Kako izberem pravo senčilo zase? #vodnik

Ni univerzalnega pravila, katero zunanje ali notranje senčilo je najboljša izbira za vaš dom, poslovni prostor ali kateri drug objekt. Glavno vodilo naj bo razmislek o tem, kaj želite z njimi doseči oziroma zakaj jih potrebujete. Pomagajte si s spodnjim vodičem po 16-ih ključnih vprašanjih.

Senčila na hiši z bazenom

1. Kolikšno zatemnitev potrebujem?

Koliko dnevne svetlobe oziroma sončnih žarkov naj prodira skozi senčila? Želite, da je prostor bolj svetel ali bolj zatemnjen? Če boste senčilo namestili v kuhinjo, potrebujete več svetlobe, kot v spalnici, kjer je prostor za počitek.

2. Želim regulirati svetlobo na več načinov?

Senčila nudijo uravnavanje svetlobe na več načinov in v različnih stopnjah. Na primer, z roloji za okna in notranjimi zatemnilnimi žaluzijami lahko popolnoma zatemnite prostor, medtem ko pliseji omogočajo različne stopnje prepuščanja svetlobe glede na izbor propustnosti tkanine.

3. Potrebujem dobro zaščito pred poletno vročino?

Če želite preprečiti, da bi vroč zrak v poletnih dneh prehajal iz zunanjosti v prostore, potrebujete senčila, ki imajo dobre toplotno izolativne lastnosti. Za to so bolj primerna zunanja senčila, ki ne ščitijo le pred direktnimi sončnimi žarki, temveč tudi preprečujejo pregrevanje stekel.

4. Koliko mi je pomembno, da privarčujem z energijo poleti in pozimi?

Predvsem zunanji in notranji roloji delujejo kot toplotni izolatorji. Njihova uporaba pripomore k nižjim izdatkom za ogrevanje in tudi ohlajevanje prostorov. Poleti preprečujejo segrevanje stekel in prodor toplote v prostor, pozimi pa topel zrak ne uhaja ven. S katerimi senčili največ prihranim pri ogrevanju in hlajenju?

5. Želim zaščititi okna in vrata pred dežjem in drugimi zunanjimi vplivi?

Notranja senčila za okna in vrata ne morejo zaščiti stekel in okvirjev pred zunanjimi vplivi (dež, sneg, veter, bledenje od sonca), saj so montirana z notranje strani. Za zaščito so bolj primerne zunanje žaluzije in rolete, polkna in screen roloji.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila

6. Koliko zasebnosti potrebujem?

Tako poglede navzven kot poglede iz okolice v notranje prostore lahko uravnavate na različne načine. Na primer, z dviganjem in spuščanjem senčila, s premikanjem naklona lamel ali žaluzij, ali pa z izbiro prosojnosti tkanine, ki je lahko tudi zatemnilna.

7. Potrebujem senčilo na oknih, vratih, panoramski steni…?

Izbira senčila je odvisna tudi od tega, ali ga boste namestili na okna, na balkonska vrata, panoramsko steno, ali strešno oziroma mansardno okno. Niso vsi tipi senčil primerni za vse tipe oken in vrat, še posebej ne za tista nepravilnih oblik.

8. Kakšne so dimenzije zastekljenih površin?

Pri izbiri ustreznega senčila so pomembne dimenzije zastekljenih površin, ki jih želite senčiti. To je posebej pomembno pri vratih, kot so na primer drsna balkonska vrata in panoramske stene. Pri izdelavi okvirjev nadstandardnih dimenzij je potrebno zagotoviti njihovo stabilnost.

9. Imam novogradnjo ali prenavljam objekt?

Notranja senčila se enostavno vgradijo tako v novih kot starejših hišah. Pri zunanjih senčilih pa je potrebno več premisleka, saj so na voljo nadometne in podometne izvedbe. Razlika je v tem, ali se bodo omarice ali vodila vgradila pred ali po končani fasadi. Premislite o tem, ali je potreben poseg v objekt in do kakšne mere.

10. Kakšne materiale želim?

Okvirji, lamele, vodila in profili so lahko izdelani iz obstojnega in praškasto barvanega aluminija, cenovno ugodnejše različice iz PVC-ja ter iz lesa. Platna senčil pa so lahko izdelana iz naravnih, tehničnih, poliestrskih in screen tkanin.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila

11. Nameravam vgraditi tudi komarnike?

Če potrebujete zaščito pred mrčesom, so na voljo komarniki v različnih izvedbah. Sicer lahko komarnike za okna in vrata namestite tudi po vgradnji senčil, vendar se iz cenovnega vidika bolj izplača, da jih načrtujete istočasno z montažo senčil.

12. Kako pomemben mi je dekorativni in estetski vidik senčil?

Tako zunanja kot notranja senčila so na voljo v različnih materialih, barvah, oblikah, vzorcih in dizajnih. Zato poleg vloge senčenja opravljajo tudi estetsko nalogo kot dekorativni element, ki lahko precej spremeni podobo objekta.

13. Potrebujem dodatke ali prilagoditve?

Smiselno je razmisliti o tem, ali potrebujete določene dodatke in nadgradnje. Na primer, da imajo pliseji sistem dvojnega senčenja, žaluzije dodatno protivlomno zaščito, screen roloji montirano vodilno jeklenico, ali pa tende z dodatkom LED osvetlitve, in drugo.

14. Mora biti senčilo enostavno za čiščenje in vzdrževanje?

Velja, da je aluminij enostavnejši za vzdrževanje v primerjavi z lesom. Tudi zunanje in notranje rolete so znane po tem, da potrebujejo malo vzdrževanja. Pri notranjih plisejih, panelnih in lamelnih zavesah pa so tkanine pogosto impregnirane z antistatičnim materialom, kar pomeni, da se na njih ne nabira prah.

15. Kako želim upravljati senčilo?

Na voljo so različni načini upravljanja, od ročnega do daljinsko vodenega upravljanja. Na primer, z vrvico, monokomandno ročico, vzmetjo na navojni poteg, ter s pomočjo elektro motorjev, kot je upravljanje s stikalom, na daljinec in preko mobilne aplikacije.

16. Koliko me bodo stala senčila?

Končna cena za senčila je odvisna od številnih dejavnikov, kot so materiali, dimenzije, število kosov po meri, kakovost, nadgradnje, zahtevnost montaže, dodatki in drugo. Oglejte si posodobljen cenik za različne vrste senčil.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za senčila