Kaj je centralno prezračevanje?

Centralno prezračevanje je poimenovanje za prezračevalni sistem, pri katerem v objekt vgradimo eno centralno enoto oziroma centralni rekuperator. Takšen centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo poskrbi za učinkovito zračenje prostorov in filtracijo zraka v njih, poleg tega pa pomaga tudi zelo dobro uravnavati vlago v prostorih in zmanjša možnost za nastajanje plesni.

Centralno prezračevanje v hiši

Nenehni dotok svežega zraka v vseh prostorih

Centralno prezračevanje je zasnovano tako, da poskrbi tako za nenehno odvajanje notranjega zraka kot za nenehni dotok svežega zunanjega zraka v vse prostore. Pri tem se zunanji zrak tudi filtrira in tako prečisti, s čimer je poskrbljeno za boljšo kakovost zraka v notranjih prostorih.

Najbolj učinkovit način prezračevanja

Centralno prezračevanje z rekuperacijo velja za najbolj učinkovit način prezračevanja. Z njim ne poskrbimo le za nenehen dotok svežega zraka v prostore, ampak tudi za zmanjševanje toplotnih izgub, ki sicer nastajajo pri zračenju. Rekuperacija namreč deluje tako, da toploto notranjega zraka, ki ga odvede iz prostora, izkoristi za segrevanje hladnega zunanjega zraka. Zaradi tega je centralno prezračevanje z rekuperacijo energetsko zelo učinkovito.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem

Prednosti, ki jih ima centralno prezračevanje

 • poskrbi za učinkovito zračenje prostorov,
 • omogoča optimalen pretok zraka,
 • ohranja prijetno temperaturo v prostoru,
 • omogoča tudi filtriranje zraka,
 • enostavno upravljanje in čiščenje,
 • poskrbi za zelo dobro uravnavanje vlage v prostoru,
 • preprečuje nastajanje plesni,
 • preprečuje vdor hrupa iz okolice,
 • poskrbi za zmanjševanje toplotnih izgub in energetsko učinkovitost.

Slabosti, ki jih ima centralno prezračevanje

 • prezračevalni sistem dobro deluje le, če je ustrezno načrtovan in vgrajen,
 • vgradnja je zahtevna, zanjo pa je potreben prostor,
 • visoka cena,
 • v primeru nepravilnega vzdrževanja lahko pride do težav pri delovanju in s tem visokih stroškov.

Za koga je primerno centralno prezračevanje?

Centralno prezračevanje je primerno za različne objekte, še posebej pa za novogradnje, saj je tako prezračevalni sistem najlažje umestiti v objekt in poskrbeti za to, da prezračevanje optimalno poteka.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem

Je centralni prezračevalni sistem primeren za vsak objekt?

Pred odločitvijo za vgradnjo centralnega sistema se je treba posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo znali pojasniti, ali bi bil takšen prezračevalni sistem sploh primeren za vas. Če zaradi specifičnosti objekta vgradnja takšnega prezračevalnega sistema ni mogoča ali pa bi bila prezahtevna, velja razmisliti o lokalnem prezračevanju z rekuperacijo.

Koliko stane centralno prezračevanje?

V primerjavi z drugimi prezračevalnimi sistemi, ki so na voljo na trgu, centralno prezračevanje z rekuperacijo velja za najdražjega, a tudi za najbolj učinkovitega. Nekoliko cenejše je lokalno prezračevanje z rekuperacijo, ki pa ne omogoča tako velikega pretoka zraka. Še cenejši pa so različni prezračevalni sistemi, ki delujejo brez rekuperacije, vendar pa se pri njihovem delovanju ni mogoče izogniti toplotnim izgubam. Zaradi tega so lahko pri takšnem prezračevalnem sistemu stroški za ogrevanje in hlajenje objekta veliko večji, kot če za prezračevanje poskrbi rekuperacija.

Za centralno prezračevanje boste v povprečju odšteli nekaj tisoč evrov, odvisno od tega, za kako velik objekt gre, za katerega proizvajalca se odločite (Lunos, E-Netsi, Daikin, Prana, Siku, Mitsubishi, Baluberg, Vaillant, MIK Celje, Mikrovent …) in kakšen rekuperator izberete.

Cene za prezračevanje z rekuperacijo stanovanja ali manjše hiše se gibljejo okrog 5000 evrov, za srednje veliko hišo pa okrog 7000 evrov, pri čemer je to ceno možno znižati s subvencijo Eko sklada (o tem bomo v prihodnje še pisali).

Za lažjo primerjavo različnih ponudnikov in bolj konkretno predstavo o tem, koliko bi vas stalo centralno prezračevanje, je najbolje, da oddate povpraševanje:

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem