Nasveti
Arhitekti
Ali se sprememba namembnosti stavbe splača?

Ali se sprememba namembnosti stavbe splača?

Želite pisarno spremeniti v prelepo stanovanje? Ali staro stanovanje v gostinski objekt? Za ta podvig morate spremeniti namembnost objekta, ki vključuje precejšnjo dokumentacijo in stroške. Pa se ta sprememba še vedno splača bolj kot nakup novega namenskega objekta?

Svetlo mansardno stanovanje z velikimi podstrešnimi okni. Dnevno-bivalni prostor z jedilno mizo in stoli.

Koraki do gradbenega dovoljenja

Preden se lotimo spremembe namembnosti stavbe, se moramo zavedati, da je postopek zelo podoben pridobivanju začetne dokumentacije pri novogradnji. Najprej moramo ugotovili, ali je le-ta izvedljiv.

  1. Na občini vložimo zahtevek za izdajo lokacijskih informacij, kjer bodo navedeni pogoji za spremembo namembnosti. Z drugimi besedami: v kolikor želite odpreti gostinski objekt, mora le-ta biti na lokaciji dovoljen.
  2. V kolikor se prostor nahaja v večstanovanjski hiši, boste od sosedov morali pridobiti soglasje (tudi če si z njimi delite le hodnik).
  3. Ko dobimo pritrdilni odgovor od občine, da je namembnost na lokaciji izvedljiva in vsa potrebna soglasja, se lotimo projektne dokumentacije. V dokumentacijo je vključeno gradbeno dovoljenje. Za to je najbolje najeti projektanta, ki nam bo priskrbel potrebno gradbeno dokumentacijo.

Stroški spremembe namembnosti stavbe

Storški spremembe namembnosti stavbe so v primerjavi s pridobivanjem dokumentov za novogradnjo seveda nižji.  Za primer vzamimo, da želimo spremeniti pisarno v stanovanjski objekt. Posegali bi le v interijerju. Stroški spremembe namembnosti in inštalacijska dela (brez obnove fasade itd) znašajo od 50 - 300€ za m2, povzpnejo pa se lahko do 500€/m2.

Za izračun stroškov priporočamo, da se pozanimate o prodajni ceni objekta, ki bi ga spremenili in ceni nakupa namenskega objekta na podobni lokaciji. V večini primerov se sprememba namembnosti stavbe splača, vendar je le-ta odvisna od stanja objekta. V kolikor je objekt opremljen s komunalnimi priključki, sanitarijami, prezračevalnimi napravami itd. bo predelava objekta bolj ugodna in se bo v večini primerov splačala.

Ostale podrobnosti

  • Dobro pretehtajte naravo objekta in kakovost življenja, ki vam jo okolica ponuja.
  • Preden se spremembe lotite, preglejte trg nepremičnin in se prepričajte, da le-ta ne ponuja bolj ugodnega nakupa namenskega objekta.
  • Izpolnjevati morate pogoje o minimalnih tehničnih zahtevah za gradnjo stanovanj (v kolikor je na primer v pisarni je osmina naravne osvetlitve prostora, to ne bo zadoščalo za gradnjo stanovanja). Večina tovrstnih ovir je rešljivih z rekonstrukcijo.
  • Postopek lahko zelo zavleče in uspešnost spremembe ni garantirana.
Zahtevaj brezplačne ponudbe arhitektov