Kateri prezračevalni sistem je najcenejši?

Vsak prezračevalni sistem je prilagojen objektu, stanovanju ali prostoru, v katerega je vgrajen. Cena je odvisna od tega, za kako velik in kompleksen prezračevalni sistem gre, pa tudi od tipa sistema, ki se uporablja za prezračevanje. Najcenejši so tako zagotovo prezračevalni sistemi brez rekuperacije, ki veljajo za najbolj enostavno in cenovno ugodno rešitev, vendar pa so v primerjavi s sistemi z rekuperacijo manj učinkoviti in tudi bolj energetsko potratni.

Koliko stane prezračevanje brez rekuperacije?

Prezračevalnje brez rekuperacije je na voljo že od 2500 evrov dalje, kar vključuje tudi stroške materiala in montaže. Vendar pa se je pri takšnem sistemu treba zavedati, da sicer uspešno skrbi za bolj svež zrak v prostoru, vendar pa pri tem ni tako učinkovit kot rekuperacija. Hkrati pa prezračevalni sistemi brez rekuperacije ne omogočajo vračanja toplote nazaj v prostor, kar pomeni, da so energetsko veliko bolj potratni kot rekuperacija. Torej so toplotne izgube pri prezračevanju brez rekuperacije podobne kot pri odpiranju oken, zato bodo stroški ogrevanja večji kot bi bili, če bi se odločili za lokalno ali centralno prezračevanje z rekuperacijo.

Rekuperacija omogoča prihranek pri ogrevanju

Rekuperacija pomeni prezračevanje z vračanjem toplote. Rekuperator pri tem skrbi za to, da s toploto odvedenega zraka segreje nov, svež zrak, ki pride v prostor. Rekuperacija tako ne skrbi le za prezračevanje, ampak hkrati pomaga tudi ohranjati toploto v prostoru. Pri takšnem tipu prezračevanja torej skorajda ne prihaja do toplotnih izgub, kar pomeni prihranek pri ogrevanju. Rekuperacija se tako na začetku lahko zdi dražja rešitev za prezračevanje, saj je začetna investicija višja, vendar pa na dolgi rok omogoča prihranek pri ogrevanju, hkrati pa poskrbi tudi za bolj učinkovito prezračevanje. Pri tem omogoča tudi filtracijo zraka, različnih trdih delcev, cvetnega prahu in podobno.

ventilator za izpuh zraka na steni

Koliko stanejo prezračevalni sistemi z rekuperacijo?

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo lahko omogočajo lokalno ali centralno prezračevanje, od česar je odvisna tudi cena. Nanjo prav tako vpliva tudi velikost sistema in njegove druge značilnosti. V povprečju pa rekuperacija stane od približno 5500 do 8500 evrov, pri čemer je cena odvisna od:

  • tega, ali gre za lokalno ali centralno prezračevanje,
  • tega, za kakšen rekuperator se odločite,
  • katerega proizvajalca prezračevalnih sistemov izberete,
  • zmogljivosti sistema,
  • velikosti objekta,
  • cene montaže,
  • drugih zahtev in dejavnikov.

Za rekuperacijo lahko prejmete tudi subvencijo

Čeprav je začetna investicija v lokalno ali centralno prezračevanje z rekuperacijo višja, kot če se odločite za prezračevanje brez nje, pa lahko to začetno investicijo znižate s subvencijo. Ker je rekuperacija energetsko učinkovita naložba, zanjo lahko pridobite subvencijo EKO sklada, slovenskega okoljskega sklada, ki spodbuja takšne investicije. Eko sklad vam lahko povrne do 20 % investicije ali več, odvisno od tega, za kakšen sistem se odločite, za kakšen objekt gre in različnih drugih dejavnikov. S pomočjo finančne spodbude je rekuperacija finančno bolj dosegljiva, zato se splača razmisliti o investiciji vanjo – čeprav ne gre za najcenejši, pa gre gotovo za najbolj učinkovit sistem za prezračevanje, poleg tega pa lahko z njeno pomočjo prihranite še pri ogrevanju, kar je dodatna prednost.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem