujine. Vendar tukaj velja opozoriti, da se raje omejite na slovenske tipske projekte, ki ustrezajo našim zakonskim zahtevam. Poleg tega so prilagojeni za slovenski prostor.

Prednost tipskega načrta je, da je že narejen, zato ni potrebno čakati na razpoložljivost arhitekta. Poleg tega lahko 3D izris hiše takoj vidimo in si jo enostavno predstavljamo.

Cene tipskih in klasičnih načrtov hiš

Glavna prednost tipskega načrta in zakaj sploh premišljujemo o njem, je seveda cena.

  • Cena tipskega načrta hiše se giblje od 1.500€ do 3.500€, brez kakršnih koli popravkov ali prilagoditev.
  • Cena klasičnega arhitekturnega načrta se začne pri 3.500€, vendar je le-ta narejen po meri in posebej prilagojen vašim željam.

Tipski načrt je tako za tretjino cenejši od klasičnega načrta arhitekta, kar je v povprečju 1000€ (brez popravkov).

Slabost tipskih načrtov hiš

Tipski načrti hiš so narejeni za širšo populacijo, da bi ustrezali večini, brez upoštevanja želja posameznika. V splošnem velja, da so načrti zelo poenostavljeni, kar je opaziti predvsem pri nefunkcionalni razporeditvi prostorov in svetlobe.

Kljub temu lahko tipski načrt z arhitektom naknadno prilagodimo in ga dopolnimo. Vendar pozor, saj vas lahko kasnejši "popravki" v načrtu stanejo prav toliko kot klasični načrt arhitekta, ki od začetka upošteva vaše želje.

Tipski načrti hiš - da ali ne?

Tipski načrti hiš so optimalna izbira za enostavne objekte na nezahtevnih terenih, ko se nam mudi, smo brez idej in zahtevnih želja.

V kolikor pa imate v mislih nakup tipskega načrta in kasnejših popravkov z arhitektom, vam to odsvetujemo. Za tak načrt boste na koncu plačali isto ali več kot za unikatni arhitekturni načrt.

Ste se odločili za unikaten načrt za hišo? Izberite preverjenega projektanta oz. arhitekta. Izpolnite brezplačni obrazec.

Zahtevaj brezplačne ponudbe arhitektov