Zakaj se odločiti za prezračevalni sistem?

Težave z neprijetnimi vonjavami, slabim zrakom, vlago in plesnijo lahko najbolj uspešno odpravimo tako, da poskrbimo za kakovostno prezračevanje. Pri tem so prezračevalni sistemi, ki samodejno skrbijo za dovod svežega zraka in odvajanje vlage, veliko bolj učinkoviti, kot če za zračenje prostore skrbimo sami, samo z odpiranjem oken in vrat.

prezračevanje hiše

Kako rešiti težave z vlago in plesnijo?

Vlago, ki nastaja z dihanjem, prhanjem, kuhanjem, sušenjem perila in ostalimi dejavnostmi, je iz prostora treba odvesti, če ne želimo imeti težav z njo. Preveč vlage namreč povzroči nastanek plesni, ki slabo vpliva na naša dihala ter povzroča težave alergikom in astmatikom. Pri reševanju težav z vlago ključno vlogo igra pravilno zračenje.

Ali lahko težave z vlago reši tudi zračenje z odpiranjem oken?

Prav vsak prostor je treba redno zračiti, če pa se v njem pojavljajo težave z vlago ali celo plesnijo, pa je učinkovito zračenje še toliko bolj pomembno. Pri tem si lahko pomagamo tudi tako, da večkrat dnevno okna odpremo na stežaj, s čimer poskrbimo za izmenjavo zraka v prostoru. Prezračevalni sistem za to skrbi avtomatično, tudi takrat, ko nas ni doma, ali takrat, ko na to sami pozabimo, torej je za prezračevanje z njim optimalno poskrbljeno.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem

Ali prezračevalni sistem lahko reši težave z vlago?

Vsekakor. Prezračevalni sistemi so še posebej primerni za prostore, v katerih je zračna vlaga previsoka, saj samodejno in učinkovito prezračevanje poskrbi tudi za odvajanje odvečne vlage iz prostorov. S tem pa je odstranjen tudi vzrok za nastanek plesni.

Kakšne prednosti imajo prezračevalni sistemi?

 • samodejno prezračevanje prostorov,
 • nenehno odvajanje notranjega zraka,
 • reden dotok svežega zraka,
 • uravnavanje vlage v prostoru,
 • preprečevanje težav z vlago in plesnijo.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo zrak tudi filtrira

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo pa poleg vseh naštetih prednosti poskrbijo tudi za filtriranje zraka. Tako je notranji zrak veliko čistejši, v njem je tudi manj cvetnega prahu, kar je še posebej pomembno za alergike.

Rekuperacija poskrbi za zmanjševanje toplotnih izgub

Pri zračenju v prostor vdre hladen zunanji zrak, s čimer nastanejo toplotne izgube. To velja za zračenje z odpiranjem oken, pa tudi za prezračevalne sisteme brez rekuperacije. Če želimo poskrbeti za to, da pri zračenju ne prihaja do toplotnih izgub, se je treba odločiti za prezračevalni sistem z rekuperacijo. Rekuperacija namreč ohranja toploto notranjega zraka, ki ga odvaja iz prostora, ter to toploto nato porabi za segrevanje hladnega zunanjega zraka. Pri takšnem prezračevanju tako toplotne izgube praktično ne nastajajo.

Za koga so primerni prezračevalni sistemi?

Prezračevalni sistemi so primerni za vsakogar, še posebej pa za vse:

 • ki imajo težave s previsoko zračno vlažnostjo v notranjih prostorih,
 • ki želijo preprečiti nastajanje plesni,
 • ki želijo poskrbeti za redno in učinkovito zračenje prostorov,
 • ki imajo težave z alergijami ali astmo,
 • ki želijo poskrbeti za bolj svež notranji zrak,
 • ki imajo težave z alergijami na cvetni prah (v tem primeru se je treba odločiti za prezračevalni sistem, ki omogoča tudi filtriranje zraka),
 • ki bi radi preprečili toplotne izgube, ki nastajajo pri zračenju (za to poskrbi prezračevanje z rekuperacijo).
Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem