Nasveti
Prezračevalni sistemi
Vse, kar morate vedeti o rekuperaciji

Vse, kar morate vedeti o rekuperaciji

Za kvaliteto zraka v prostoru lahko največ naredimo tako, da poskrbimo za čim boljše prezračevanje. V sodobnih hišah in poslovnih prostorih za to največkrat skrbijo različni prezračevalni sistemi. Med njimi je najbolj pogosta rekuperacija – sistem za prezračevanja objektov, ki poleg tega skrbi še za filtriranje zraka, uravnavanje vlage v prostoru in preprečevanje plesni, hkrati pa si z njim lahko tudi zmanjšate stroške za ogrevanje in hlajenje.

Čemu je namenjena rekuperacija in kako deluje?

Rekuperacija skrbi za učinkovito izmenjavo notranjega zraka z zunanjim. Glavni element sistema predstavlja naprava, ki ji pravimo rekuperator ali izmenjevalnik toplote. Njegova naloga je namreč ta, da iz prostora odvaja topel zrak ter dovaja zunanji, svež zrak, ki ga pred tem še filtrira in segreje. Tako je zrak v prostoru vedno svež ter ogret na primerno temperaturo, s čimer poskrbimo za prijetno notranjo klimo in preprečimo zadrževanje vlage v prostoru, s tem pa tudi zmanjšamo možnosti za nastanek plesni.


Centralno prezračevanje z rekuperacijo.

Zakaj je zračenje prostorov tako pomembno?

Zračenje prostorov pomembno vpliva na to, kako se počutimo v prostoru, poleg tega pa je zanj treba poskrbeti tudi zaradi uravnavanja vlage. Če namreč prostorov ne zračimo dovolj, se lahko pojavijo težave z vlago in plesnijo.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem

Zakaj je rekuperacija boljša izbira kot zračenje z odpiranjem oken?

Zračenje prostorov z odpiranjem oken je tam, kjer ni druge možnosti, vsekakor dobra izbira. Po drugi strani pa odpiranje oken prinaša tudi toplotne izgube, zaradi česar se zvišajo stroški za ogrevanje in hlajenje.

Prezračevalni sistemi nam omogočajo, da prostore zračimo skorajda brez toplotnih izgub in veliko bolj učinkovito. Zrak v prostorih bo tako veliko boljši, čeprav nam ne bo treba odpirati oken – s tem bo v prostoru tudi manj prahu, cvetnega prahu, žuželk itd., kar je še dodatna prednost.

Kaj so prednosti rekuperacije?

  • boljša kakovost zraka in prijetna bivalna klima,
  • nenehen dotok svežega zraka v prostor,
  • ni potrebe po odpiranju oken, zaradi česar prihaja do manj toplotnih izgub,
  • omogoča prihranek energije in manjše stroške za ogrevanje,
  • poskrbi tudi za učinkovito filtriranje zraka,
  • manj cvetnega prahu v prostorih,
  • manj žuželk in komarjev v prostorih,
  • uravnava vlago v prostoru in preprečuje nastajanje plesni.

Ali lahko rekuperacija pomaga proti nastajanju plesni?

Rekuperacija zelo učinkovito pomaga proti preveliki vlagi v prostoru in s tem prepreči nastajanje plesni. Na nastanek plesni namreč vpliva prav prisotnost vlage v prostoru, ki jo prezračevalni sistemi preprečujejo veliko učinkoviteje kot če prostor zračimo z odpiranjem oken.

Se rekuperacija izplača?

Rekuperacija je naložba, v katero se splača investirati, saj se vam bo investicija po nekaj letih povrnila, poleg tega pa boste z njo poskrbeli za bolj kvalitetno bivanje. Prezračevalni sistemi namreč ne skrbijo le za boljši zrak v prostorih, ampak tudi za manjšo porabo energije za ogrevanje in hlajenje, s tem pa tudi za zmanjševanje stroškov.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem

Preberite še: Kakšne prezračevalne sisteme poznamo in kakšne so razlike med njimi?