Nasveti
Prezračevalni sistemi
Kako do subvencije za rekuperacijo?

Kako do subvencije za rekuperacijo?

Eko sklada nudi subvencije za naložbe v večjo energetsko učinkovitost stavb, med katerimi je tudi prezračevanje z vračanjem toplote oziroma rekuperacija. Če nameravate vgraditi centralno ali lokalno prezračevanje z rekuperacijo, lahko od Eko sklada za to prejmete nepovratno finančno spodbudo, s katero si lahko povrnete del stroškov za naložbo.

Kako oddam vlogo za subvencijo rekuperacije?

Na spletni strani Eko sklada lahko najdete vlogo za nepovratno finančno spodbudo oziroma subvencijo, ki jo lahko izpolnite kar prek spleta. Kateri obrazec potrebujete, je odvisno od tega, na kateri razpis oziroma javni poziv se prijavljate. Ekosklad namreč nudi več različnih vrst subvencij, pa tudi kreditov, ki so namenjeni prebivalstvu in podjetjem, ki želijo vgraditi lokalno ali centralno prezračevanje v nek objekt.

Če se želite prijaviti na javni poziv oziroma oddati vlogo za subvencijo:

 1. obiščite spletno stran Eko sklada,
 2. poiščite javne pozive, ki se nanašajo na naložbe v prezračevanje (to lahko storite tudi tako, da v iskalnik na vrhu strani vpišete besedo rekuperacija),
 3. pri izbiri javnega poziva bodite pozorni na to, ali je namenjen prebivalstvu ali podjetjem,
 4. med javnimi pozivi poiščite tistega, ki se nanaša na vaš tip naložbe (naložba v centralno ali lokalno prezračevanje),
 5. na koncu javnega poziva se nahaja razpisna dokumentacija, med katero je tudi obrazec za oddajo vloge,
 6. obrazec za oddajo vloge lahko izpolnite tudi preko spleta, vendar se morate v tem primeru na strani prijaviti oziroma registrirati.

Kdaj je treba oddati vlogo za subvencijo?

Pri nekaterih razpisih se vloga za subvencijo izda šele po izvedeni naložbi, pri drugih pa ŽE PRED začetkom izvajanja del. Slednje običajno Eko sklad zahteva pri skupinskih naložbah v stavbe z več deli – ko se prezračevalni sistemi vgrajujejo v stavbe z več stanovanji ali poslovnimi prostori, pa tudi v primeru, če gre za investicijo v socialno šibko gospodinjstvo. Če boste vgradili centralni ali lokalni rekuperator v svojo hišo ali stanovanje, pa najprej poskrbite za vgradnjo, nato zberete vso potrebno dokumentacijo in šele nato oddate vlogo na Eko sklad.

Katero dokumentacijo je treba priložiti vlogi?

Obvezna dokumentacija, ki jo je treba priložiti vlogi, je navedena v javnem pozivu in se lahko nekoliko razlikuje glede na to, na kateri razpis se prijavljate. Načeloma pa boste morali vlogi priložiti naslednje:

 • gradbeno in uporabno dovoljene ali druga dokazila o legalnosti stavbe,
 • predračun ali račun za nakup prezračevalnega sistema in za njegovo vgradnjo (ta mora vsebovati popis del in opreme, število kupljenih in vgrajenih prezračevalnih naprav),
 • v primeru, da je vlogo treba oddati po končani naložbi, morate dodati še dokazilo o plačilu celotnega računa,
 • proizvajalca, vrsto in točno oznako prezračevalne naprave,
 • fotografijo prostorov, kamor bodo vgrajene prezračevalne naprave ali fotografije že vgrajenih naprav,
 • podatkovni list in izjavo o skladnosti prezračevalnega sistema v skladu z uredbo komisije EU št. 1254/2014.

Koliko časa traja, da bo vaša vloga obravnavana?

To, da vaša vloga za subvencijo pride na vrsto za obravnavo na Eko skladu, lahko traja precej dolgo – običajno je to nekaj mesecev. Zaradi tega jo je pametno vložiti čim prej, saj bo vloga tako prej obravnavana, prej pa boste prejeli tudi del povračila stroškov za naložbo v prezračevalni sistem.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem