Kakšne prezračevalne sisteme poznamo in kakšne so razlike med njimi?

Razmišljate o vgradnji prezračevalnega sistema, a ne veste, kakšnega izbrati? Vas zanima, kakšni prezračevalni sistemi sploh obstajajo in kateri med njimi bi bil najbolj primeren za vas?

Prezračevalni sistemi se delijo na različne tipe, med katerimi so najpogostejši:

  • prezračevanje brez rekuperacije,
  • lokalni prezračevalni sistemi z rekuperacijo,
  • centralni prezračevalni sistemi z rekuperacijo.

Prezračevanje brez rekuperacije

Najbolj cenovno ugodno in enostavno rešitev predstavlja prezračevanje brez rekuperacije. Takšen sistem deluje podobno kot zračenje prostorov z odpiranjem oken, le da je avtomatizirano. To pomeni, da pri uporabi takšnega sistema ni treba skrbeti za odpiranje oken, pa bo zrak vseeno svež. Slabost takšnega sistema pa je, da je brez rekuperacije – vračanja toplote, zaradi česar se pri njegovi uporabi prihaja do toplotnih izgub.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem

Pri prezračevanju z rekuperacijo pa poznamo:

Lokalno prezračevanje

Lokalni rekuperator je možno vgraditi v katerikoli objekt, poleg tega pa so lokalni prezračevalni sistemi zasnovani tako, da zasedejo kar se da najmanj prostora. Tak sistem je cenovno tudi veliko cenejši od centralnega prezračevanja, a je tudi nekoliko manj učinkovit.

lokalni rekuperator

Centralno prezračevanje

Centralni prezračevalni sistemi poskrbijo za zelo učinkovito prezračevanje, vendar pa so bolj zahtevni za vgradnjo. Zaradi tega so primerni predvsem za novogradnje. Pri tem je pomembno, da se centralno prezračevanje načrtuje že v fazi zasnove projekta, saj ga je tako veliko lažje umestiti v sam objekt.

centralno prezračevanje

Prednosti in slabosti lokalnih in centralnih prezračevalnih sistemov

Lokalni prezračevalni sistemi Centralni prezračevalni sistemi
Možnosti montaže Kamorkoli Montaža v dograjene objekte je bolj zahtevna, zato je primeren predvsem za novogradnje.
Učinkovitost Pretok zraka je manjši kot pri centralnem sistemu, občasno lahko pride do vdora mrzlega ali vročega zraka iz okolice. Zelo učinkovit sistem, ki poskrbi za optimalen pretok zraka.
Čiščenje in vzdrževanje Enostavno vzdrževanje in čiščenje. Vzdrževanje je enostavno, če sistem ni pravilno vzdrževan, pa lahko pride do težav pri čiščenju.
Vdor hrupa iz okolice Načeloma ne, a je možno izbrati tudi sistem, ki omogoča dušenje hrupa iz okolice. Preprečuje vdor hrupa iz okolice.
Filtriranje zraka Da Da
Prilagodljivost Ne Velika prilagodljivost in možnost naprednega upravljanja.

Kakšen prezračevalni sistem izbrati?

Pri izbiri prezračevalnega sistema se je zagotovo dobro najprej čim bolj informirati o različnih možnosti ter premisliti, kateri sistem bi bil najbolj primeren za vas. Pri tem se je pametno posvetovati tudi s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri razlagi tehničnih specifikacij in drugih značilnosti posameznega tipa prezračevalnega sistema. Pri njih se lahko tudi pozanimate, ali je v vaš objekt sploh možno vgraditi centralno prezračevanje in koliko bi vas to stalo. V primeru, da gradnjo objekta šele načrtujete, pa se vam vsekakor najbolj splača odločiti za centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo, saj je to zagotovo najbolj učinkovita možnost.

S tem boste preprečili nastanek toplotnih izgub in s tem poskrbeli za zmanjšanje stroškov za ogrevanje. Rekuperacija namreč deluje energetsko zelo učinkovito, saj ne skrbi le za odvajanje toplega notranjega zraka, ampak njegovo toploto izkoristi za segrevanje hladnega zunanjega zraka. Toplota v prostoru se tako ohranja, s tem pa se kljub učinkovitemu prezračevanju prepreči nastajanje toplotnih izgub.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem