Nasveti
Čistilni servisi
Ali čistilni servisi uporabljajo tudi ekološka čistila?

Ali čistilni servisi uporabljajo tudi ekološka čistila?

Vedno več čistilnih servisov v Sloveniji ponuja tudi ekološko čiščenje stanovanja/hiše/poslovnih prostorov/stanovanjskih blokov, kar pomeni, da pri delu uporabljajo eko čistila, ki:

  • Ne vsebujejo zdravju in okolju škodljivih kemikalij in toksinov, temveč le naravne sestavine, ki so biološko razgradljive.
  • So vsestranska in primerna za čiščenje vseh površin v stanovanju/hiši/poslovnem prostoru.
  • Očistijo površine enako učinkovito kot ne ekološka čistilna sredstva.
  • So nekoliko dražja od ne ekoloških čistil.
Zahtevaj brezplačne ponudbe čistilnih servisov

Zakaj se odločiti za ekološko čiščenje doma?

Eko čistila ne vsebujejo nevarnih kemikalij in toksinov.

Komercialna čistilna sredstva, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini, vsebujejo kemikalije in zdravju škodljive toksine. Na primer, čistila za steklo vsebujejo amoniak, čistila za čiščenje WC školjk hipoklorovo belilo, čistila za pečico pa natrijev hidroksid in benzen.

V navadnih čistilih so posebej problematične snovi, kot so pesticidi (biocidi), ftalati v umetnih dišavah, tensidi, gensko spremenjeni encimi in različni alergeni. Na drugi strani pa eko čistila vsebujejo le naravne sestavine, brez vseh teh kemikalij in toksinov.

Ekološka čistila varujejo zdravje

Kemikalije iz čistil ostanejo v zraku še tri tedne po čiščenju, na površinah pa se zadržijo dlje časa. Čiščenje s čistilnimi sredstvi, ki vsebujejo kemikalije, lahko privede do akutnih reakcij ob takojšnji izpostavljenosti, vendar je pri tem večja težava v kronični izpostavljenosti. Toksini preko kože prodirajo v notranje organe in se začnejo nalagati v tkivih, zato predstavljajo za telo strupeno breme.

Kemikalije in toksini iz čistil imajo negativen vpliv na naše zdravje. Predvsem na kožo, dihala, hormone in živčna tkiva. Zato čiščenje z eko čistili predstavlja dobro izbiro, če ste alergični, imate astmo, ali ste kako drugače občutljivi na alergene v okolju.

Ekološko čiščenje je še posebej priporočljivo, če imate doma majhne otroke, saj otroci še nimajo dobro razvitega imunskega sistema. Otroci nesejo v usta vse, kar primejo z rokami in kar jim je na dosegu roke, zato hitreje pridejo v stik s kemikalijami.

Čistilka z naravnim čistilnim sredstvom.

Kako se lahko prepričate, da čistilni servis uporablja ekološko neoporečna čistila?

Preden naročite ekološko čiščenje stanovanja/hiše/poslovnih prostorov, se pri izbranem čistilnem servisu pozanimajte o določenih značilnostih čistil, kar vam bo dalo vedeti, ali servis uporablja ekološko neoporečna čistila, ki ustrezajo vsem standardom.

  • Izdelano samo iz naravnih sestavin: Eko čistila so tista, ki so izdelana izključno iz naravnih sestavin na rastlinski osnovi. Pomeni, da ne vsebujejo niti ene škodljive snovi. Običajno vsebujejo različne izvlečke iz rastlin, rastlinska olja, eterična olja, beli kis in glukozide iz kokosa. Tudi sestavine so lahko pridelane ekološko.
  • Biološka razgradljivost: Eko čistilna sredstva morajo biti povsem biološko razgradljiva in obnovljiva. To pomeni, da je vsaka snov v čistilu neoporečna in ne zastruplja odpadnih voda v odtokih in posledično ekosistema.
  • Ekološki certifikat: Najbolj se lahko orientirate po certifikatih, saj čistila morajo imeti certifikat (na primer, ECOgarantie in Eco flower), ki zagotavlja ekološko neoporečnost.

Nekateri čistilni servisi namesto kupljenih eko čistilnih sredstev uporabljajo pripravke za čiščenje, ki jih izdelujejo sami. Največkrat kombinirajo limonin sok, limonino olje in sodo bikarbono.

Pridobite brezplačne ponudbe za čiščenje na domu

Ali eko čistila enako dobro očistijo kot tista navadna čistila?

Ekološko čiščenje je pri čiščenju različnih površin enako učinkovito kot čiščenje s čistilnimi sredstvi, ki vsebujejo kemikalije. Slednja so do površin in materialov bolj agresivna, zato je učinek čiščenja hitrejši kot pri čiščenju z ekološkimi čistili, vendar to ne pomeni, da ekološko čiščenje ni enako učinkovito.

Čistilka bo z eko čistili odstranila vse nečistoče in madeže. Pri tem se zagotovi tudi higiena, saj naravne sestavine prav tako uničujejo bakterije in mikrobe. Po čiščenju boste zaznali prijeten vonj, ki ga dajejo naravna eterična olja.

ekološka čistila, limona, sol, in pripomočki za čiščenje razporejeni po mizi

Nudijo vsi čistilni servisi tudi ekološko čiščenje?

Ekološkega čiščenja ne nudijo vsi čistilni servisi, zato se morate o tem predhodno pozanimati. Nekateri čistilni servisi uporabljajo izključno samo eko čistilna sredstva, spet drugi pa ekološko čiščenje nudijo v dodatni ponudbi. Nekateri servisi pa te storitve sploh nimajo v ponudbi.

Ne glede na to, kakšen tip storitve boste naročili (generalno čiščenje, čiščenje oken, globinsko čiščenje, itd.), bo čistilka na domu opravila delo enako, kot če bi ga opravila z navadnimi čistilnimi sredstvi. Pomembno je samo to, da pred naročilom storitve navedete, da želite, da čiščenje opravijo z ekološkimi čistili.

Je čiščenje z ekološkimi čistili dražje?

Cena za ekološko čiščenje stanovanja, hiše, poslovnega prostora in drugih objektov je nekoliko višja v primerjavi s čiščenjem z navadnimi čistili. Eko čistilna sredstva so namreč nekoliko dražja od navadnih čistil. Cena storitve ostaja enaka, cena za uporabo čistil pa se poviša.

Skupna cena za ekološko čiščenje je od 10 do 15% višja od cene za čiščenje z navadnimi čistili. Oglejte si cene za čiščenje prostorov, in tem cenam vračunajte 10-15% pribitek. V vsakem primeru pa boste privarčevali pri nakupu čistil, saj bo čistilka s seboj prinesla vso opremo, ki jo potrebuje za delo.

Zahtevaj brezplačne ponudbe čistilnih servisov