Koliko stane rekuperacija?

Prezračevalni sistemi se med seboj precej razlikujejo, zato se razlikujejo tudi njihove cene. Koliko boste plačali za prezračevanje, je torej odvisno od tega, za kakšen sistem se odločite in kakšne so njegove tehnične specifikacije, zmogljivost, velikost in podobno. Na ceno pa vpliva tudi to, ali gre za prezračevanje z rekuperacijo ali brez nje, gre za lokalni ali centralni sistem, kako kompleksen je ta in podobno. Prav tako pa na ceno vpliva tudi velikost objekta ali stanovanja, v katerega boste vgradili prezračevalni sistem.

Koliko stanejo prezračevalni sistemi?

Povprečna cena za prezračevanje znaša nekje od 2500 do 5000 evrov, za prezračevanje z rekuperacijo pa nekje od 5500 do 8500 evrov. Če gre za stanovanje ali manjšo hišo, bo cena seveda nižja, kot če gre za zelo velik objekt. Pri tem je pomembno tudi to, ali se odločite za lokalni ali centralni prezračevalni sistem. Lokalni rekuperator lahko dobite že za nekje od 300 do 600 evrov, medtem ko centralni rekuperator stane od 900 do 6000 evrov. Velik vpliv na ceno pa ima tudi to, za kakšen rekuperator se odločite, saj ima vsak proizvajalec na voljo različno zmogljive modele.

Mojster v modri obleki drži raztegljivo cev in element prezračevalnega sistema.

Kaj je všteto v ceno prezračevalnega sistema?

Pri izračunavanju cene za prezračevanje in primerjavi različnih ponudb je zelo pomembno upoštevati, kaj vse je pri določenem ponudniku všteto v ceno. Če želite urediti prezračevanje, namreč ni dovolj le to, da kupite centralni ali lokalni rekuperator, ampak je treba kupiti tudi cevi za prezračevanje in ves material, ki se uporablja pri montaži. K ceni pa nekaj prida tudi sama montaža.

Zaradi tega je treba vedno, preden se odločite za določeno ponudbo, natančno preveriti, kaj točno ta vključuje, oziroma je že pri povpraševanju dobro navesti, da vas zanima cena rekuperacije z rekuperatorjem, vsem pripadajočim materialom in tudi montažo. Tako boste lažje primerjali različne ponudbe med seboj in se odločili za najbolj primerno in ugodno med njimi.

Različni ponudniki, različne cene

Cena za centralno ali lokalno prezračevanje se lahko od ponudnika do ponudnika precej razlikuje. Zato je dobro pridobiti več ponudb ter jih primerjati med seboj. Pri tem si lahko pomagate s spletno stranjo Primerjam.si, kjer si lahko pogledate različne ponudbe za prezračevanje in njihove cene oziroma tudi sami pridobite ponudbe tako, da pošljete povpraševanje, v katerem navedete svoje zahteve. Na podlagi poslanega povpraševanja boste prejeli več ponudb, na podlagi katerih se boste lažje odločili, katera bi bila najbolj ustrezna za vas.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za prezračevalni sistem

Ne pozabite upoštevati še subvencije EKO sklada!

Ko računate ceno za prezračevanje, se vam splača pogledati, ali lahko v ta namen dobite tudi subvencijo EKO sklada. Omenjeni sklad namreč podpira energetsko učinkovite naložbe z različnimi finančnimi spodbudami, med katere spada tudi rekuperacija. Če se kot posameznik odločite zanje in jo vgradite v svoje stanovanje ali hišo, vam EKO sklad povrne do 20 % investicije, v določenih primerih pa tudi več (socialno šibko gospodinjstvo, starejše stavbe z več stanovanji itd.). Cena za prezračevalni sistem z rekuperacijo je torej lahko s pomočjo subvencije oziroma zneska, ki vam ga povrne EKO sklad, od nekaj sto do nekaj tisoč evrov nižja, kot bi bila sicer.